stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Se počutite kot balonček?

28. 2. 2016; 06.09
Avtor: Maša Rener/revija Bodi zdrava
Seksi

foto: Facebook

Ste tudi vi kdaj tako napihnjeni, da si komaj zapnete gumb na hlačah? Niste edini! S to nevšečnostjo, ki je pravzaprav posledica odvečnih plinov v črevesju, se občasno ukvarja skoraj vsaka ženska. Za vas smo zbrali rešitve, kako jo lahko premagate.

Jejte pravilno

Napihnjenost največkrat povzročijo slabe prehranjevalne navade ali določena težko prebavljiva vrsta hrane, kot so recimo brokoli, cvetača, fižol, brstični ohrovt in zelje, ter pri kateri je pomembna predvsem prava mera – zato se ji torej ni treba povsem odpovedati. Občutljivi ste lahko tudi na mleko ali gluten. To preverite tako, da iz prehrane različne dneve izločate različne stvari in pri tem opazujete svoje počutje. Pri prehrani so pomembne tudi vlaknine – večinoma jih ljudje zaužijemo premalo, zato prehranski strokovnjaki priporočajo čim manj predelane hrane in veliko sveže zelenjave.

Med jedjo ne govorite

Čeprav se temu reče bonton, je to, da med jedjo ne govorite, pomembno tudi zaradi tega, ker tako skupaj s hrano ne pogoltnete še velikih količin zraka. Med obroki si torej vzemite čas samo zase, pomembno pa je tudi, da hrano dobro prežvečite, saj s tem med drugim pomagate želodcu lažje in hitrejše prebavljati. Če je le mogoče, se za preprečitev napenjanja izogibajte tudi pitju pijač po slamici in opustite žvečilke.

Gibajte se

Za zdravo telo naj bi se človek po svežem zraku gibal vsaj pol ure na dan. Pri napihnjenosti pa še posebej pomagajo hitra hoja, počepi, upogibanje trupa in skakanje. Takšni načini vadbe pripomorejo k temu, da se plini hitreje pomikajo skozi prebavni sistem, vi pa tako prej izboljšate svoje počutje.

Pomagajte si s prehranskimi dopolnili

Eno takšnih je recimo aktivno oglje, ki ga je treba pojesti pred obrokom, da vsrka toksine in prepreči napenjanje. Pomagate si lahko tudi s prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo probiotike in koncentrirane vlaknine.

Veliko pijte

Pri tem seveda mislimo na navadno vodo, saj je lahko eden od vzrokov za napihnjenost tudi gazirana pijača. Voda uravnava presnovo, pospešuje prebavo, čisti kožo in ima še mnogo drugih pozitivnih učinkov, zato jo je priporočljivo popiti vsaj dva litra na dan. Tudi če vaše telo vodo zadržuje, to ne pomeni, da jo popijete preveč, ampak da morate iz prehrane izločiti oziroma zmanjšati uporabo soli. Pri napihnjenosti in napenjanju si lahko pomagate tudi s pitjem ingverjevega, kamiličnega ali kuminovega čaja.

Pa še to: Če napihnjen trebuh opažate dlje časa in imate zraven še kakšne druge težave, vam svetujemo, da obiščete svojega osebnega zdravnika, saj so to lahko bolezenski znaki kakšne resnejše bolezni.

prejšnji članek
Zdravila iz vaše kuhinje
Zdravje
Zdravila iz vaše kuhinje
naslednji članek
Izcedek vsak dan: normalno ali ne?
Zdravje
Izcedek vsak dan: normalno ali ne?