franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Športne novinarke z naših televizij

6. 9. 2017; 06.30
Avtor: Brigita Potocki/Vklop
Sanja Modrić

Podpis Sanja prihaja iz Maribora, zdaj pa že vrsto let živi v Ljubljani. foto: Žiga Culiberg

Včasih je prednost, če si ženska ... ni pa nujno.

Bili so časi, ko športnih novinark nismo šteli na prste rok, ker jih je bilo tako malo. Pravzaprav je bila svoj čas samo ena, Jolanda Bertole, ki je orala ledino na področju ženskega športnega novinarstva in komentatorstva pri nas. Danes so drugi časi in prsti dveh rok niso več dovolj. Vedno več novinark se namreč odloča, da se bodo specializirale samo za šport.

Miha Žibrat, starosta športnega komentatorstva in odgovorni urednik športnega programa na TV Slovenija, se spominja, da ko se je sam začel ukvarjati s športnim novinarstvom, v redakciji RTV ni bilo niti ene novinarke; danes jih imajo devet, kar pomeni, da so v primerjavi z novinarji zastopane precej enakovredno. Več kot pol manj jih imajo na Pop TV, medtem ko so na Planetu TV trenutno brez, čeprav so se kot športne novinarke tam že preizkušale Taya Damjan, Nataša Gavranić, Milena Novak, Sabina Gosenca in Irma Kopič. Tudi na najbolj športni televiziji, Športu TV, smo našli samo eno, namreč Urško Miklič, ki se je s tem poklicem pred leti najprej spoznavala na Pop TV. Spoznajmo torej nekatere novinarke, ki so si upale vstopiti in ostati v še vedno pretežno moškem svetu športa. Kaj je tisto, kar jih pri tem najbolj privlači?


Jolanda Bertole – starosta ženskega športnega novinarstva
»Starosta« ženskega športnega novinarstva in vzornica mlajšim generacijam, Jolanda Bertole, si je od nekdaj želela postati športna novinarka, in ko je na prvi šolski dan leta 1988 kot prva ženska začela delati v športni redakciji na TV Slovenija, so se ji uresničile mladostne sanje. Pravi, da ima to delo neizmerno rada in da je to njen način življenja. Televizijski debi je doživela v oddaji Zdravo, potem je vodila šport v okviru Dnevnika, kot športna komentatorka pa je debitirala leta 1989 na svetovnem prvenstvu v ritmični gimnastiki v Sarajevu. Pravzaprav je bila takrat dobesedno vržena v vodo – v Sarajevo bi moral odpotovati takratni urednik Marjan Lah, a je v zadnjem trenutku ta naloga pripadla Jolandi. Od takrat dalje najpogosteje komentira ritmično gimnastiko, drsanje in plavanje, toda v resnici ima rada prav vse športe. Kot gledalka najraje spremlja nogomet in košarko; slednjo je igrala v srednji šoli, na nogometne tekme pa je hodila še kot otrok. Med prednosti športnega novinarstva Jolanda šteje potovanja (ki jih je zdaj, kot poudarja, sicer veliko manj) ter s tem spoznavanje novih krajev in ljudi. Sama to delo opiše: »Zanimivo, napeto, zabavno, mladostno, polno energije, ves čas akcija.« Malo manj zabavno pa je, tako Jolanda, ko zataji tehnika ali zmanjka časa.

Bojana Knez – predana rokometu
Bojana Knez je v uredništvo športnega programa TVS prišla leta 1994. Kot pove, si je želela postati novinarka, a le pod pogojem, da bo pokrivala šport. Ko je med študijem angleščine in novinarstva zasledila vabilo na avdicijo, se je takoj odzvala in bila sprejeta. Svojega prvega nastopa na televiziji se spominja kot zelo stresne izkušnje, čeprav, kot pravi, po navadi nima treme in se vsega pogumno loti. A to je niti slučajno ni odvrnilo od njene trdne odločitve, da bo postala športna novinarka. Njen najljubši šport je: »Rokomet. In pika!« Prihaja namreč iz majhnega kraja na Dolenjskem, kjer je bil rokomet v času njenega otroštva šport številka ena. Tudi sama ga je trenirala, a nikoli ni bila tako dobra, da bi se z njim ukvarjala profesionalno, zato pa ga še danes navdušeno spremlja. Tako kot Jolanda Bertole zatrjuje, da športno novinarstvo ni poklic, pač pa način življenja.

Polona Bertoncelj – prisega na zimske športe
Tržičanka Polona Bertoncelj prisega na zimske športe, saj je zima njen najljubši letni čas. Postati športna novinarka je bila od nekdaj njena želja, ki se ji je uresničila pred dvaindvajsetimi leti, ko je postala del športnega uredništva TVS. Njena »specialiteta« so tek na smučeh in smučarski skoki. Kot pravi, jo to delo navdušuje, saj je dinamično, poleg tega pa spoznava nove ljudi. »Slabost je verjetno delovni čas, kajti delo ne sprašuje, ali je praznik, vikend … A sem se povsem privadila na to,« še dodaja simpatična Polona, ki je gledalce najbolj nasmejala pred nekaj leti, ko ji je med komentiranjem smučarskih tekov v eter ušlo nekaj sočnih.

Uršula Majcen – nekdanja stevardesa in učiteljica plavanja
Uršula Majcen, nekdanja stevardesa in učiteljica plavanja, je prva in edina redno zaposlena radijska športna novinarka na nacionalnem radiu. Kot pravi, je šport še vedno bolj kot ne domena moških, zato ženskam še danes ni enostavno. »Tega se sicer na svojih začetkih nisem zavedala, se pa toliko bolj danes.« V novinarske športne vode je zaplavala leta 1992, ko je komentirala poletne olimpijske igre v Barceloni. Za delo v športnem novinarstvu se je odločila, ker tu res ni nikoli dolgčas: »Uživam, ko sem za mikrofonom v studiu, in uživam, ko sem na terenu med ljudmi, športniki,« dodaja temnolaska.

Anja Hlača Ferjančič – brez treme prvič ni šlo


Anja Hlača Ferjančič je na nacionalni radio prišla kot študentka in se najprej preizkušala na vseh področjih. Ker je po srcu in duši športnica, že v osnovni šoli je namreč trenirala odbojko, jo je vedno bolj vleklo v športno novinarstvo. Leta 2010 je prvič poročala z olimpijskih iger v Vancouvru; kot pravi, ni šlo brez treme, ki pa je kasneje v Londonu in Sočiju ni bilo več. Ostalo je samo še večje navdušenje nad tem poklicem, kljub temu da si je nekoč želela postati veleposlanica. Anja kot prednost tega poklica navaja dejstvo, da se lahko pogovarja z zanimivimi in uspešnimi ljudmi. »Športniki in športnice ter seveda prav tako trenerji so res izjemni ljudje, ki vedo, kaj hočejo, ki znajo postavljati cilje, ki veliko delajo in so tudi zelo samokritični,« pravi simpatična voditeljica, ki jo lahko v zgodnjih jutranjih urah ujamete na Valu 202.

Sara Oblak – najbolj uživa na svežem zraku
Ena najmlajših športnih novinark na nacionalki je Sara Oblak, ki se nad športom navdušuje že od malih nog, saj jo je oče vozil na vse tekme v okolici: od nogometa do tenisa, smučanja in skokov. Danes je njen najljubši šport plezanje, ker »nikoli ne zmanjka izzivov, vedno si na svežem zraku in ni lepšega, kot ko osvojiš vrh bodisi plezališča bodisi hriba«. Saro boste na TV Slovenija ujeli v poročilih ob 13. uri, kjer pripravlja športne novice, sicer pa komentira predvsem smučarske skoke, kajak, kanu ter občasno vaterpolo in plezanje.

foto: A kanal

Lara Lenart – bodoča zdravnica


Lara Lenart, sicer študentka medicine, je novinka med športnimi novinarkami. Pred kratkim je namreč postala komentatorka MotoGP na Kanalu A in se na to delo še privaja. Je strastna ljubiteljica motociklističnega športa, zato so se ji pravzaprav uresničile dolgoletne sanje, še posebej, ker ji je bil že takoj na začetku zaupan intervju s španskim dirkačem Jorgejem Lorenzom. »Ne prav majhen zalogaj za nekoga, ki pred tem ni imel nobenih izkušenj pred kamero,« v smehu pove Lara in skromno doda, da njen nastop ni bil popoln, ampak treme je pa zdaj že veliko manj. Novinarske izkušnje na področju motociklizma si je nabirala kot avtorica člankov v strokovnih revijah, za katere je testirala motocikle, delala intervjuje in predstavljala zanimive motoriste. Sicer pa je tudi sama že več let motoristka in se kot bodoča zdravnica dobro zaveda tako prednosti kot slabosti tega športa. Kot novinarka v čisto moškem svetu je, tako meni, v prednosti: »Za druga področja težko govorim, a avto-moto športi so v veliki večini moški športi in ni skrivnost, da so fantje veliko bolj veseli, če jih intervjuja punca.«

Milena Novak – ponočuje zaradi košarkarskih tekem
Tudi svetlolasa Milena Novak se je pred kratkim pridružila ekipi Sveta na Kanalu A, potem ko je bila nekaj manj kot dve leti voditeljica športa na Planetu TV. Izhaja iz družine, kjer je bil šport vedno na prvem mestu, bodisi na televiziji bodisi ko je bilo treba sesti na kolo ali prijeti za žogo. Milena se je tudi poročila s športnikom – njen mož je nekdanji košarkar in zdajšnji trener Ernest Novak. Milena pravi, da najbolj uživa v košarkarskih tekmah lige NBA, zato takrat, ko so na sporedu, vedno bedi pozno v noč. Ena njenih najljubših športnih novinark je njena trenutna sodelavka Sanja Modrič, »ker je vedno samozavestna in suverena ter zelo prijetna pred kamero«.

Milena Novak foto: Planet TV

Sanja Modrič – najbolj elegantna športna novinarka


Sanja Modrič je bila ena najbolj za oko prijetnih novinark na nacionalki, dokler se ni odločila za spremembo in prestopila na Kanal A, tudi zato, ker se je tja preselilo Evropsko prvenstvo v košarki. Košarka je vendarle njena največja, čeprav ne prva ljubezen, tako zasebno kot službeno. Kot novinarka je namreč najprej pokrivala nogomet, potem smučanje, šele za tem pa se je navdušila nad košarko. Najbolj jo jezi, ko ljudje sklepajo, da jo košarka zanima samo zaradi moža Stipeta Modriča. »Ne, najprej sem se zaljubila v košarko, potem pa v Stipeta,« pravi Sanja, ki se spominja, da ji Stipe prvič, ko ga je po neki tekmi prosila za izjavo, le-te sploh ni hotel dati. Kljub temu pravi, da je včasih, ko je treba dobiti izjavo od športnika, prednost, če si ženska, ni pa nujno, saj se zgodi, da te zaradi tega gledajo zviška.

prejšnji članek
Vesela obletnica Nuše Lesar in Andreja Peroše
Svet slavnih
Vesela obletnica Nuše Lesar in Andreja Peroše
naslednji članek
Iz Zasavja v svet ponesli venček slovenskih skladb v sodobni preobleki
Svet slavnih
Iz Zasavja v svet ponesli venček slovenskih skladb v sodobni preobleki