zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Turnir WTA Zavarovalnica Sava Ljubljana 2023: Španka pila penino na Trgu republike

18. 9. 2023; 08.45
Avtor: Oglasno sporočilo
marina bassols ribera

foto: TS/Sportida

Španka Marina Bassols Ribera je zmagovalka turnirja WTA 125 Zavarovalnica Sava v Ljubljani. V finalu je bila boljša od Turkinje Zeynep Sönmez. Gledalci so v soboto in nedeljo napolnili tribuni in pokazali, da v prestolnici vlada veliko zanimanje za tenis.

Za 23-letno Španko Bassolsovo je to prvi naslov na turnirjih WTA. Bassolsova je bila kot 132. igralka na svetu peta nosilka turnirja z nagradnim skladom 107.360 evrov, na poti do naslova pa je izgubila le en niz v uvodnem krogu. Za nagrado je prejela dobrih 13.000 evrov in 160 točk. Za Španko je bil to drugi nastop v finalih WTA po Valencii junija letos, dve leti mlajša Turkinja, ki je v polfinalu izločila Tamaro Zidanšek, pa je prvič prišla tako daleč na profesionalnem turnirju.

Marina Bassols Ribera je prva španska zmagovalka slovenskih turnirjev WTA. Osem prejšnjih je bilo odigranih v Portorožu, vsi pa so bili višjega ranga oziroma nagradnega sklada. Marina trenira na isti teniški akademiji v Barceloni kot slovenska igralka Kaja Juvan (TEC Carles Ferrrer Salat), s Kajo pa je v Ljubljani igrala tudi v dvojicah. Poleg tega je Kajin trener Oscar Serrano na tem turnirju pomagal Marini.

»Kaja Juvan, s katero si delim igrišča za trening v Barceloni, mi je veliko pripovedovala o Ljubljani in čudoviti naravi. Ni mi žal, da sem prišla sem. Na lastne oči sem se prepričala, v kako lepem mestu živite, hkrati pa sem tu dosegla prvo zmago na turnirjih WTA. Ljubljana in Slovenija mi bosta za vedno ostali v najlepšem spominu,« je po zmagi povedala Španka, ki je govor zmagovalke pred polnimi tribunami Arene Mime Jaušovec na Trgu republike izkoristila še za nekaj besed o podnebnih težavah, sočustvovala pa je tudi z vsemi ljudmi, ki so bili prizadeti v poplavah v Sloveniji.

»Sem okoljska aktivistka in vsako tako priložnost izkoristim, da ljudem predstavim svoje mnenje. Vem, da ste imeli v Sloveniji pred kratkim katastrofalne poplave. Posledice sem videla na televiziji. Držati moramo skupaj in se truditi, da bo narava ostala tako zelena, kot sem jo zadnji teden videla tudi v Sloveniji,« je dodala Bassolsova.

Tamara v solzah
Čeprav je imela tlakovano pot do finala ali celo do druge zaporedne zmage na turnirjih serije WTA 125, je Tamara Zidanšek na predzadnji stopnički turnirja v Ljubljani pokleknila. Premoč je morala priznati Turkinji Zeynep Sönmez. Tamara, ki je prejšnji teden osvojila turnir istega ranga v Bariju, je bila v polfinalu najvišje postavljena igralka. Bila je v dobri formi, samozavestna in odločna, da napade drugo zaporedno zmago, žal pa so se ji načrti sesuli. Malce tudi zaradi ne povsem utrjenega igrišča na Trgu republike.

Razmere na igrišču so bile za obe igralki enake, a Tamara se na taki podlagi ni znašla. »Ni bilo v redu, saj sem čutila, da veliko stvari ni bilo v mojo korist. Tekmica je igrišče že poznala, jaz sem bila na njem prvič. Razmere so bile povsem drugačne kot pretekle dni v Tivoliju. Hkrati sem čutila utrujenost od vseh odigranih partij v zadnjih dveh tednih, a kljub temu moram biti z doseženim v zadnjem obdobju zadovoljna,« je po porazu povedala Zidanškova, potem ko se je že umirila, saj je takoj po dvoboju zarila dlani v obraz in potočila kakšno solzo. Seveda je bila razočarana, saj je igrala pred domačim občinstvom in v normalnih razmerah bi Turkinjo morala premagati. Toda čeprav ji podlaga res ni ustrezala (počasna z nizkim odbojem žoge), vse to ni opravičilo za poraz. V tisti uri in še nekaj je bila pač slabša tekmica od Sönmezove. »Vem, da so se organizatorji trudili z igriščem in so hoteli najboljše, a kljub temu je bilo precej na meji. Res je tudi, da je bilo za obe igralki enako. Razočarana sem, a optimistično gledam naprej. Zdaj si bom vzela teden dni prosto, potem pa na nove turnirje,« je Tamara vse skupaj vzela v zakup.

Zagotovo mora slovenska zveza narediti vse, da turnir ostane v Sloveniji. Turnir je eksistenčnega pomena za razvoj tenisa v Sloveniji. Napake so sestavni del posla, treba je prevzeti odgovornost in jih popraviti. Če ne danes, pa jutri.

foto: TS/Sportida

prejšnji članek
Omar Naber: Dovolj je kompromisov, čas je za novo ero
Svet slavnih
Omar Naber: Dovolj je kompromisov, čas je za novo ero
naslednji članek
Skupina Manouche nagovarja pare, ki dvomijo v svoje razmerje
Svet slavnih
Skupina Manouche nagovarja pare, ki dvomijo v svoje razmerje