pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Dieta zoper izpadanje las

5. 11. 2016; 01.00
Avtor: Marijana Mandić
Solata, avokado

foto: Profimedia

Če boste omejili uživanje kalorij, zlasti tistih iz pšenice, boste v 1 tednu izgubili do 6 kg in dobili tako goste lase, da jih bo težko razčesati.

Kilogrami dol, lasje gor, bi lahko rekli ob pogledu na bujne lase nadvse vitkih manekenk. Za goste, močne lase namreč ni treba uživati več kalorij. Ravno nasprotno, kalorije, predvsem tiste, ki prihajajo iz pšenice, je treba omejiti, pa bomo v tednu dni izgubili do šest kilogramov. Dodaten plus pa je, da bodo v pol leta lasje postali tako gosti, da jih bo težko razčesati.

Študija za študijo dokazuje, da potem, ko z jedilnika izločimo pšenico, brez najmanjšega truda pojemo do 400 kalorij dnevno manj. Kako je to mogoče? Vse, kar je povezano s pšenico, naglo dviguje in potem znižuje raven krvnega sladkorja, še bolj pomembno pa je dejstvo, da jedilnik brez pšenice zmanjšuje izločanje hormonov, ki skladiščijo maščobo, ter kronične vnetne procese, ki jih sprošča glavna sestavine pšenice - gluten. Ko se enkrat privadimo jedilniku brez pšenice, se v maksimalen pogon spravi tudi žleza ščitnica, in kar je najpomembnejše, pospešeno začnejo rasti lasje. »Po šestih mesecih uživanja brezpšenične hrane so novi lasje zapolnili vse točke pleše na mojem lasišču. Po letu dni pa so me prijateljice začele spraševati, kakšen šampon uporabljam, da imam tako bujno pričesko,« pravi 53-letna Sherri Bush in poudarja, da je ob beljakovinsko bogati hrani z zdravimi maščobami ter z zvrhano mero zelenjave tudi sivih las manj.

Zakaj imajo lasje radi takšno dieto?

Izkazalo se je, da vnetni procesi v telesu vnamejo sleherno celico, tudi tiste na lasišču. Kdor opaža, da se mu lasje redčijo, bi se moral toliko bolj potruditi, da zmanjša kožna vnetja, to pa lahko storimo s prehrano, ki vnetje zdravi in preprečuje. Takšna je brezpšenična hrana, ki izboljša avtoimunske odzive v telesu, tako da z njeno pomočjo omilimo ali povsem pozdravimo tudi morebitne alergije.

In kar je za ponovno rast las najpomembnejše, sodobna, gensko večkrat spremenjena pšenica vsebuje tudi fitate, ki blokirajo absorpcijo vitamina B12 in železa za tja do 90 odstotkov, ta hranila pa so ključnega pomena za rast las. Zato je žal tako, da tudi če jemljete prehranske dodatke, ti ob pretežno pšenični hrani ne morejo kaj prida učinkovati. Ali z drugimi besedami, če se odpoveste pšenici, boste morda lasem pomagali bolj, kot če bi jemali dodatke vitamina B in železa. Manekenke vse našteto dobro poznajo in se kruhu ter pecivu na daleč izogibajo, najprej zaradi poklicne potrebe po vitkosti, potem pa tudi zaradi mlajše kože in gostih las, ki, kot kaže, niso rezervirani le za modele na televiziji.


Osnovni napotki

Kalorij ni treba seštevati niti se ni treba načrtno odrekati še kakšni drugi hrani. Vse se dogaja povsem spontano. Pravzaprav lahko pojeste veliko kalorij in celo mastno hrano, pa boste vseeno shujšali.

Bo pa vse skupaj šlo še hitreje, če boste upoštevali naslednje:

  • Pojejte neomejene količine zelenjave, oreščkov in semenk. Odlično uravnavajo krvni sladkor in oskrbijo telo z veliko hranilnimi snovmi. Solate zabelite z olivnim, lahko pa tudi s kokosovim oljem, avokadom ali lanenim oljem. Ni razloga, da bi opustili tudi kakšen kos mastnega sira. Dobrodošlo je meso, predvsem živali s kmetij, nikar se ne odrecite jajcem. Jejte, ko vam telo sporoči, da je čas za obrok, in se veselite ob spoznanju, da se to dogaja čedalje redkeje in čedalje bolj redno.
  • Malce popazite, koliko pojeste sadja in spijete sokov. Najboljša izbira je jagodičevje, v katerem je le malo sladkorja. Največ dvakrat dnevno je dovoljeno mleko, jogurt oziroma maslo, kajti mleko lahko pri posameznikih upočasni hujšanje. Da bo jedilnik vendarle dovolj pester, sezite po brezpšeničnih ogljikovih hidratih, rižu, ovsu oziroma ovsenih kosmičih, koruzi, amarantu, ajdi.
  • Uspeh je zajamčen, če se povsem odpoveste pšeničnemu kruhu, testeninam, sladicam iz moke, raznim kosmičem, izdelkom iz ječmena, kuskusu, bulgurju, tritikali. Pozabite tudi na suho sadje, ocvrto hrano, na vse izdelke s hidrogeniranim oljem in polinenasičenimi maščobami iz koruze in sončnic.

Stranski učinki diete

Od 1. do 3. dne: Volčja lakota se poslovi, družbo pa nam začneta delati življenjska energija in odlična zbranost.

Od 3. do 5. dne: Če nam je poprej delala preglavice zgaga, je zdaj nimamo več, izzvenijo pa tudi bolečine v sklepih, občutek lakote je vse redkejši, hrano pa si zaželimo vedno ob isti uri.

Od 5. do 7. dne: Zdaj nimamo več migrene, koža postane gladka in napeta.

Od 7. do 14. dne: Boljše razpoloženje zdaj opazijo vsi, ugasne predmenstrualni sindrom, in ko stopimo na tehtnico, smo veseli vsaj šestih kilogramov manj.

Na daljši rok: Zmanjšali smo ogroženost za sladkorno boleznijo, celiakijo, boleznimi srca in ožilja, artritisom, pa tudi depresijo in rakom. Lasje so bujnejši.

Primer jedilnika za en dan

Zajtrk: Nekaj rezin popečene slanine z jajcem. Jabolko z nekaj rezinami sira.

Kosilo: Zelenjavna juhica, če je naglica, lahko tudi tista iz vrečke, le da ne vsebuje glutena in škroba. Pisana solata s koščki piščanca, z narezanim avokadom ali z žlico olivnega olja. Poljuben sadež.

Večerja: Morski rakci, za prilogo pa kuhana špinača z olivnim oljem in sokom limone. Pol skodelice kuhanega rjavega riža. Kozarec rdečega vina ali rebro temne čokolade.

Kadarkoli čez dan lahko pojeste še eno v trdo kuhano jajce ali nekaj koščkov mesa ali pa koščke zelenjave, namočene v jogurt.

prejšnji članek
Močne in boleče menstruacije ter samopomoč
Zdravje
Močne in boleče menstruacije ter samopomoč
naslednji članek
Si želite bolj svetlih las? Tukaj je rešitev za vas!
Moda&Lepota
Si želite bolj svetlih las? Tukaj je rešitev za vas!