stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Asa banana - revolucija med dietami

26. 12. 2019; 03.00
Avtor: NN
banane

banane foto: Dreamstime

Pravo revolucijo povzroča asa banana ali »morning banana diet«, kot so jo brž poimenovali Američani. Obljublja namreč tisto, kar hočemo slišati...

Pravo revolucijo povzroča  asa banana ali »morning banana diet«, kot so jo brž poimenovali Američani. Obljublja namreč tisto, kar hočemo slišati: da lahko mirno jemo, kot smo navajeni, pa bomo kljub temu shujšali, če bomo zjutraj pojedli dve banani in spili velik kozarec vode. Zraven priporoča po eno uro hoje na dan (ups, to se ne sliši tako zelo dobro), po osmi uri zvečer ne bi smeli več jesti (to bi že zdržali) in do polnoči je treba v posteljo.

Diete se je domislila japonska farmacevtka Sumiko Watanabe, ker je hotela,  da shujša njen preobilni mož. V enem letu naj bi izgubil 18 kilogramov, ne da bi sicer spreminjal navade, celo čokoladi in kakšnemu kozarcu alkohola se ni odpovedal. Dieto je spravil na internet - in  začelo se je. V trgovinah je pri priči zmanjkalo banan in dobro poučeni pravijo, da je še zmeraj tako, zmanjkuje jih tudi v Ameriki, kjer so dieto takoj posvojili in jo celo oplemenitili - banane jedo pred vsakim obrokom. Zato seveda manj hujšajo kot Japonci. Sicer ni nobenih zanesljivih poročil, koliko špeha manj je zaradi banan na Japonskem. Je pa misel, da pri dieti tako rekoč ni odrekanja, vsekakor prijetna.

Banane delujejo blagodejno na živčni sistem. foto: Dreamstime

Jedilnika vam  ne moremo priporočiti, ker ga ni, saj lahko jeste, kot ste vajeni, poleg ene ali dveh banan pa je vsekakor treba spiti pol litra vode. Obljubljajo, da boste že v dveh tednih shujšali za dva do štiri kilograme,  kar je lahko celo res. Če boste res hodili po eno uro na dan in se pošteno naspali (dokazano je, da  premalo spanja redi, ker se upočasnijo nekateri presnovni procesi), boste gotovo shujšali, saj banane med drugim vsebujejo precej kalija, ki uravnava vodo v telesu. Vsekakor z bananami previdno poskušajte, ker vas lahko spravijo v volčjo lakoto, če ste občutljivi za živila z visokim glikemičnim indeksom. Banane sicer nimajo zelo visokega, a kljub temu imajo številni sladkorni bolniki po bananah zelo zvišan krvni sladkor. Skratka, poskusite, banane so namreč neprimerno  bolj zdrave kot kruh in salama za zajtrk. Pri naslednjih obrokih pa le malo pazite, če hočete uspeti.

Zakaj banane? Zelo pospešijo presnovo, torej kurjenje kalorij, in čudežno uredijo prebavo, če zraven seveda spijemo dovolj vode. Dve banani zjutraj naj bi torej pospešili raztapljanje maščob. Če hočete ugotoviti, ali dieta res učinkuje (sodi med neproblematične metode hujšanja, ki so dovolj počasne in ne škodijo zdravju), morate vztrajati vsaj en mesec.  Če je res tako učinkovita, kot je bila za moža japonske farmacevtke, si zasluži Nobelovo nagrado!

Banane vsebujejo vitamin A, B1, B2, B6, C in D, veliko kalija, magnezija, kalcija, fosforja, železa, joda in klora.

Banane vsebujejo vitamin A, B1, B2, B6, C in D, veliko kalija, magnezija, kalcija, fosforja, železa, joda in klora. foto: Pexels

prejšnji članek
Zimska maska za mladosten videz kože
Moda&Lepota
Zimska maska za mladosten videz kože
naslednji članek
Zaključek božične turneje Dražena Zečića in Marka Škugorja v Zagorju!
Svet slavnih
Zaključek božične turneje Dražena Zečića in Marka Škugorja v Zagorju!
#nasazenazenska
nasazenazenska