franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Imate tudi vi močno srbenje, pa ne veste zakaj?

25. 2. 2016; 02.00
Avtor: Marina Gradinac, dr. med./Bodi zdrava
Noge
Po nekaterih virih se več kot 70 odstotkov odraslega prebivalstva vsaj enkrat v svojem življenju spoprime s problemom atletskega stopala.

Pordelost, luščenje, razbarvanje kože in neprijetno srbenje so najpogostejši spremljevalci kožnih bolezni, ki jih povzročajo glivice. Ko gre za glivične bolezni stopala, se seznamu omenjenih simptomov zelo pogosto pridruži še neprijeten vonj in tako postane problem še toliko bolj neznosen.

Običajno je človeško telo gostitelj različnih mikroorganizmov, vključno bakterij in gliv. Nekatere od njih so koristne za telo, medtem ko se druge v določenih pogojih hitro razmnožijo in povzročijo okužbo. Glive imajo še posebno rade tople, vlažne in temne predele telesa, brez zadostnega prezračevanja, kot so gube na koži ali na območju med prsti.

Pomanjkanje higiene, zaprti čevlji (na primer superge, najljubši športni copati, škornji …) in povečano znojenje so dodatni dejavniki, ki določene predele našega telesa spremenijo v 'raj za glive'. Ena najpogostejših kožnih bolezni, ki jih povzročajo glive, je atletsko stopalo.



Po nekaterih podatkih naj bi se 70 odstotkov odrasle populacije vsaj enkrat v svojem življenju spoprijelo s tem problemom. Pogostejša je pri mladostnikih in odraslih moških in pri različnih ljudeh se lahko različno kaže. Najpogostejši simptomi so močno srbenje, pordelost, razpokana in olupljena koža med nožnimi prsti (zlasti četrtim in petim). To se lahko prenese na druge dele stopala, vključno z nohti.

Kaj lahko storite sami, da preprečite glivično okužbo stopal:
- umijte noge vsaj enkrat na dan,
- po umivanju predele med prsti dobro osušite,
- izogibajte se nošenju ozkih čevljev, še posebno v poletnih mesecih (za tople dni so sandali najboljša obutev),
- nosite bombažne nogavice in jih menjajte dnevno (izogibajte se nogavicam, narejenim iz sintetičnih materialov), prepričajte se, da so vaše noge vedno suhe,
- če je le mogoče, doma hodite čim več bosi.

prejšnji članek
Otroška koža je občutljiva
Zdravje
Otroška koža je občutljiva
naslednji članek
Italijanščina na hitro: Grazie mille!
Moda&Lepota
Italijanščina na hitro: Grazie mille!
#obraziavenija
obraziavenija