stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Dovolj je enkrat na dan

4. 3. 2016; 02.30
Avtor: Maja Furman/revija Bodi zdrava
Bombažno perilo je najboljše!

foto: Arhiv Njena

Nega, pomemben del človekovega vsakdana. Vendar negovanost niso samo mehka in sijoča koža, brezhibni zobje in lesketajoči se lasje. Zelo pomemben del ženske (in seveda tudi moške) nege je nega intimnih delov telesa. Od nje je odvisno tudi zdravje teh predelov.

Predstojnica oddelka za ginekologijo in porodništvo v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, asist. Katja Juvan Kramer, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, priporoča, da se intimna nega ne izvaja prepogosto. »Dovolj je le enkrat dnevno,« pravi. Hkrati svetuje, da pri tem uporabljamo toplo vodo, lahko pa tudi intimno milo s kislim pH-jem. »Pomagamo si lahko z mehko krpo. Notranjosti nožnice pri tem ne izpiramo, saj s tem porušimo občutljivo ravnovesje mikroorganizmov v njej,« dodaja.

Nikar z vsakim milom

Za miljenje intimnih delov ni primerno vsako milo. »Uporaba agresivnih in alkalnih mil ni primerna,« opozarja specialistka. Svetuje uporabo mil s kislim pH-jem (med 3,5 in 4,8), saj so taka mila zaradi naravno kislega pH-ja okolja nožnice najbolj primerna. Za padec kislosti pH-ja nožnice, s katerim se ženske pogosto srečujemo, je lahko več vzrokov. Med drugim je za tak pojav kriva prisotnost bolezni (sladkorna bolezen, bolezni imunskega sistema in bolezen ščitnice), jemanje zdravil (predvsem antibiotikov), lahko ga spremljajo hormonske spremembe ali pa je sprememba kislosti pH-ja zgolj posledica nepravilnega in nezdravega načina življenja. Pri intimni negi je neprimerna uporaba gela za prhanje. Dr. Kramerjeva opozarja, da lahko trda mila in geli za prhanje spremenijo normalno bakterijsko floro nožnice, kar pripelje do večje dovzetnosti nožnice za različne škodljive vplive. Ginekologinja v času menstruacije svetuje pogostejšo nego, umivanje s toplo vodo in intimnim milom izvajamo dvakrat na dan.

Priročnost vlažilnih intimnih robčkov

Proizvajalci vlažilnih robčkov za intimno nego nas vsakodnevno prepričujejo, da naj nas, kljub razgibanemu vsakodnevnemu tempu, nikar ne skrbi svežina naših intimnih predelov. Ko sogovornico vprašamo, ali je uporaba tovrstnih higienskih pripomočkov priporočljiva, nam pojasni, da takšna oblika higiene pride v poštev, če nimamo na voljo vode in intimnega mila. »Vendar se izogibajte robčkov, ki vsebujejo alkohol in so odišavljeni,« še opozarja dr. Kramerjeva. Glede odišavljenosti bodimo previdni tudi pri uporabi intimnih mil in dnevnih ščitnikov perila. Ginekologinja svetuje, da ščitnike menjujemo vsake štiri ure, sicer postanejo leglo bakterij, in dodaja, da naj bodo ti narejeni iz bombaža.

Neprijeten vonj kljub redni higieni

Ob redni in pravilni higieni, tako dr. Kramerjeva, naj neprijetnega vonja ne bi bilo, razen če je prisotno vnetje nožnice ali če imamo porušeno normalno bakterijsko floro.

prejšnji članek
Kopriva razvaja kožo in lase
Moda&Lepota
Kopriva razvaja kožo in lase
naslednji članek
Napad na neprijetne črtice - strije
Moda&Lepota
Napad na neprijetne črtice - strije