nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Shujšajte s plesom!

14. 3. 2016; 10.00
Avtor: Tina Osterman/revija Bodi zdrava
Čas je za ples!
Ples je zdravilni, izrazni in športni ritual, ki spodbuja čustveno, kognitivno in fizično integracijo posameznika. Ples povezuje, razveseljuje, izboljšuje počutje, lajša stres, krepi srce in cirkulacijo, kar pa je še pomembno, je to, da pomaga pri hujšanju.

ZUMBA

Zumba je dinamična in razburljiva plesna vadba ob eksotični latinskoameriški glasbi. Plesna vadba kombinira hitre in počasne ritme ter oblikuje in krepi naše celotno telo, zlasti pa mišične skupine zadnjice, rok, nog in trebuha. Ob intenzivni vadbi lahko porabimo tudi do 800 kalorij in s tem krepimo najpomembnejšo mišico našega telesa – srce.

AERODANCE

Aerodance je dinamična skupinska vadba plesnih zvrsti, kot so jazz, disco, hip hop itd. Vadba izboljšuje gibljivost, krepi srce in ožilje, tako zgornji del telesa (ramena in prsi) kot tudi spodnjega (noge, stegna in zadnjico). Pri intenzivni vadbi lahko porabimo tudi do 700 kalorij.

MODERNI PLESI

Moderni plesi so plesi mlajših generacij in temeljijo na jazz, hip hop, break in disco plesih. Pri eni vadbi lahko porabimo do 500 kalorij, s to disciplino, polno korakov in umetniškega izražanja, pa najbolje okrepimo zadnjico, noge in stegna.

V plesu se prepletajo tri besede, in sicer šport, umetnost in zabava. Ples je šport, kjer se tekmuje, in umetnost, saj izraža lepoto v obliki gibov, mimike in ritma. Zlasti poleti pa se ljudje ob plesu zabavajo, družijo in spoznavajo. S plesom gradimo naše življenjske sposobnosti, kot so hitrost, gibljivost, kondicija, ravnotežje in vzdržljivost. Številni pričajo, da so ob izpolnitvi plesnih ciljev izboljšali tudi svoje telesno počutje in druge življenjske rezultate.

TREBUŠNI PLESI

Orientalski ples ali ples vzhoda je ples ženske duše, energije in telesa. To je obredni ples, ki so ga ženske plesale, ko so mlado dekle pripravljale na vstop v zakonski stan. Zaradi specifičnih gibov in posebnega dihanja krepi medenični predel, zato je nekoč služil kot predpriprava na porod. Trebušni ples je primeren za vse ženske, ki bi rade navezale stik s svojim telesom, energijo in z zapeljivimi gibi začarale občinstvo. Pri eni vadbi lahko porabimo do 400 kalorij.

DRUŽABNI IN LATINSKI PLESI

Družabni plesi so plesi v parih, kot so na primer bolero, čačača, merengue, rock 'n' roll, salsa, swing itd. Pri teh plesnih vadbah se krepi predvsem spodnji del telesa, torej zadnjica, stegna in noge. Latinski plesi se uvrščajo med najbolj priljubljene športno-družabne aktivnosti. Skladno gibanje pa pripelje do prave plesne ekstaze, zvišuje raven energije, povečuje in usklajuje mišični tonus, izboljša telesno koordinacijo ter ohranjanja kostno gostoto. Ples v parih krepi zaupanje med žensko in moškim ter uravnovesi izmenjavo energij med pobudo in zaupanjem. V stalnem gibanju po plesišču lahko na uro porabimo od 400 do 500 kalorij.

FUNKY HIP HOP

Hip hop je ples, glasba in življenjski slog, ki navdušuje vse mlade po srcu. V zadnjih letih se je hip hop prenesel z ulic na televizijo in se razvil kot komercialna plesna zvrst, pri čemer se ponekod združi z latino ritmi, spet drugje zavije v disco ali house smer. Hip hop je plesni slog za živahne, polne energije in karizmatičnosti. S to kardio in plesno dejavnostjo okrepimo celotno telo, predvsem pa roke in trup, ter v eni uri vadbe porabimo približno 500 kalorij.




prejšnji članek
Slavni dedinji raste trebušček!
Svet slavnih
Slavni dedinji raste trebušček!
naslednji članek
Ne spreglejte: mačji krempelj, naravni antibiotik
Zdravje
Ne spreglejte: mačji krempelj, naravni antibiotik