profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hrana za zdravo nožnico

23. 9. 2022; 02.00
Avtor: Lea Pufek
hlačke
Smo to, kar jemo, pravi rek. Hrana, ki jo uživamo, se namreč precej jasno odraža na našem telesu. Noben del našega telesa ni imun na to, kar zaužijemo, tudi naša nožnica ne. Pravo ravnovesje mikroflore, ki zagotavlja zdravo nožnico, je tako najlažje doseči – in porušiti – ravno s hrano.

Zdrava nožnica

Naravni pH nožnice je med 3,8 in 4,5, kar pomeni, da je naravno okolje nožnice kislo, to pa predstavlja zaščito pred številnimi bakterijami in glivami. Dejavniki, ki lahko spremenijo naravno vaginalno floro, torej povišajo pH, so hormonske spremembe med menstruacijo, različne bakterijske okužbe, pretirana higiena intimnih predelov z mili, ki niso namenjena intimni negi, zdravljenje z antibiotiki, jemanje kontracepcijskih tablet, stres, sintetično spodnje perilo in nepravilna prehrana. Ko se ravnovesje v nožnični flori poruši, se bakterije in glivice zelo hitro razmnožijo. 

Hrana, ki poruši ravnovesje nožnice

Kar nekaj živil, ki se dnevno znajdejo na našem jedilniku, sodeluje pri rušenju nožničnega ravnovesja, kar je najpogosteje vzrok za to, da staknemo infekcije in vnetja ne samo nožnice, ampak tudi sečil. Ta ista živila so navadno tudi vzrok za močne menstrualne krče, zato je dobro, da njihov vnos čim bolj omejimo. Mednje spadajo začimbe, rdeče meso, mlečni izdelki, kruh ter enostavni ogljikovi hidrati in sladkor. Zlasti slednji je idealen za čezmeren razvoj določenih bakterij, saj je osnovno hranilo vseh mikrobov. Z omejenim vnosom omenjenih živil boste najlažje vzpostavili naravno ravnovesje bakterij v svoji nožnici in ji tako prihranili marsikateri stresen boj s čezmerno namnoženimi škodljivimi bakterijami. Še bolj pa boste k zdravju pripomogli, če boste uživali hrano, ki blagodejno vpliva na nožnično mikrofloro. 

Nekatera živila, ki sicer spadajo med zdrava živila in so celo priporočljiva za uravnavanje ugodne nožnične mikroflore, lahko poskrbijo za nekoliko neprijeten vonj in okus nožnice. Mednje spadajo šparglji, brokoli, čebula in česen. 

3-dnevni učinek

Ne glede na to, ali uživate za nožnico ugodno ali neugodno hrano, pa je treba vedeti, da učinki prehrane na nožnično ravnovesje in pH vendarle niso trajni. Navadno trajajo 2–3 dni, kar pomeni, da uživanje začinjene lokalne hrane na počitnicah ali en piknik še ne bosta zapečatila usode vaše nožnice, prav tako ne en sam konec tedna v centru dobrega počutja ob sadju in zelenjavi. Ključnega pomena je redno uravnoteženo prehranjevanje.

Hrana, ki je blagodejna za nožnico

Vsekakor je za nožnico zdrava tista hrana, ki je zdrava tudi za telo. Nedvomno sem spadata sadje in zelenjava ter sadni sokovi. Sadje in sadni sokovi slovijo tudi po tem, da naj bi vaši nožnici zagotovili nekoliko bolj sladek vonj in okus, zagotovo pa so zlasti ananas, jabolka in jagodičevje primerni za vzdrževanje ravnovesja bakterij (brusnični sok je, denimo, že od nekdaj znano sredstvo za lajšanje vnetja mehurja). Izredno priporočljiv za uravnavanje ustrezne mikroflore je tudi probiotični jogurt z živimi kulturami, ki ga že od nekdaj priporočajo ginekologi. Primerna so tudi probiotična prehranska dopolnila. Sicer pa je zdravo uživati zadostne količine vode ter polnozrnatih in polnovrednih živil, ki vsebujejo veliko vitamina E, ki zagotavlja ustrezno vlažnost nožnice.

Prehrano naj dopolnjujejo še: 

- Oblačila in spodnje perilo iz materialov, ki dopuščajo, da koža diha. Oblačila naj ne bodo pretesna.
- Spodnje perilo, kot so tangice, nosite samo za ustrezne priložnosti. Nikakor poleti niso priporočljive za športne aktivnosti ali daljše poti, kjer se veliko sedi.
- Nožnici zagotovite ustrezno higieno. Redno jo umivajte s toplo vodo in se izogibajte milom, gelom za prhanje ali drugim agresivnim higienskim pripravkom.
- Nekateri ginekologi odsvetujejo tudi uporabo posebnih intimnih mil. Ključno je, da nožnico umivate z vodo, pri čemer poudarjamo, da je nožnica samo notranji del, vulvo, torej zunanji del intimnega predela, pa lahko umivate s sredstvi, primernimi za nego kože.

prejšnji članek
James Bond bo služil kralju in državi
Kultura
James Bond bo služil kralju in državi
naslednji članek
Takšna je bila Natalija Verboten pred več kot 20 leti
Svet slavnih
Takšna je bila Natalija Verboten pred več kot 20 leti