nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ko vas na stranišču obišče ...

3. 4. 2016; 01.15
Avtor: Maša Rener/revija Fatalna
Vodnik po straniščnih zadevah
Čeprav to vsi počnemo, se o daljših opravkih na stranišču neradi pogovarjamo z drugimi. A zadeva je pomembna, saj je končni proizvod prebave pravo ogledalo delovanja našega telesa in temelj zdravja.

Zato spremljajte, ali se v vaši straniščni školjki najpogosteje znajde gospod sanjski ali kateri od njegovih tekmecev, in kako takrat ukrepati.

Gospod sanjski

Je srednje rjave barve, v obliki črke S ali C. Izloča se brez težav in redno, od enkrat do dvakrat na dan.

Gospod važič

Je različnih barv in običajno trdne oblike, poleg tega pa vam razkriva koščke nedavno zaužite hrane, v delno celi in prepoznavni obliki. Zagledali ga boste, kadar hrane ne boste prebavili popolnoma, zato je lahko znak nizke ravni želodčne kisline ali intolerance na določeno živilo. Da bi se čim manjkrat pojavil v vašem življenju, je pomembno tudi, da hrano med jedjo dobro prežvečite.

Gospod tečnež

Je različnih barv in običajno v bolj tekoči obliki. Lahko vam razkriva tudi koščke hrane, ki ste jo nedavno zaužili. Prikazal se bo, če ste pojedli napačno kombinacijo česa oziroma kaj, na kar se telo močno odziva in zato sproži mehanizem samodejnega čiščenja notranjosti. Lahko je tudi kazalec padca odpornosti, spremembe črevesne flore zaradi potovanja ali zastrupitve s hrano (ko se mu največkrat pridruži še bruhanje). Ob/po napadu driske (večkratnega obiskovanja stranišča s tekočim blatom čez dan ali celo več dni) je pomembno, da nadomestite izgubljeno tekočino in elektrolite. Pri tem si lahko pomagate s pitjem rehidracijske soli in zdravilnih čajev (borovnice, hrastovo lubje …), v hujših primerih pa obiščite zdravnika.

Gospod bobek

Običajno je temne barve in oblikovan v majhne kepice. Zagledate ga, kadar imate težave z neravnovesjem črevesne flore, dehidracijo, stresom ali če ne jeste dovolj topnih vlaknin. Če se znajde v vaši straniščni školjki, je vaša glavna naloga, da se ga čim prej znebite. Probiotična hrana (ali prehranska dopolnila, če imate intoleranco), nekaj škrobnate zelenjave (krompir, rdeča pesa, koruza), dovolj popite vode in pognali ga boste v dir.

Gospod mačo

Običajno je srednje do temno rjave barve, nekoliko bolj čokat in se pusti težje izločiti. Nastopil bo, če jeste veliko predelanih oblik beljakovin, zmešančkov, čokoladic in predelanih mesnin. Če se pojavi, nadomestite predelane oblike beljakovin s polnovrednimi, kot so jajca iz proste reje, v divjini ulovljene ribe in ekološke mesnine.

Gospod trlica

Običajno je svetle, zelenkaste ali celo belkaste barve in nastopi, če jeste rafinirane, predelane in umetne maščobe, rafinirana olja iz semen, več naravne maščobe, kot je lahko prebavite, ali kadar vaš žolčnik ne more ustrezno sproščati žolča kot odziv na zaužito maščobo. V tem primeru se izogibajte slabim maščobam (polnomastni mlečni izdelki, margarina, sir, sladoled, ocvrta hrana, sladkarije, prigrizki …). Če se stanje ne izboljša, razmislite o zdravniškem pregledu žolčnika.

Gospod smrdljivec

Je temne barve in močnega vonja ter se običajno potopi na dno straniščne školjke. Največkrat se bo pojavil, če ste pojedli preveč predelane/rafinirane hrane, v primeru splošne preobremenitve s toksini iz okolja in prehrane (umetna sladila), zaradi nezdravega življenjskega sloga (kajenje) ali uporabe plastike z BPA (pogrevanje v mikrovalovni pečici). Izberite raje svežo, polnovredno hrano (po možnosti ekološke pridelave), pijte dovolj vode in poskušajte znižati breme toksinov v svojem življenjskem slogu.

Gospod sramežljivec

Je največkrat zelo trd in vas zato ob obiskih stranišča velikokrat tudi boli, z drugo besedo pa se mu reče zaprtje. Ob redkih priložnostih, ko se pojavi, lahko zaradi njega nastanejo celo poškodbe zadnjika, kot so poke in raztrganine, ki krvavijo. V slabo voljo vas lahko spravlja tudi zaradi občutka napihnjenosti ali neprijetnega tiščanja v trebuhu. Vzrok zaprtja je največkrat hrana s premalo vlakninami in tekočine. Stvar lahko poslabšata tudi telesa neaktivnost ali zanemarjanje poziva telesa k iztrebljanju, kar lahko pripelje do resnih težav, zato tega nikar ne počnite.

Gospod krvaveči

V kolikor na blatu oziroma pri brisanju opazite kri, obvezno obiščite zdravnika - proktologa, saj je lahko krvavitev znak hemoroidov ali česa še resnejšega.

prejšnji članek
Vaša vagina kot umetnina
Moda&Lepota
Vaša vagina kot umetnina
naslednji članek
Noseča Oriana Girotto sedaj drugače ...
Svet slavnih
Noseča Oriana Girotto sedaj drugače ...
#nasazenazenska
nasazenazenska