zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Če sovražite telovadbo, imamo za vas rešitev!

14. 4. 2016; 08.00
Avtor: Ela korošec
telovadba_ThinkstockPhotos-160937418

foto: Thinkstock

Oh, kako si verjetno želite, da bi bili eden tistih, ki brez težav zgodaj vstajajo, da z jogo pozdravijo sonce, se med odmorom za malico odpravijo na sprehod, takoj po službi v fitnes, pred spanjem na plavanje, čez vikend pa v hribe.

To so ljudje, ki obožujejo telesno aktivnost, zaradi česar so seveda neverjetno fit. Taki si želimo biti vsi, le da vsi ne premoremo takšne zagrizenosti.

Čeprav je telesna vadba nujna za zdravo življenje, za večino ni nič kaj prijetna. Je nujno zlo pri ohranjanju normalne teže. Če bi se dalo biti fit brez nje, bi se pod to takoj podpisali. A se ne da. Zato se vdano mučimo in čakamo na dan, ko bomo na fitnesu prekolesarili že toliko kilometrov, da bomo med telovadbo preprosto otopeli. Da nas ne bo več vznemirjala in sprožala odpora. Da se bomo vanjo pač vdali. Da jo bomo kdaj zares vzljubili, si ne delamo utvar. Nismo eni tistih. A strokovnjaki pravijo, da smo lahko. Da se telesno vadbo da vzljubiti, le pravilne korake je treba ubrati.

Izberite vadbo, v kateri uživate

Ljudje, ki zares uživajo v telesni vadbi, se ne mučijo z oblikami vadbe, ki jim niso všeč. Preprosto se ukvarjajo samo s tistimi, ki so jim pisane na kožo. Tistimi, v katerih resnično uživajo. Ostali pa se vse prepogosto odločamo za tiste aktivnosti, ki so bodisi trenutno priljubljene ali pa domnevno najučinkovitejše. A če vas zumba ni navdušila, se ne mučite z njo. Če sovražite tek, se ne vpisujte v šolo teka. Izberite si vadbo, ki vas navdušuje, ki se vam zdi zanimiva in v kateri uživate. Če ste radi na morju in tam veliko časa preživite v vodi, izberite plavanje. Če radi plešete, izberite eno od plesnih vadb ali tečajev. Nikakor pa ne izbirajte vadb na podlagi tega, koliko kilogramov je z njimi izgubila vaša soseda.

Spremljajte svoj odziv

Tisti, ki so navdušeni rekreativni športniki, pogosto zagon in motivacijo najdejo v tem, da spremljajo, kako se na vadbo odziva njihovo telo. Radi tekmujejo sami s seboj, trudijo se preseči same sebe. Kako hitro se po vadbi umiri vaše srce, kako dolgo lahko tečete, kako gibčni postajate, koliko več lahko dvignete … Vse to so dokazi, da v vadbi napredujete, da ste vse boljši, da ste zmožni več, kot mislite, da ste. Tovrstno sledenje napredku vam daje zagon za nadaljnjo vadbo, hkrati pa je neke vrste dokaz, da vadba deluje. Ne samo da se zaradi nje spreminja vaše telo, ampak da tudi vi postajate vse bolj športnik.

Telovadite v družbi

Znanstveno dokazano ljudje bolj uživajo v telovadbi, kadar telovadijo v družbi. Zaradi družbe se boste tudi redkeje odločili, da telovadbo preskočite. Ker tako vadba ne bo samo vadba, ampak tudi druženje s prijatelji. Ljudje, ki so vztrajni pri telovadbi in jo radi obiskujejo, so navadno ljudje, ki se tam dobijo tudi s svojimi prijatelji. Moški so pri tem vzorčen primer: koliko jih je, ki vse življenje ohranjajo kondicijo tako, da s prijatelji igrajo košarko ali nogomet? In jim to niti enkrat ni odveč ali mučno.

Vrnite se k naravi

Če ni primernega vremena, se seveda vadbi v zaprtih prostorih ne moremo izogniti, če pa je vreme zunaj več kot zadovoljivo, se raje odpravite v naravo. Namesto v lokalni telovadnici obiščite jogo v parku, plavajte v zunanjem bazenu, s kolesom se odpravite na izlet ali v hribe, namesto da se v telovadnici mučite s poganjanjem pedal in preskakovanjem stopnic. V naravi se namreč počutimo veliko bolj živi, svež zrak spodbuja določene hormonske reakcije, skratka, vadba v naravi in na svežem zraku bo veliko bolj zadovoljiva. Nemogoče je, da boste po njej čutili kakršen koli odpor.

Ne imejte slabe vesti, ko ne telovadite

Včasih pač pridejo obdobja, ko se vadbenega režima ne morete držati. Ljudje, ki so navdušeni telovadci, se pri tem ne žrejo in čutijo krive. Bolj ko se čutite krive, kadar ne telovadite, večji odpor postane vadba, saj ste sami pod »moram, ker nisem zadnjič« pritiskom. Osebni trenerji za takšne primere navadno svetujejo, da si ljudje postavijo rezervni načrt – postavijo naj si minimalno in maksimalno število vadb na teden. Če bodo kakšen teden telovadili samo minimalno, se bodo tako še vedno držali načrta in ne bodo imeli slabe vesti.

Ne osredotočite se na izgubljanje teže

Športni psihologi ugotavljajo, da smo ljudje veliko bolj zagrizeni za vadbo, kadar se osredotočimo na stvari, ki se z vadbo spremenijo na kratki rok. Denimo večja mišična zmogljivost, boljše počutje, več energije, gibčnost, manj bolečin, manj celulita, bolj napeta koža … Vse to so stvari, ki so vidne že nekaj dni ali tednov po redni vadbi. Teža, na drugi strani, pa se začne izgubljati veliko pozneje. Če se boste torej osredotočili zgolj na to, bo vadba kmalu postala nesmiselna in neprijetna. Ljudje, ki radi telovadijo, radi telovadijo zaradi dobrega počutja, ki ga prinaša telovadba. Manj kilogramov in izoblikovano telo pa so sčasoma zgolj bonus. Zato telovadbo raje vzemite kot čas zase, ne pa kot shujševalni režim.

Ne bodite ozkogledi

Eden od razlogov, zakaj se vam vadba upira, je lahko tudi ta, da imate glede tega, kaj je telesna vadba, precej omejeno mišljenje. Ljudje, ki imajo telesne aktivnosti radi, navadno kot vadbe ne jemljejo samo potenja v telovadnici, ampak vse, kar zahteva fizični napor. Na vadbo torej ne gledajo tradicionalno. Kot vadba zanje šteje tudi vse, kar sicer vključujejo v zabavni prosti čas: vrtnarjenje, igra z otroki, družinski izleti, ples do jutranjih ur, sodelovanje v lokalni rekreativni odbojkarski ligi itd. Če želimo vzljubiti telesno vadbo, moramo z njo zgraditi trajen odnos, postati mora torej del naših življenj. Če zabava šteje kot razgibavanje, potem je razgibavanje zabava, kajne?

Oblecite se atletsko

Dejstvo je, da obleka naredi človeka. Že res, da z nakupom novih športnih oblačil še ne boste kar čez noč vrhunski športnik in ljubitelj telovadbe, se boste pa v nova športna oblačila veliko raje oblekli kot v stara. Če boste imeli opremo, ki bo sporočala, da ste ljubitelj športa, se boste tako tudi počutili. Številne študije so že dokazale vpliv obleke na počutje človeka. Kadar se oblečete nekoliko bolje, ste veliko bolj samozavestni. Ko se oblečete za uspeh, se počutite veliko bolj uspešni. In ko se oblečete kot telovadec, se tudi počutite bolj kot nekdo, ki z veseljem telovadi.

Nagradite se

Da vadba ne bo takšna muka, ji dodajte dodano vrednost. Če ste ves teden pridno telovadili, si za konec tedna brez slabe vesti privoščite koktajl, tortico ali pico s prijatelji. Zaradi občasnih pregreh ne boste imeli slabe vesti, če boste vedeli, da sicer ves teden pridno skrbite za to, da ste v formi. Telovadba je tista, ki omogoča, da se kdaj pa kdaj brez slabe vesti predate pregrehi, in zato jo imate radi.

prejšnji članek
Oralna kontracepcija stara reproduktivni sistem
Zdravje
Oralna kontracepcija stara reproduktivni sistem
naslednji članek
Kate Hudson bi domače naloge zamenjala za resničnostne šove
Svet slavnih
Kate Hudson bi domače naloge zamenjala za resničnostne šove
#obraziavenija
obraziavenija