nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To je preprost recept za popoln dan!

18. 5. 2016; 07.31
Avtor: Tina Osterman
uvodna

foto: Thinkstock

Spanje je čas, ko se naše telo obnavlja, krepi spomine in kopiči življenjsko energijo. Med spanjem potekajo številni procesi, ki so nujni za normalno telesno delovanje in dobro počutje. Kakovosten spanec ohranja zdravje in zadovoljstvo v življenju. Naspimo se in si izboljšajmo življenje!

Kakovosten spanec za zdravje

Pogosto se ljudje niti ne zavedamo, da je kakovosten spanec izjemno pomemben za srečno in zadovoljno življenje. Tako kot naše telo oskrbujemo s pravo hrano in telesno vadbo, je priporočljivo našo pozornost posvetiti tudi zdravemu in krepčilnemu spancu. Spanje je namreč kakovostno uporabljen čas, ko se telesno in duševno napolnimo in obnovimo. Znano je namreč, da se med spanjem izloča rasni hormon, ki je pri otrocih pomemben za rast, pri odraslih pa za popravljanje poškodb. Novejše raziskave kažejo, da naj bi spanje celo pospešilo čiščenje odpadnih produktov iz možganov.

Spanje igra pomembno vlogo v življenju posameznika. foto: Thinkstock

Spanje je aktiven proces, pri katerem so naši možgani lahko celo aktivnejši kot v budnem stanju. Spanje nam pomaga pri pomnjenju, učenju in procesiranju novih informacij ter pri razvijanju različnih spretnosti in veščin. Kakovosten spanec dviguje našo delovno koncentracijo, sposobnost in storilnost. Ob vseh teh naštetih prednostih se lahko le vprašamo, čemu bi se izognili spancu in se namesto tega 'bolj pametno' učili ali delali pozno v noč. S tem si namreč odvzemamo možnost, da bi telo in možgani delovali v naš prid.

Spanje omogoča normalno delovanje hormonskega in imunskega sistema ter krepi organizem. Vse v življenju je povezano, kakovost spanca pa določa tudi kakovost našega vsakdana. Kdor ima pokvarjeno noč, ima pogosto pokvarjen tudi dan. Zagotovo se spomnite dneva, ko ste se zbudili neprespani in ste s svojo napetostjo, utrujenostjo in razdražljivostjo negativno vplivali tudi na druge ljudi. V naspanem človeku se lažje porajajo pozitivne misli, svet pa se hitreje odvija v želeno smer.

prejšnji članek
Je zmagovalka Evrovizije preslepila Evropo?
Svet slavnih
Je zmagovalka Evrovizije preslepila Evropo?
naslednji članek
Se mora Damjan Janković poročiti?
Svet slavnih
Se mora Damjan Janković poročiti?