nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Glivice ali spolno prenosljiva bolezen?

23. 6. 2016; 06.30
Avtor: Marijana Mandić
Ženska
Neobičajen izcedek največkrat povzroči okužba, ki jo je treba zdraviti.

Redek, prosojen ali belkast izcedek iz nožnice je normalen, kakor je tudi normalno, da se njegova gostota in količina spreminjata glede na menstruacijski cikel, med spolno vzburjenostjo in med nosečnostjo. Neobičajen izcedek pa največkrat povzroči okužba, ki jo je treba zdraviti.

Če je izcedek zelo gost, skutast in bel


Najverjetneje ste staknili glivično okužbo nožnice, sploh če je vaše spolovilo nadraženo in vas srbi. Nikar se ne ustrašite! Kandida prej ali slej prizadene vse ženske v rodni dobi, okužba ni nevarna in se rada ponavlja. Navsezadnje ne gre niti za tujek, glivica je pri eni od petih žensk od nekdaj v nožnici,  vendar jo obvladujejo zdrave glivice. Ob izbruhu bolezni pa se na račun uničenja zdravih bakterij kandida razrašča hitreje kot običajno. Sproži jo jemanje antibiotikov ali spermicidov ali previsoka raven ženskih hormonov, denimo med nosečnostjo ali pred menstruacijo oziroma ob jemanju kontracepcijskih sredstev. Pogosto je vzrok za zagon kar stres.


Če ste prepričani, da so simptomi posledica kandidoze, ker ste jo že imeli, se lahko zdravite z zdravili, ki so na voljo brez recepta, v obliki krem, vaginalnih tablet, dermalnih praškov in razpršil. Sicer stopite h ginekologu. Bolje je ne imeti spolnih odnosov, dokler simptomi ne izzvenijo, zdravi pa naj se tudi partner. Če se vam kandidoza pogosto ponavlja, si umivajte predel nožnice samo z vodo in poskrbite, da bo zunanje spolovilo vedno suho. Izogibajte se odišavljenim milom, kopelim, ne uporabljajte krem s spermicidi, odišavljenih vložkov, tamponom pa se raje povsem odpovejte. Nosite bombažno spodnje perilo in ohlapna oblačila.


Če je izcedek normalnega videza, vendar obilnejši kot ponavadi
Če jemljete kontracepcijske tablete ali so vam vstavili maternični vložek, je najbrž vzrok prav to, saj obe obliki zaščite pred nosečnostjo povečata  količino normalnih izločkov iz nožnice. Povečan nožnični izcedek je povsem normalen tudi med nosečnostjo, zlasti v prvem trimesečju. Če ne velja nič od naštetega ali če imate zraven še razdraženo spolovilo, pa se naročite pri ginekologu. Morda bo potrdil ektropijo oziroma erozijo materničnega vratu, med katero se plast občutljivih celic v sluznici kanala materničnega vratu razširi na zunanjo površino materničnega vratu. Na bolezen kaže obilnejši izcedek in neredne krvavitve.


Če je izcedek zelenkasto rumen in pospremljen z drugimi težavami
Če imate zraven še vročino in bolečine v spodnjem delu trebuha, pojdite nemudoma k zdravniku. Čisto možno je namreč, da so se vam vneli organi v mali medenici, čemur pravimo pelvična vnetna bolezen, ki se rada ponavlja. Žal nekatere ženske sploh nimajo simptomov, kasneje pa ugotovijo, da so, zaradi okvare jajčnikov, neplodne. Zato bodite pozorne tudi, če imate boleče spolne odnose, če ste nenavadno utrujene in imate obilnejše in podaljšane menstruacije ali če začnete iznenada bruhati in postanete zelo slabotne. Bolezen pogosto povzročajo spolno prenosljive okužbe, kot sta gonoreja ali okužba s klamidijo, ki je najpogosteje prijavljena spolno prenosljiva okužba pri nas in se ravno tako kaže z nenavadnim izcedkom iz nožnice, včasih pa jo utrpijo tudi ženske, ki umetno prekinejo nosečnost ali po porodu.  Zdravnik vam bo predpisal antibiotike, včasih pa je potrebno tudi operativno zdravljenje.


Če je izcedek obilen, zelenkast, penast in smrdeč
Morda ste staknili trihomonozo, ki jo izzove pražival Trichomonas vaginalis in je večinoma spolno prenosljiva bolezen. Kaže se z vnetjem nožnice in  zunanjega spolovila. Na srečo je pri nas zelo redka, vseeno pa preverite svoje zdravje pri ginekologu. S podobnimi simptomi je povsem mogoča gonoreja oziroma kapavica, ki nezdravljena ravno tako lahko privede do neplodnosti. 


Preprečevanje spolno prenosljivih bolezni
Tveganje za okužbe lahko zmanjšate z ukrepi za varno spolnost:
-         Izogibajte se spolnim stikom z več partnerji.
-         Pri spolnih stikih z novim partnerjem uporabite kondom.
-         Če uporabljate lubrikante, izberite tiste na vodni osnovi, saj oljni poškodujejo lateks v kondomu.
-         Izogibajte se spolnim tehnikam, pri katerih lahko kondom poči oziroma ki povzročajo poškodbe sluznice ali tkiva nožnice ali zadnjika.
Če sumite, da imate vi ali partner spolno prenosljivo bolezen, pojdita na pregled k osebnemu zdravniku ali specialistu dermatovenerologu. Zdravljenje je treba izvesti do konca in se vzdržati spolnih stikov, dokler zdravnik ne potrdi, da niste več okuženi.
 

prejšnji članek
10 stvari, ki jih lahko rečete ...
Njenih 5 minut
10 stvari, ki jih lahko rečete ...
naslednji članek
Znana igralka gola poziva Britance naj glasujejo
Svet slavnih
Znana igralka gola poziva Britance naj glasujejo
#obraziavenija
obraziavenija