pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Znižajte krvni tlak

15. 10. 2016; 08.00
Avtor: uk
omotica

Znaki visokega krvnega tlaka so občasni glavoboli, utrujenost, nespečnost, motnje zbranosti in omotice. foto: Profimedia

Kadar govorimo o težavah s krvnim tlakom, imamo v mislih približno 60 odstotkov prebivalcev Slovenije, kajti najmanj toliko ljudi se spoprijema s previsokim krvnim tlakom (hipertenzijo).

Optimalna vrednost krvnega tlaka je 120/80, normalna 130/85, višje številke pa že nakazujejo hipertenzijo in kličejo po ukrepanju. Priporočil za znižanje visokega krvnega tlaka je kar nekaj. Svetujemo, da poskušate upoštevati vsaj naslednja. 

1. Nadzorovanje telesne teže je za uravnavanje krvnega tlaka zelo pomembno: zvišana telesna teža lahko vodi v hipertenzijo.

2. Zdrava prehrana: zaužiti moramo od tri do pet kakovostnih obrokov na dan. Jesti je treba počasi, izbirati živila z manjšo vsebnostjo soli, omejiti vnos predelane in hitro pripravljene hrane, povečati vnos sadja in zelenjave ter omejiti količino alkohola. Za žejo strokovnjaki svetujejo vodo ali nesladkan čaj. 

3. Aktivno življenje: redna zmerna telesna dejavnost je izjemno pomembna za ohranjanje zdravja. Začnemo lahko že z malenkostmi v vsakdanjem življenju, kot so uporaba stopnic namesto dvigala, igranje z otroki ali vnuki v naravi in sprehod po kosilu. Dvajset minut hitre hoje na dan zadošča za ohranjanje dobre telesne pripravljenosti.

prejšnji članek
Ne delajte počepov
Zdravje
Ne delajte počepov
naslednji članek
Kateri kruh ne redi?
Zdravje
Kateri kruh ne redi?