pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kolobarjenje v imenu vitkosti

1. 11. 2016; 02.00
Avtor: Marijana Mandić /Maja
kis česen paradižnik solata

Dieta s kisom temelji na uživanju kisa pred obroki. foto: Profimedia

Kako kolobariti z dietami, da nam ne bo dolgčas in da se bomo kilogramov znebili za vse večne čase?

Omenjene diete je najbolje zamenjati na vsakih 14 dni, če pa se začnemo dolgočasiti, jih lahko preizkušamo tudi na teden dni. Najbolje je poslušati telo in kolobariti glede na počutje. Če nam zadiši le presna hrana, si lahko sami sestavimo tudi dieto s surovim sadjem in zelenjavo, vendar ob njej ne vztrajajmo več kot teden dni. 

Jajčna dieta 

Jajce je zdravo in eno najpopolnejših živil na svetu, saj je vir vseh esencialnih aminokislin, esencialnih maščobnih kislin ter večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Vsebuje veliko beljakovin, ki so potrebne za rast, razvoj in gradnjo protiteles, mišic, za delovanje možganov in vid. Jajce je tudi vir mineralov, vitaminov in antioksidantov. Od mineralov naj naštejemo le natrij, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, železo, jod, cink in selen. Rumenjak je bogat tudi z vitamini A, D, E, K, topnimi v maščobah, in vodotopnimi vitamini iz skupine B. V rumenjaku pa so tudi antioksidativne snovi in encimi s protimikrobnim delovanjem. Jajce ni samo odlična in nizkokalorična univerzalna hrana, ampak deluje zaščitno pred presnovnimi, degenerativnimi, rakavimi in imunskimi boleznimi. 

Dobro je vedeti!
Jajčne beljakovine imajo 100-odstotno biološko vrednost, kar pomeni, da jih telo lahko v celoti izkoristi za izgradnjo celic, mišic in obrambnih teles. Srednje veliko jajce ima pičlih 65 kalorij, večje pa okoli 100 kalorij. 80 odstotkov kalorij je v rumenjaku, zato mnogi dietologi svetujejo, da lahko beljakov pojemo, kolikor želimo, pa se ne bomo zredili. 

Idealna hrana za hujšanje

Jajca so idealna hrana za tiste, ki hujšajo in želijo uživati živila s čim manj kalorijami in z vsemi pomembnimi makro in mikro hranili, ki jih zahteva telo. Poleg tega strokovnjaki za prehrano in zdravniki priporočajo zdravim osebam v srednjih letih dve ali tri srednje velika kokošja jajca za zajtrk, kar prispeva k nižji ravni hormona grelina in manjšemu apetitu čez dan.

Koliko jajc?

Kdor želi shujšati, naj vsako jutro poje dve v mehko ali v trdo kuhani jajci, najbolje za zajtrk. Jajc naj ne uživajo le tisti, ki so alergični nanje, ljudje z visoko ravnijo holesterola v krvi in žolčni bolniki.

Brezglutenska dieta

Brezglutenska dieta naj bi izboljšala prebavo, počutje, vplivala na vzdrževanje telesne teže, na upočasnitev staranja, lajšala tegobe menopavze, zmanjševala glavobole, polepšala ten. Pravzaprav je postala trendovska dieta, uporablja jo veliko filmskih zvezd, med športniki pa nanjo prisega teniški as Novak Đokovič.

Kje ni glutena?

Gluten iz pšenične moke je mogoče odstraniti. Proizvajalci lahko v tem primeru izdelek deklarirajo kot izdelek brez glutena, vendar še vedno lahko vsebuje sledi pšenice. Pač pa glutena ne vsebujejo divji riž, koruza, ajda, proso, amarant, kvinoja ter sojino in sončnično seme. Kajpak glutena ni v mesu, razen v nekaterih klobasah in salamah, niti ga ni v naravnem sadju, zelenjavi, jajcih, mleku in mlečnih izdelkih. Vendar moramo biti pozorni, saj je lahko tudi v predelanem in konzerviranem sadju.

Dieta s kisom

Temelji na uživanju kisa pred obroki. Kis je starodavna začimba, ki jo človeštvo uporablja morda že 10.000 let in spada v orožarno ljudske medicine. Priporočljivo ga je zaužiti nekaj čajnih žličk, z medom, vodo ali sokom pred obroki, ker naj bi zaviral apetit. V shujševalne namene je najbolj cenjen jabolčni kis, ki ga lahko zaužijemo v tekoči obliki, v obliki tablet ali kapsul.

Druge zdravilne lastnosti kisa

Kis znižuje glikemični indeks živil, vpliva na znižanje ravni glukoze in inzulina v krvi ter arterijskega tlaka, lajša prebavljanje hrane v želodcu, čisti črevesje, ima protimikrobne lastnosti, zavira prezgodnje staranje in zmanjšuje ogroženost z rakom. Prav tako uravnava krvni sladkor, zato smo po dobro okisani solati še dolgo siti.

Kisovi nadomestki

Kis uživajmo pred jedjo, uporabimo ga za solatni preliv, enako dober pa je tudi v kislih kumaricah, ki imajo nizko kalorično vrednost, vsebujejo pa tudi številne minerale, vitamine in vlaknine, zato si jih lahko privoščimo v izobilju. Kisle kumarice celo znižujejo raven holesterola v krvi, spodbujajo izločanje strupenih snovi iz telesa, ugodno vplivajo na revmo, trebušno slinavko, jetra, žolčnik, prebavo in na ledvice.

Testosteronska dieta

Mnogi športniki in medijske osebnosti si zaradi anaboličnih učinkov, vpliva na zmanjšanje trebuha, boljše športne rezultate, lepšo mišično postavo, večjo telesno moč in vzdržljivost, pa tudi za boljšo spolno slo, »predpišejo« testosteronsko dieto. Ravni testosterona pa ni treba dvigovati s prehranskimi dodatki, dovolj je, da malo hujšamo, smo redno telesno aktivni in delamo vaje za moč. Med živili njegovo raven dvigujejo meso, jajca, ribe, perutnina, jetra, maslo in živila, bogata s cinkom, kot so ostrige, raki in oreščki.

Protiglivična dieta

Temelji na hrani, ki zavira razrast glivice Candide albicans v črevesju. Glivica je del normalne črevesne flore, njena naloga je, da vzdržuje normalen imunski sistem in zdravje prebavil. Škodljiva postane le, ko se čezmerno razbohoti. Po izkušnjah medicinske stroke se razbohoti med stresom in terapijo z antibiotiki, zavedati pa se moramo tudi, da se glivice razrastejo s sladkorjem v vseh oblikah. Ker v črevesju sproščajo do 79 različnih stranskih produktov, ki povzročajo glavobole in celo raka, jih je treba zatreti. Povezujejo jih tudi z aknami, napenjanjem, spahovanjem, glivicami na nohtih, depresijo in ne nazadnje z debelostjo.

S kakšno hrano se kandide znebimo in shujšamo?

Bistvo protiglivične diete so živila z malo sladkorja, z vlakninami bogata hrana, kot je zelenjava, ki pospešuje peristaltiko in mehansko čiščenje črevesja. Kajpak ni dovolj črtati le sladkarij, ampak tudi marmelado, med in sladko sadje ter vse sadne sokove. Prav tako bomo z glivicami lažje opravili, če se bomo odpovedali alkoholnim pijačam, svinjskemu mesu in mesnim izdelkom.

Od ogljikovih hidratov je dovoljeno enkrat na dan uživati krompir, testenine, riž, prepečenec in polnozrnati kruh, vendar še raje kot našteta živila takšna brez glutena. Dobrodošli na jedilniku pa so mlečni izdelki, ribe, meso, razen svinjskega, jajčne jedi, zelenjava, solate, začimbe, nesladkane pijače in oreščki. 

Mediteranska dieta za vse življenje
Tradicionalna dieta temelji na veliko sadja in zelenjave, pri vsakem obroku sta zastopana vsaj ena porcija sadja in zelenjave. Odlično dene tudi zmerna količina rib in perutnine ter malo rdečega mesa. Rdeče meso in živila z nasičenimi živalskimi maščobami se na jedilniku pojavljajo le občasno. Dobrodošle so zmerne količine mlečnih izdelkov in jajca kar do štirikrat na teden. Olivno olje je glavni vir maščob, mononenasičenih maščobnih kislin, antioksidantov in edini vir energije iz maščob, tu pa je še kajpak vino, s katerim lahko nazdravimo kar dvakrat na dan. 

Kajpak ob morju niso vitki le zaradi diete, pač pa tudi zaradi počasnega uživanja hrane, nenaprezanja, dolgega zimskega oddiha ter nestresnega načina življenja. 

prejšnji članek
Osvojite njegove prijatelje
Odnosi
Osvojite njegove prijatelje
naslednji članek
Prvi znaki sladkorne bolezni!
Zdravje
Prvi znaki sladkorne bolezni!