stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Za dobro prebavo jejte samena

21. 1. 2017; 08.00
Avtor: K.M.
bučna semena

foto: Profimedia

Strokovnjaki so ugotovili, da za neurejeno prebavo najbolj pomagajo semena, absolutni zmagovalec pa je lan. Preverite, zakaj.

Bučno seme


Ne samo, da ima izvrsten okus, bučno seme je prav tako zelo dobro za zdravje. S svojo zeleno barvo poživi razne solate, kolače in druge okusne jedi. Bučno seme tako dobrodejno vpliva na zdravje, da je priporočljivo za vsakogar. Ker je v njem veliko maščobnega in eteričnega olja ter fitosterin, je odlično za zdravje. Ne smemo pa pozabiti niti na vitamine, še posebno vitamin E, selen, beljakovine in aminokisline, ki jih bučno seme vsebuje.
Odlično za: težave z mehurjem in prebavo. Urologi so potrdili, da bučno seme vpliva na izločanje seča. Torej ga je pametno uporabiti, kadar pričakujemo pomoč od njega, zlasti ker niso ugotovili nobenih stranskih učinkov. Zadostuje, da ga zaužijemo dva- do trikrat na dan po eno jedilno žlico. Bučno seme lahko tudi upočasni nastajanje kristalov kalcijevega oksalata, iz katerih se lahko razvijejo kamni v sečnem mehurju. V raziskavah z velikim številom bolnikov s kamni v sečnem mehurju se je bučno seme pri odpravljanju kristalov izkazalo za bolj učinkovito kot običajno zdravljenje.
To pa še ni vse! Bučno seme je tudi najbogatejši rastlinski vir cinka. Cink je vitalnega pomena za imunski sistem, na primer v boju proti okužbam in pri celjenju ran. Zato si ga le privoščite.

Laneno seme


Laneno seme je bogat vir maščobnih kislin omega-3. Te kisline koristijo srcu, telesnemu obrambnemu sistemu in pomagajo pri vnetnih stanjih. Vsebuje pa tudi magnezij, mangan, železo, vitamin E, beljakovine in biotin. Laneno seme je absoluten zmagovalec in služi kot odvajalo pri kroničnem zaprtju. Izkazalo se je namreč, da tako imenovana drastična odvajala pri dolgotrajni uporabi povzročajo škodljive posledice, ker dražijo črevesje. Z lanenim semenom lahko črevesje vzgajamo k točnosti, dokler se ne prazni spet brez kakršnih koli pripomočkov. Laneno seme se namreč napne in tako poveča vsebino črevesja in ga s tem razširi. To pa pospeši gibanje oziroma peristaltiko črevesja. Pri uporabi nekoliko nalomljenih semen sodeluje pri tem procesu tudi olje, ki pospešuje drsenje. Odvajalni učinek okrepimo, če lanenemu semenu primešamo sadno čežano iz suhega sadja, dodamo med ali pa mlečni sladkor v razmerju 1 : 1. Zjutraj in zvečer je treba zaužiti po najmanj dve žlici take mešanice.
Odlično za: urejanje prebave. Laneno seme se je izkazalo tudi za pravo živilo za zmanjševanje holesterola, uravnavanje krvnega tlaka, odpravljanje zaprtja, preprečevanje in zaviranje nastanka rakavih bolezni ter bolezni srca in ožilja.

Sončnično seme


Sončnična semena so bogata z vitaminom E, kar pomeni, da njihovo uživanje znižuje tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni, nekaterih vrst raka in sive mrene. Študije WHO kažejo, da je nizka raven vitamina E odločilen dejavnik tveganja za srčni napad. Sončnično seme je tudi odličen vir linolne kisline, ki je esencialna maščobna kislina, življenjskega pomena za mnoge telesne procese. Semena zaradi svoje izvrstne sestave preprečujejo tudi poškodbe zaradi vadbe.
Odlično za: zdravje, zniževanje tveganja za pojav srčnih bolezni. Sončnična semena delujejo tudi protirakavo. Ljudje, ki pojedo več živil, bogatih z antioksidanti betakarotenom ter vitaminoma C in E, redkeje zbolijo za rakom.

prejšnji članek
Goran Karan: Simona Weiss je bila dama, ki jih danes manjka
Svet slavnih
Goran Karan: Simona Weiss je bila dama, ki jih danes manjka
naslednji članek
Velika novica kraljevega para
Svet slavnih
Velika novica kraljevega para
#nasazenazenska
nasazenazenska