nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hujšajmo z olivnim oljem

18. 6. 2017; 12.00
Avtor: Marijana Mandić
dreamstime_xxl_14720600
Želite hitro in lahko pot do ploskega trebuha? Tlakovana je z olivnim oljem, pri katerem radi varčujemo v prepričanju, da je zelo kalorično.

Drži, a le če ga pijete kot sok, sicer pa je stisnjeno gorivo oliv shujševalno. Deluje na celice in hormone, ki so odgovorne za raven trebuh, kar se po sedmih dneh pozna s tremi kilogrami manj. Čez lužo je dieta popularna predvsem pri močnejšem spolu, saj zaradi večjih količin beljakovin ohranja napete mišice in v nekaj tednih izpostavi tiste najbolj zapeljive, na trebuhu.

Protitrebušna formula

Če  torej želite hujšanje kar se da pospešiti, strokovnjaki najprej svetujejo, da uživate puste beljakovine, šestkrat na dan. Sem prištevamo pusto meso, ki znižuje raven kritičnih hormonov, dežurnih krivcev za maščobne blazinice na trebuhu, ter puste mlečne izdelke, bogate z aminokislinami, ki sproščajo oziroma topijo trebušno maščobo. Priporočamo pa še obilo jagodičevja, zelene listnate zelenjave, stročnice, krompir in vso drugo zelenjavo, bogato z antioksidanti zoper trebuh.

Kajpak ne moremo mimo rdeče, to je prepovedane liste živil. Izogibati se morate sladkorju in vsej predelani hrani, najbolj nevarni so industrijski ogljikovi hidrati, ki povzročijo nagel porast krvnega sladkorja, kar se spet pozna, kje drugje kot na trebuhu. Recite ne še rdečemu mesu in trans maščobam, saj povzročata celično vnetje in s tem posredno porast hormonov trebušne debelosti.

Magični preliv

Če je na prvo uho težko verjeti, da z olivnim oljem ravno tako hujšamo, si preberite o njegovih lastnostih:

Olivno olje kroti občutek lakote. Kajpak je povsem logično, da morate, če želite shujšati, zaužiti manj kalorij, kot jih potrebujete, vendar pa je ob dieti težko vztrajati, če vam kar naprej kruli v želodcu. Verjetno ste že večkrat slišali, da občutek sitosti podaljšujejo beljakovine in vlaknine, vendar pa je olivno olje še učinkovitejše. Odlikuje se kar s 75 odstotki oleilne kisline, snovi, ki občutno podaljša občutek sitosti.

Topi maščobo s pomočjo antioksidantov. Olje vsebuje veliko polifenolov, antioksidantov, ki jih že vrsto let povezujejo z ozkim pasom, pripomorejo pa tudi k še boljši absorpciji antioksidantov iz drugih živil. Poleg tega imajo šefi vrhunskih kuhinj olivno olje radi zaradi odličnega okusa; pričara namreč mediteranski pridih mesu in predvsem zelenjavi. Ugotovili so, da prebivalci Sredozemlja zaužijejo ogromno sicer puste zelenjave ravno zaradi bogatega okusa, ki ga jajčevcem, špinači, paradižniku, brokoliju in korenju dodajo kapljice tega vsestranskega olja.

Znižuje raven inzulina. V olivnem olju je veliko mononenasičenih maščobnih kislin, te pa znižujejo raven inzulina, hormona, ki spremeni odvečni krvni sladkor v trebušno maščobo. Raziskave so potrdile, da lahko uživanje omenjenih maščobnih kislin pospeši hujšanje za več kot trikrat. Se pravi, da je hujšanje z olivnim oljem učinkovitejše kot najstrožja dieta oziroma je idealno za najbolj nepotrpežljive posameznike, ki bi že jutri radi smuknili v manjšo konfekcijsko številko.

Predlogi jedilnika

Med pripravo hrane eksperimentirajte s poljubnimi začimbami, popijte čim več vode, dovoljena pa sta tudi kava in pravi čaj.

Zajtrk:

Jajce s 30 grami manj mastnega sira, dve skodelici špinače s čajno žličko olivnega olja ter sokom limone.

60 gramov puste salame, skodelica do dve graha, prekuhanega z žličko olivnega olja.

Dopoldanska malica:

Skodelica pustega mleka oziroma navadnega jogurta s skodelico jagodičevja ali polovico grenivke.

Kosilo:

120 gramov pustega piščančjega mesa, skodelica in pol brokolija z dvema žličkama olivnega olja in kisom za boljši okus.

120 gramov pustega svinjskega mesa, 12 špargljev ali skodelica graha z dvema žličkama olivnega olja.

120 gramov mletega puranjega mesa v kroglicah, z žličko olivnega olja in paradižnikovo omako. Zraven dve skodelici poljubne prekuhane zelenjave z žličko olivnega olja.

Popoldanska malica:

Krožnik zelenjavne juhe, lahko tudi iz pločevinke, ki ji dodajte žličko olivnega olja in začimbe.

Skleda solate z žličko olivnega olja in balzamičnim kisom.

150 gramov pustega mletega mesa, ki ga oblikujete v polpet, po žlico kečapa in gorčice, šest majhnih krompirjev, skupaj z mesom popečenih z rožmarinom in dvema žličkama olivnega olja.

150 gramov lososa z dvema žličkama olivnega olja, pol skodelice pretlačenega mladega krompirja, potresenega s cimetom, skodelica prekuhane špinače.

Večerni priboljšek:

Pest mandljev oziroma mešanih oreščkov in semen.


Kako naprej?

Vsako jutro zaužijte najmanj 60 gramov pustih beljakovin, čim več neškrobne zelenjave, skodelico surove, hrustljave zelenjave z žličko olivnega olja.

Za kosilo vam pripada 120 gramov pustih beljakovin, ena do dve porciji neškrobne zelenjave in kar dve žlički olivnega olja.

Za večerjo si vselej privoščite kar 150 gramov beljakovin, pol skodelice škrobne zelenjave in dve skodelici neškrobne z dvema žličkama olivnega olja.

Na dan vam pripadajo tri malice. Ena naj bo čim bolj zelenjavna, z žličko olja, druga naj vsebuje porcijo pustih mlečnih izdelkov z nekaj dodanega sadja, tik pred spanjem pa pohrustajte še nekaj oreščkov. Lačni že ne smete biti, če želite shujšati za vse življenje!

prejšnji članek
Koliko kreme je ravno prav?
Svet slavnih
Koliko kreme je ravno prav?
naslednji članek
Vse rešitve za pretirano potenje
Moda&Lepota
Vse rešitve za pretirano potenje