stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Raziskava: Neizobražene matere prehitevajo z uvajanjem goste prehrane

4. 8. 2017; 01.00
Avtor: V. M.
Hranjenje dojenčka

Nekatere mamice pričnejo hraniti dojenčke z gosto hrano pred dopolnjenim četrtim mesecem starosti. foto: Profimedia

Navkljub priporočilom prične mnogo staršev hraniti dojenčke z gosto hrano pred dopolnjenim četrtim mesecem starosti. Kako je pri nas, po svetu in kaj botruje neupoštevanju strokovnih zdravstvenih smernic?

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije ocenjujejo, da je na svetu manj kot 40- odstotkov izključno dojenih dojenčkov, ki so mlajših od 6 mesecev. ''Izključno dojenje oz. mlečna prehrana se priporoča prvih šest mesecev, nato naj bi sledilo postopno uvajanje mešane prehrane,'' pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. A to so zgolj priporočila, ki pa jim ne sledijo vsi starši.

Dejavniki, ki vplivajo na odločitve o preranem uvajanju goste prehrane

Kot poroča NIJZ, več evropskih raziskav ugotavlja, da so pomembni dejavniki tveganja za dodajanje mešane prehrane dojenčkom, ki je v nasprotju s priporočili, predvsem:

-    nižja stopnja materine izobrazbe,
-    nizek socio-ekonomski status družine
-    življenje v migrantski družini

NIJZ objavlja izsledke raziskav, ki razkrivajo, kako danes starši hranijo dojenčke pri nas in po svetu. Kdaj torej pričnejo starši z uvajanjem goste prehrane?

Raziskave v ZDA kažejo, da okoli tretjina mater prične z uvajanjem mešane prehrane pred četrtim mesecem dojenčkove starosti, čeprav splošne smernice tega ne priporočajo. Matere so navedle sledeče razloge za prerano hranjenje dojenčkov z obroki goste hrane:

-    Dojenček je že dovolj star, da lahko je gosto hrano.
-    Dojenček sam želi jesti hrano, ki jo vidi.
-    Mešana hrana dojenčku pomaga, da ponoči spi dlje.

Tekom raziskave so ameriške matere pojasnile, da jim tako svetuje medicinsko osebje. Podobne rezultate so prejeli tudi tekom raziskave, izvedene v Veliki Britaniji.

Delež nemških mater, ki pričnejo z uvajanjem mešane prehrane pred četrtim mesecem dojenčkove starosti, je bistveno nižji in se giblje okoli 15 - odstotkov.

''Izključno dojenje oz. mlečna prehrana se priporoča prvih šest mesecev, nato naj bi sledilo postopno uvajanje mešane prehrane. foto: profimedia

Kdaj pričnejo z uvajanjem goste hrane slovenske matere?

Kot navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje, slovenske raziskave kažejo, da v porodnišnici vzpostavljajo dojenje skoraj vse matere, zatem dojenje počasi upada. Raziskava HRAST (2009 – 2014) je pokazala, da pred četrtim mesecem dojenčkove starosti le redke matere dojenčkom uvajajo mešano prehrano; če pa že, najpogosteje sadno/zelenjavni sok, sadno/zelenjavno kašico in žita.

''V četrtem in petem mesecu matere v večji meri pričnejo z dodajanjem: najprej sadje, zatem zelenjavo in žita, sledi mleko, mlečni izdelki, meso, najpozneje matere pričnejo z dodajanjem jajc. Opisan prehod na mešano prehrano ni popolnoma v skladu s priporočili; smernice navajajo, da z uvajanjem mešane prehrane pričnemo ob zaključku šestega meseca. Prav tako se vrstni red dodajanja živil ne sklada s priporočili; smernice priporočajo najprej uvajanje zelenjave, zatem mesa, žita in mleka, šele za vsem naštetim  v kombinaciji z žitom in mlekom tudi sadje.''

Matere so tekom raziskave pojasnile, da nasvete o dodajanju mešane prehrane dobijo od zdravstvenih delavcev, okoli tri četrtine anketiranih mamic pa tudi od prijateljic, iz priročnikov in revij ter s spleta.

Preberite si še: Bralci svetujte: 'Sodelavka močno zaudarja. Zmešalo se nam bo!'

prejšnji članek
Škorenjci, ki bodo zavladali modnemu svetu
Moda&Lepota
Škorenjci, ki bodo zavladali modnemu svetu
naslednji članek
Mala Isabella z očetom, Iris Mulej pa dela to!
Svet slavnih
Mala Isabella z očetom, Iris Mulej pa dela to!