1703079682-dsc6151-01-1703079660058
Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, pogreb bo javen in odprt za vse

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vsakodnevno živilo, ki znižuje odvečen holesterol

9. 10. 2017; 04.00
Avtor: K.M.
ženska, jabolko

foto: Profimedia

To živilo jeste že od otroštva, a na njegovo zdravilno moč niti ne pomislite.

V zadnjem času se s pojmom zdrava prehrana velikokrat povezuje tudi pojem superživila. Le-ta morate tudi po našem mnenju vnesti v svojo vsakdanjo prehrano. Predvsem zato, ker so prava superživila tudi lahko dostopna in v resnici niti niso tako zelo draga. 

Eno izmed super živil so tudi jabolka, predvsem zelene sorte, ki lahko zrastejo tudi na vašem domačem vrtu. Le-ta so bogata s pektinom. Gre za heteropolisaharid, v katerem se izmenjujejo odseki galakturonske kisline z ramnozo. V rastlini ga najdemo večinoma v obliki protopektina (enaka sestava kot pektin, le daljše molekule), ki je del rastlinske celične stene. Uporablja se v terapiji kot emoliens in antidiaroik, v farmacevtski tehnologiji, kozmetični industriji predvsem pa v prehrambeni industriji (gelirno sredstvo v marmeladah, slaščicah, kot stabilizator v sadnih sokovih, mlečnih napitkih in kot dietna vlaknina). Predvsem gre za tisti del jabolka, ki je krivo za naravno zgoščanje marmelade med kuhanjem le-te. 

foto: Profimedia

Hkrati, kar pa je tudi bolj pomembno, pektin znižuje raven holesterola in iz prebavnega traka odstranjuje toksične kovine, saj spodbuja rast zdravju koristnih bakterij v debelem črevesju. Jabolka vsebujejo tudi veliko vitamina C in s svojo naravno sladkostjo poskrbijo tudi za dvig energije. 

Ne pozabite, zdrave in polne vlaknin pa so tudi hruške! 

prejšnji članek
Goran in Miki Šarac o pokojnem Koliju
Svet slavnih
Goran in Miki Šarac o pokojnem Koliju
naslednji članek
Veste, kdo so pravi ljubitelji Čokolina?
Moda&Lepota
Veste, kdo so pravi ljubitelji Čokolina?