franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ko boli v rafalih - kako ukrepati?

10. 12. 2017; 03.00
Avtor: Bodi zdrava
Glavobol, stres, sprostitev

foto: Profimedia

Pravijo, da glavobol v rafalih ni za mehkužce, saj spada med najbolj boleče vrste glavobola.

Nenadoma se pojavi na eni strani obraza, pogosto za enim očesom ali okoli njega. Ostra in pekoča bolečina po navadi traja do ure in pol, vendar se lahko pojavlja večkrat na dan dolge tedne, mesece ali celo leto, potem pa tudi izgine za dolge mesece ali leta. V rafalnem obdobju se glavobol po navadi zadržuje na eni strani, vendar jo včasih tudi zamenja. Ti glavoboli so k sreči redki, prizadenejo pa odrasle med dvajsetim in štiridesetim letom. Povzročijo ga lahko pretirano kajenje, pitje alkohola in zdravila za srce ter glicerintrinitrat.

Ležanje bolečino le še poveča, zato je ob napadu bolje, da stojimo, hodimo, celo vadimo. Rafalni glavoboli se pogosto začnejo med sanjanjem ali globokim spanjem (v fazi REM), rezultat pa so znojenje, zamašen nos in pekoče oči. Vzrok glavobola v rafalih še vedno ni jasen. Nekateri zdravniki menijo, da ga povzroča izbruh histamina (snovi, ki jo izločamo med alergičnim odzivom) ali serotonina (snovi, ki krči žile). Za močan glavobol je morda odgovoren tudi hipotalamus, ki skrbi za telesno uro (ti glavoboli se namreč pojavljajo vedno ob isti uri dneva).

Na pomoč!


Za ublažitev napadov v rafalih zdravniki predpisujejo močna zdravila, poleg vodenja dnevnika in ugotavljanja vzrokov vaših težav pa poskusite tudi naslednje.
Pišite dnevnik
Zapišite si, kdaj se je glavobol začel in koliko časa je trajal ter kaj ste pred njim počeli v najmanj 24 urah (ali ste kadili, pili alkohol, kaj ste jedli, kdaj in koliko ste spali), da boste videli, ali se vzorec vaših glavobolov po določeni hrani ali dejanjih ponavlja, ter boste lahko izločili spodbujevalce te nevzdržne bolečine.
Za hitro ublažitev si pripravite ledeni obkladek
Vrečko z ledom, ledeni obkladek ali celo hladno pločevinko, zavito v brisačo, za deset minut položite na kljuvajoče oko in obraz, da obkladek otopi bolečino. Ponavljajte vsakih dvajset minut, dokler glavobol ne mine.
Obujte športne copate in tecite
Ob tako močni bolečini se sliši kot predlog, ki je padel z Marsa, pa vendarle poskusite: bolečino namreč pomaga ublažiti naporna vadba, ki vas prisili, da vdihavate več kisika kot sicer.
Redni urnik spanja
Napade lahko povzročijo prekinitve rednega urnika spanja.
Odrecite se kajenju in pitju alkohola
Tobak in alkohol sta med največjimi spodbujevalci glavobola v rafalih.
Izogibajte se stresu
Tudi stres je velik sprožitelj tovrstnega glavobola, zato se izogibajte stresnim razmeram in vsaj dvajset minut dnevno posvetite sproščujočim dejavnostim, kot so meditacija, globoko dihanje ali sproščujoča kopel.
Magnezij
Ta mineral pomaga uravnavati delovanje žil, blaži bolečine in pomiri živčni sistem. O najprimernejši količini za vas se pogovorite z zdravnikom.

prejšnji članek
Angeli vam sporočila pošiljajo tudi med sanjanjem
Zdravje
Angeli vam sporočila pošiljajo tudi med sanjanjem
naslednji članek
Frizerja obiščite glede na položaj lune
Moda&Lepota
Frizerja obiščite glede na položaj lune