nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakaj ji še pred božičem odpadejo listi?

6. 12. 2017; 01.00
Avtor: V. M.
Božična zvezda

Preverite, kako skrbeti za božično zvezdo, da vas bo razveseljevala tudi po praznikih. foto: Arhiv

Kako skrbeti za božično zvezdo, da nas bo razveseljevala čim dlje?

Medtem ko se lahko nekateri pohvalijo, da jim božična zvezda mesece in mesece krasi stanovanje, se drugi sprašujejo, zakaj njihovi nesojeni lepotici odpadejo listi že v tednu po nakupu. V trgovinah so namreč znanilke prazničnih dnitako privlačne, da se jim težko uprejo tudi tisti, ki vsako leto glasno zatrjujejo, da je nikoli več ne bodo kupili.

Pa se ni potrebno preveč jeziti, veste. Obstaja povsem dober razlog, da se božična zvezda pri vas doma ne počuti dobro. Preverimo skupaj, kakšno oskrbo potrebuje in morda boste ugotovili, da ste ravnali napak in rdečo lepotico spodbudili, da odvrže liste. Kakopak je mogoče tudi to, da je rastlina doživela šok že v trgovini, bodisi zaradi prepiha, temperaturnih sprememb ali samega transporta. Pozornost namenite tudi temu, kako jo prinašate iz trgovine, zaradi hladnega zraka lahko namreč ponovno doživi šok, zato jo dobro zaščitite s papirjem.

Ovenela božična zvezda foto: Lara Jelen

Kaj ji škoduje in kaj ima rada?

Božično zvezdo ni tako lahko vzdrževati, zato si nikar ne jemljite k srcu, če vam doslej niso uspevale. Škoduje ji lahko že prepih, na splošno pa je občutljiva tudi na neustrezno temperaturo. Najbolj ji ustreza okoli 20 stopinj Celzija, nikakor pa ne sme biti nižja od 16 stopinj. Če jo boste izpostavili prenizki temperaturi, ji bodo listi odpadli brez venenja. Tudi na previsoke temperature je občutljiva, listi robov ji namreč pričnejo rumeneti, socvetja pa odpadati.

Pa še nismo končali, veste. Pomembna je tudi temperatura vode s katero jo zalivate. Slednja ne sme biti prehladna, zato se držite tega, da jo zalivate s postano vodo sobne temperature. Pri samem zalivanju bodite zmerni, kajti če ji boste prepogosto dotakali vodo, ji bodo listi oveneli, nato pa odpadli. Poleg tega se jo lahko loti koreninska gniloba, ki je prav tako pogost razlog za propad priljubljene rastline. Božična zvezda namreč ne potrebuje močnega zalivanja. Vodo ji dodajajte po potrebi, pri čemer vedno odlijte odvečno vodo iz lončka. Naslednjega zalivanja se lotite šele takrat, ko bo zemlja posušila.

Omeniti velja tudi to, da ne mara suhega zraka, vlaženje bo torej povsem na mestu. A zopet pazite, da se rosenja lotite z mehko vodo sobne temperature. Da se bo v vašem domu počutila zares dobro, ji enkrat na teden namenite še merico razredčenega gnojila. Hvaležna vam bo!

Zdrava in sveža božična zvezda ima lepe in še zaprte cvetove.

Zdrava in sveža božična zvezda ima lepe in še zaprte cvetove. foto: Dreamstime

prejšnji članek
Na pohodu lažno obvestilo, ki mu nasedejo nevedneži
Zdravje
Na pohodu lažno obvestilo, ki mu nasedejo nevedneži
naslednji članek
Cool Fotr dobil najbolj bizarno darilo
Svet slavnih
Cool Fotr dobil najbolj bizarno darilo