stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj se zgodi, če pritisnemo poklopec na uhlju?

2. 2. 2018; 03.00
Avtor: V. M.
uho2

Poklopec je upogljiv in izraziteje oblikovan del uhlja, ki se nahaja ob vstopu v sluhovod. foto: PROFIMEDIA

Če imate izraziteje oblikovan izrastek, sprejemate več zvočnih dražljajev iz okolja, ki se nahaja za vami. S pritiskom na tako imenovan poklopec lahko zvočne dražljaje omejite.

Tik ob vstopu v sluhovod se pred zunanjim delom ušesa, torej na spodnjem delu uhlja nahaja izrastek, ki ga imenujemo poklopec ali epiglotis. Pri nekaterih posameznikih je jasno izražen, pri drugih ga komajda zaznamo. V angleškem jeziku je poklopec poimenovan tragus, beseda izvira iz grške besede koza, kar naj bi nakazovalo na poraščenost notranjega dela, ki ob obilni rasti dlačic spominja na kozjo bradico.

Pri nekaterih ljudeh je poklopec manj jasno izražen. foto: Profimedia

Kakšna je funkcija poklopca?

Morda niti nima kakšne posebne funkcije, a nekateri strokovnjaki menijo, da vpliva na sprejemanje zvokov iz okolja. Specifično oblikoval del uhlja je nekoliko nagnjen nazaj, zaradi česar v sluhovod izraziteje potujejo zvoki iz našega ozadja. Kadar se torej nahajate v bučnem okolju in bi želeli jasneje slišati svojega sogovornika, poklopec preprosto potisnite naprej. Tako boste omejili zaznavanje zvoka in njegovo zbiranje v zunanjem delu, od koder se valovanje prenese do srednjega dela ušesa.

Ne glede na to, kako izrazit je vaš poklopec in kako lahko s pritiskom nanj omejimo zvočno valovanje, se vam bo nemara zdelo veliko bolj smiselno, če si ob bučnih zvokih z dlanjo preprosto prekrijete ušesa. V kolikor vam je v navadi, da ob hrupu v uho potisnete kazalca, pa bo vsekakor smotrneje, če s prsti pritisnete kar na poklopec, ki bo lepo zaprl odprtino v sluhovod.

foto: Profimedia

prejšnji članek
V družini Saše Lendero je bilo zelo veselo
Svet slavnih
V družini Saše Lendero je bilo zelo veselo
naslednji članek
Tedenski horoskop: Na preizkušnji bodo odnosi
Horoskop
Tedenski horoskop: Na preizkušnji bodo odnosi
#nasazenazenska
nasazenazenska