stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Takole alergija vpliva na oči

15. 7. 2020; 02.00
Avtor: V. M.
vnetje oči

foto: Profimedia

Ne le cvetni prah, tudi številni drugi alergeni lahko izzovejo neprijetno vnetje očesne veznice.

Alergeni lahko močno vzdražijo oko, posledica slednjega je alergijski konjunktivitis, vnetje sluznice, ki pokriva veke in sprednji del zrkla do roba roženice. Vnetje očesne veznice, ki jo povzroči alergijska reakcija, je lahko sila neprijetno, tudi vid je običajno slabši. Stanje pogosto spremlja seneni nahod ali alergija na prah in številni drugi alergeni.

Kaj se ob reakciji na alergen dogaja z našim očesom?

Vnetje se razvije v nekaj urah, da je z našimi očmi nekaj narobe, običajno opazimo, ko se zbudimo. Pogled v ogledalo razkriva močno pordele oči, ki so posledica razširjenih krvnih žil na sami površini očesa. Draženje alergena, ki ga mnogi opisujejo kot občutek peska v očeh, namreč povzroči širitev žil, oči se obilno solzijo, veznica postane otečena. Tudi veke nemalokrat srbijo, pordijo in otečejo. Oči lahko pečejo, nevšečnosti pa spremlja tudi kihanje in izcedek iz nosu.

Da bi stanje umirili, se je kakopak potrebno izogniti alergenu, ki je odgovoren za nastanek alergije. Oči si lahko izpirate s sterilno fiziološko raztopino, ki bo preprečila dodatno draženje oči. Čeprav vas srbijo, si jih ne drgnite, saj boste stanje le poslabšali. Srbečico in vnetje boste ublažili, če si boste na veke položili hladne obkladke.

V kolikor slednje ne pomaga, bo potreben obisk zdravnika, ki vam bo glede na izražene simptome predpisal ustrezno terapijo z zdravili.

Stanje pogosto spremlja seneni nahod.

Stanje pogosto spremlja seneni nahod. foto: Profimedia

prejšnji članek
V posteljo nikoli naličeni!
Moda&Lepota
V posteljo nikoli naličeni!
naslednji članek
Napitek, ki pomaga pri pekočem uriniranju
Zdravje
Napitek, ki pomaga pri pekočem uriniranju