nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Niso vse menstrualne skodelice varne ali ustrezne!

12. 7. 2020; 04.00
Avtor: K.M.
menstrualna skodelica, tampon,

foto: Profimedia

Pri izbiri bodite pozorne in se vnaprej pozanimajte o njihovi ustreznosti.

V zadnjih letih je med ženskami zelo priljubljena uporaba menstrualnih skodelic v času menstruacije. Gre za nadomestek klasičnim higienskim vložkom in tamponom. Uporablja se na podoben način kot tamponi, saj se mehka skodelica vstavi v vagino in se prisesa na notranjost sten ter tako zadržuje menstrualno kri v telesu. Skodelice so priljubljene predvsem zaradi bolj redkega menjavanja, ki poteka vsakih 6-8 ur. Hkrati pa gre tudi za bolj okolju prijazne izdelke, saj pri uporabi ni vsakodnevnih odpadkov. 

Na mednarodnem primerjalnem testu so potrošniške organizacije preizkusile devet menstrualnih skodelic, s ciljem ugotoviti, kako varna in udobna je uporaba skodelic. Preizkusili so jih tako v laboratoriju kot v praksi. Vse v slovenskih trgovinah sicer niso na voljo, lahko pa jih uporabnice kupijo prek spleta ali v drogerijah v sosednjih državah. Le dve sta na zahtevnem preizkusu dobili oceno zelo dobro.

Menstrualne skodelice foto: Profimedia

"Le dve skodelici, ki sta se tudi sicer najbolje izkazali na testu, sta na tem delu preizkusa dobili najboljšo oceno, zelo dobro. Vsi preostali izdelki so imeli težave pri vsaj enem izmed preizkusov v okviru kemičnega preverjanja, zato smo vsem pripisali povprečne ocene za kemijsko varnost. V skodelicah smo ugotavljali vsebnost mehčal, barvil in kislin. Med drugim smo preverili prisotnost nitrozaminov, desetih ftalatov, policikličnih aromatskih ogljikovodikov, morebitno izločanje formaldehida, pri obarvanih skodelicah smo preverili, ali izločajo barvila. Pri skodelicah iz lateksa smo preverili še, ali vsebujejo alergene proteine, ki lahko povzročijo alergijo, ter morebitno izločanje hlapnih organskih snovi iz skodelic tako med uporabo kot pri čiščenju," je predstavila rezultate na kemijskem delu testa Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Nekaj težav se je pokazalo pri praktičnem testu same ustreznosti ob nakupu. Načeloma bi vsaka uporabnica, ki sledi navodilom o velikosti, morala dobiti ustrezno skodelico, a se pri samem testu to ni izkazalo. "Kot smo ugotovili na praktičnemu delu preizkusa, je za izbiro primerne velikosti bolj pomemben podatek, ali je ženska rodila po naravni poti kot pa starost in višina, kar kot glavna dejavnika pri izbiri velikosti navajajo proizvajalci," pojasnjuje Božičevičeva. 

Nasvet ZPS: Zelo pomembno je, da pred prvo uporabo in po vsakem zaključenem menstrualnem ciklu upoštevate navodila proizvajalca in skodelico sterilizirate. Ne le zaradi higiene, na tak način lahko namreč vsaj nekoliko preprečite izločanje nekaterih hlapnih kemikalij iz skodelice.

prejšnji članek
Druga plat glasbenika Ruska Richija
Svet slavnih
Druga plat glasbenika Ruska Richija
naslednji članek
Bolečina, ki je ne smete prezreti
Zdravje
Bolečina, ki je ne smete prezreti
#nasazenazenska
nasazenazenska