Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Mačk ne bi smeli spuščati na prosto?

23. 4. 2019; 01.00
Avtor: V.M.
mačka

Mačka foto: Profimedia

Znanstveniki iz Alabame svetujejo, da je za zdravje mačk in ljudi bolje, če male kosmatinke zadržujemo v hiši in jih ne spuščamo na prosto. V nadaljevanju si preberite izsledke zadnjih ugotovitev in nam zaupajte, kaj si mislite o tovrstnih omejitvah …

Mačke, ki jih lastniki spuščajo iz stanovanj, so trikrat bolj ogrožene, da se bodo okužile s patogeni ali paraziti, kot mačke, ki živijo med štirimi stenami, so potrdili znanstveniki v reviji Biology Letters. Na to pa morajo biti pozorni tudi ljudje, saj se lahko več bolezni z mačk prenaša na človeka, so še opozorili.

V raziskavi so znanstveniki preučili več deset preteklih študij, ki so se ukvarjale z boleznimi pri mačkah, ki živijo izključno v notranjih prostorih, in tistimi, ki se jih spušča na prosto. Podrobneje so raziskali 19 različnih bolezni, ki se pojavljalo pri mačkah v več kot desetih državah.

Glede na izsledke so potrdili domnevno, da ne glede na to, kje živimo, bomo mačke bolj obvarovali pred nalezljivimi boleznimi, če jih ne spustimo na prosto. To je še posebej dober nasvet, glede na to, da se veliko bolezni prenaša z mačk na človeka, je pojasnila vodja raziskave Kayleigh Chalkowski z univerze v Alabami.

Kakšno pa je vaše mnenje?

Kakšno pa je vaše mnenje? foto: profimedia

prejšnji članek
Priložnost, da obudite svojo mladost!
Svet slavnih
Priložnost, da obudite svojo mladost!
naslednji članek
Kate Middleton je naredila te prelepe fotografije princa Louisa!
Svet slavnih
Kate Middleton je naredila te prelepe fotografije princa Louisa!