pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Čistilna kura za lase in kožo

9. 2. 2021; 02.00
Avtor: T.D.
lasje, zima

lasje, zima foto: Shutterstock

Oglje je v zadnjih letih postalo popularna sestavina kozmetike. Proizvajalci negovalnih izdelkov ga imajo radi predvsem zaradi njegove sposobnosti, da nase veže strupe in onesnaževalce.

Aktivno oglje je pravzaprav ogljik, ki ga predelajo tako, da povečajo njegovo vpojno moč. Ni nič novega, saj ga že stoletja uporabljajo v bolnišnicah pri zastrupitvah z alkoholom in predoziranjem z drogo. Deluje tako, da se veže na strupe v želodcu in jih posrka, še preden vstopijo v krvni obtok. Podobno deluje aktivno oglje v lepotne namene. Je kot magnet, ki privlači umazanijo in odvečno maščobo. Ko ta v porah pride v stik z ogljem, se prilepi nanj in s splakovanjem jo enostavno odstranite s kože.

Manjše pore, čista koža

Ostanki kozmetičnih izdelkov in snovi iz okolja zamašijo pore. In kadar pore niso čiste, tudi polt ni lepa. Če aktivno oglje uporabite v obliki maske ali čistila, vam pomaga potegniti umazanijo iz por, naredi jih manj vidne, koža pa postane bolj sveža in manj mastna. Najboljše je oglje zmešati v luščilo in si z njim zdrgniti kožo. Dovolj je, če to naredite dvakrat na teden, da kože ne boste preveč izsušili. Malo oglja zmešajte z vodo, da dobite gosto pasto. Nanesite jo v nežnih krožnih gibih po obrazu ali telesu. Najbolj pripravno je to početi pod prho, da se takoj zatem lahko oprhate.

Če imate takšne težave, pazite, da pijete dovolj vode. foto: Profimedia

Pri aknah

Aktivno oglje pomaga tudi pri odpravljanju mozoljev in aken. Pripravite si masko, ki odstranjuje odmrle kožne celice in nečistoče ter pomirja razdraženo kožo. Zmešajte po eno jedilno žlico gline bentonit in aktivnega olja v prahu. Z dodatkom malo jabolčnega kisa naredite gladko pasto. S prsti jo nanesite na obraz in pustite učinkovati 15 minut. Sperite s hladno vodo in nanesite vlažilno kremo.

Proti prhljaju in za večji volumen las

Tako kot s kože posrka aktivno oglje umazanijo tudi z las in lasišča. V ta namen lahko kupite običajni ali suhi šampon, ki vsebuje tudi oglje, ali pa si ga zmešate sami. Izpraznite eno kapsulo z aktivnim ogljem in vsebino dodajte šamponu, ki ga uporabljate. Lase si umijte kot običajno, le da jih je treba temeljiteje sprati zaradi močne črne barve. Opazili boste, da ste se istočasno znebili tudi prhljaja ter da imajo z ogljem umiti lasje večji volumen, saj niso več obremenjeni z umazanijo.

Maska za lase

Zmešajte skodelico tople vode, žlico sode bikarbone in četrt žlice aktivnega oglja v prahu. Mešanico nanesite na suhe lase, jo vmasirajte v lasišče in pustite učinkovati od 20 do 30 minut. Takšna maska povrne lesk, popravlja razcepljene konice ter pospešuje rast las.

lasje , nega

lasje , nega foto: profimedia

prejšnji članek
5 živil, ki pozimi izboljšujejo razpoloženje
Zdravje
5 živil, ki pozimi izboljšujejo razpoloženje
naslednji članek
Tehnologija in internet povzročila porast fizičnih in psihičnih sprememb
Zdravje
Tehnologija in internet povzročila porast fizičnih in psihičnih sprememb