stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To so nezdrave razvade, ki uničujejo zobe

2. 2. 2022; 02.00
Avtor: Tea Dečman
KOLA, SLADKE PIJAČE, SLADKARIJE, ZOBJE

Pazite na zobe. foto: dreamstime

Morda se vam bo zdelo nenavadno, a te razvade lahko zobem škodujejo.

Zdravje ustne votline je izjemno pomemben dejavnik splošnega zdravja. Ne le da lahko težave z zobmi, dlesnimi in drugimi deli ustne votline omejijo sposobnost prehranjevanja in sporazumevanja, dogajanje v ustih vpliva tudi na druge dele telesa, vključno s srčno-žilnim sistemom. Poleg tega je zdravje ustne votline pomembno za vašo samozavest.

Uporaba zob kot orodja

Ali med delom večkrat grizljate svinčnik ali rob očal? Si morda z zobmi pogosto pomagate pri trganju lepilnega traku ali odstranjevanju plastičnih vrvic, s katerimi so na nova oblačila pritrjeni lističi s ceno? Čeprav se zdijo te navade precej nedolžne, lahko postopoma načnejo vašo sklenino. Zobje tako postajajo vse bolj občutljivi.

steklenica, odpiranje, zobje foto: dreamstime

Grizenje nohtov

V podobno kategorijo kot grizenje raznih predmetov spada grizenje nohtov. Tudi ta razvada lahko poškoduje zobno sklenino in poleg tega negativno vpliva celo na čeljust. Seveda ne smemo pozabiti, da pri tem v usta vnašamo bakterije in druge potencialno patogene mikroorganizme, in tako se povečuje nevarnost infekcij.

Lepljiva živila in sladke pijače

Poleg izogibanja sladkim živilom je za dobro ustno zdravje pomembna zmernost pri uživanju lepljivih živil, ki se oprimejo zobne sklenine in jih je kljub redni zobni higieni težje odstraniti. Tako boste zmanjšali nevarnost pospešenega razmnoževanja bakterij v ustni votlini. Seveda velja omejiti tudi uživanje sladkih pijač.

LEPI ZOBJE, NASMEH, ZOBOZRAVNIK foto: Dreamstime

Škrtanje z zobmi

Za zobe in čeljust je lahko zelo škodljiv tako imenovani bruksizem, škrtanje z zobmi, ki je običajno posledica stresa. Torej ne gre za navado v ožjem pomenu besede, ampak za simptom. Za dobro zdravje ustne votline so tako zelo pomembne tudi tehnike obvladovanja stresa.

Po toplem obroku hladna pijača

To je zelo slaba navada, zato zdravniki svetujejo, da se je čim prej znebite. Hitra in velika sprememba v temperaturi na zobeh povzroča tanke razpoke, pojavijo se lahko tudi rumeni madeži. Alkohol in gazirane pijače vsebujejo kisline, ki agresivno razjedajo zobno sklenino, rezultat pa je čezmerna občutljivost na toplo in hladno, med umivanjem zob se lahko pojavi tudi krvavitev.

prejšnji članek
Sklad Mojce Senčar v spomin na pokojno nekdanjo zdravnico
Svet slavnih
Sklad Mojce Senčar v spomin na pokojno nekdanjo zdravnico
naslednji članek
Primerjava cen: Kje se vam smučanje najbolj izplača?
Zdravje
Primerjava cen: Kje se vam smučanje najbolj izplača?