stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako pravilno uživati slastne, a bodeče opuncije?

3. 3. 2022; 01.00
Avtor: Mare Koren
opuncija, hrana, sadje

opuncija, hrana, sadje foto: dreamstime

Ali v trgovini kdaj opazite še nepoznano sadje? Ena od manj znanih vrst so opuncije, ki so sicer značilne za Sredozemlje in tople kraje vse do Indije, a rastejo tudi pri nas.

Opuncije so ovalni sadeži, katerih barve se prelivajo vse od rumene do rdeče, dozorijo pa na kaktusih s ploščatimi in ovalnimi členi. Ti kaktusi so še posebno zanimivi med cvetenjem, takrat jih prepoznamo po srednje velikih rumenih, rdečih in oranžnih cvetovih, ki jih rade obiskujejo čebele. V toplih in vročih letinah jih lahko opazimo tudi na naši Obali. Iz velikih cvetov se sčasoma razvijejo kot jajce veliki sadeži, ki jih krasijo rdeče, rumene, zelene ali celo vijoličaste barve. Danes poznamo približno 250 različnih vrst opuncij, med vsemi pa je najbolj razširjena indijska figa.

opuncija foto: Dreamstime

Pazimo na drobne iglice

Ker gre za plodove kaktusa, lahko seveda iglice pričakujemo tudi na plodu. Lupino zato zmeraj previdno olupimo, sicer se lahko prav boleče zbodemo; bodice so tudi drobne in krhke, in jih je težko odstraniti iz kože. Lupino odstranimo tako, da z nožem najprej odrežemo oba konca, nato pa zarežemo po dolžini in tako odstranimo še preostalo lupino. Meso je oranžnorožnate barve, tekstura je podobna melonini: je sladko, rahlo vodeno in nežno aromatično. V trgovini zmeraj izberite nepoškodovane sadeže, ki so na otip nežno mehki. Če so še zeleni in trdi, jih pustite dozoreti pri sobni temperaturi.

opuncija, obrez, sadež foto: dreamstime

Kako jih uživamo

Opuncije je najbolje uživati kar surove oziroma jih prej pokapljati z limoninim ali limetinim sokom. Dobro se ujemajo z drugim sadjem, zato so primerne za sadne solate. Če jih imate na pretek, lahko iz njih pripravite slastno marmelado. Meso zgolj pretlačite, dodajte nekaj ingverja in sladkorja ter postrezite za zajtrk ob kruhu ali ob mesnih jedeh. Odlično se namreč poda k kuhani šunki, pršutu pa tudi mesnim kroglicam. Lahko pa z opuncijami pripravite razne mesne, sirne ali sadne kanapeje. Primerne so tudi za pripravo kompotov ali sladoleda. S kandiranimi rezinami lahko okrasite torte in druge sladice.

prejšnji članek
Znan obraz se vrača že to nedeljo!
Resničnostni šovi
Znan obraz se vrača že to nedeljo!
naslednji članek
Zmagovalec MasterChefa želi spodbuditi kreativnost mladih
Svet slavnih
Zmagovalec MasterChefa želi spodbuditi kreativnost mladih