Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ne dovolite, da vam ose in sršeni pokvarijo piknik

13. 7. 2023; 02.00
Avtor: Zoran Franc
OSA NA STEKLENICI

OSA NA STEKLENICI foto: Dreamstime

V času piknikov in zorenja plodov na sadnem drevju so ose in sršeni pogosta nadloga. Nevarni niso samo za ljudi, temveč pogosto uničijo tudi pridelek.

V avgustu in septembru so ose in sršeni najbolj dejavni, saj njihove delavke pospešeno iščejo hrano, predvsem v obliki ogljikovih hidratov. Največ jih srečujemo v času piknikov in kosil na vrtovih in terasah, na zrelih plodovih, kot so jabolka, hruške, slive, grozdje ... V avgustu in septembru kolonije dosežejo svoj vrhunec, zato jih je v naši okolici in okolici sadnega drevja nekoliko več.

Koristni plenilci

Za človeka in naravo so te žuželke pomembni plenilci, zato ni smiselno brezglavo uničevati njihovih gnezd v naravi, saj lahko tako porušimo naravno ravnovesje. Tam, kjer so prisotne, ne boste imeli težav z drugimi žuželkami. Med drugim pa predstavljajo tudi hrano številnim pticam, ki so na domačem vrtu in v sadovnjaku še kako dobrodošle in pomembne. Seveda pa je povsem drugače, če ose ali sršeni naredijo gnezdo v bližini naših domov, kar se nemalokrat zgodi.

Če nas obletava sršen, ohranimo mirno kri, saj brezglavo mahanje verjetnost pika precej poveča, poudarja Milan Lovrec. foto: Revija Zarja

Nevarni sostanovalci

Pogosto se ose in sršeni radi naseljujejo v dimnike, na podstrešja, v drvarnice, v strohnela drevesna debla in še kam. Strokovnjaki svetujejo, da se naučimo živeti v sožitju z njimi, saj bodo praviloma napadli le, če bodo ogroženi. Kljub vsemu pa lahko predstavljajo nevarnost za tiste, ki so alergični na njihove pike.

Nastavite pasti

Ose in sršene zatiramo takrat, ko se čezmerno namnožijo in postanejo moteči. Najbolje jim je nastaviti pasti v obliki posod, ki jih lahko izdelate iz odpadnih plastenk. V posode nalijte sladko tekočino in malo kisa. Obožujejo tudi sladke pijače, vendar so teh željne tudi čebele. Pomembno je, da odstranite tudi gnezdo. Pri odstranjevanju si pomagajte s pršili, ki so namenjena zatiranju os in sršenov – vsebujejo namreč prilagojen insekticid in njihov domet je daljši kot pri drugih pršilih.

Pristojni organi

Če se odstranjevanja bojite ali pa vam gnezdo ni na dosegu, lahko na pomoč pri odstranjevanju sršenjih panjev pokličete gasilce. Ti bodo ukrepali intervencijsko, v okviru opravljanja javne gasilske službe. Sicer se je za odstranjevanje treba obrniti na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano – Oddelek za dezinfekcijo, dezinsekcijo in deratizacijo.

Fotografija je simbolična. foto: Profimedia

Odstraniti je treba gnezda

Odstranjevanja gnezda se nikar ne lotite sredi dneva. Takrat je nekaj žuželk v gnezdu in nekaj zunaj njega – in te vas bodo napadle. Bolje se je gnezda lotiti ponoči ali zgodaj zjutraj. Nočno in jutranje odstranjevanje je najprimernejše zato, ker ose in sršeni takrat še niso aktivni, saj je prehladno. Ko odstranjujete gnezdo, naj se drugi umaknejo; to velja tudi za štirinožne prijatelje. Oblecite si več plasti starih oblačil, nadenite si rokavice in klobuk, vrat in del obraza zaščitite s podkapo, oči zavarujte s tesno prilegajočimi se očali. Gnezdo dobro popršite z insekticidom, umaknite se in pustite insekticid delovati. Nato se vrnite do gnezda in ga odstranite z lopatico ali nožem. Spravite ga v vedro, za vsak primer pokrijte in sežgite.

Naredite vabo sami

Praznim plastenkam odrežite vrat, ga obrnite in poveznite v plastenko tako, da ulovljena žuželka ne bo našla poti ven. V plastenko natočite sladko vabo ali pivo in jo obesite na sadno drevje ali v bližino terase.

Pik ose zna pri nekaterih izzvati resno alergijsko reakcijo. foto: Dreamstime

prejšnji članek
Zaradi te kreme ne boste več potrebovali pudra in korektorja
Moda&Lepota
Zaradi te kreme ne boste več potrebovali pudra in korektorja
naslednji članek
Zakaj so višnje tako zdrave?
Zdravje
Zakaj so višnje tako zdrave?