sekolar, mizna krožna žaga
Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, agencija se ne da

1715949373-dsc06037-1715949336712
Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno zbirali podatke z bančnih računov"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Veste, da so v barvah za lase hormonski motilci?

20. 12. 2022; 02.00
Avtor: Mare Koren
madež barve

Povprečna starost, pri kateri si prvič pobarvamo lase s trajno barvo, je 16 let. foto: Dreamstime

Barve za lase so koktajl kemikalij, med katerimi ob mešanju nastajajo kemijske reakcije, ki so pogosto vzrok alergijskih reakcij pri uporabnikih oziroma uporabnicah. Spadate tudi vi mednje?

Dobra novica je, da so nekatere naravne barve po učinkovitosti konkurenčne »konvencionalnim« barvam za lase, a še vedno obstaja nevarnost alergijske reakcije. V Evropi si lase barva približno 60 odstotkov žensk in pet odstotkov moških. Povprečna starost, pri kateri si prvič pobarvamo lase s trajno barvo, je 16 let.

Alergijske reakcije


Področje kemijske varnosti barv za lase ureja uredba o kozmetičnih izdelkih, ki določa, katere sestavine so dovoljene, in če je treba, tudi najvišje dovoljene vrednosti sestavin. Najpogostejši neželeni stranski učinek barvanja las so kontaktne alergije, zato pred uporabo opravite alergijski test. Med barvanjem natančno upoštevajte navodila za uporabo in barve nikar ne uporabljate za »druge namene«, denimo za barvanje trepalnic ali brade.

Večina preizkušenih barv vsebuje tudi endokrine motilce
Določene barve vsebujejo tudi endokrine (hormonske) motilce. Ta podatek lahko poiščete na seznamu sestavin. Strokovnjaki so sicer potrdili, da so te snovi v barvah nepotrebne, kar dokazuje, da nobena izmed preizkušenih naravnih barv ne vsebuje teh kemikalij.

So naravne barve varnejše?

Naravne barve ne zagotavljajo, da ne boste imeli alergijske reakcije. Barva iz kane vsebuje snov lavson, ki spada med močne dražilce. Rastlinske barve pa vsebujejo tudi druge snovi, ki lahko povzročijo alergijsko reakcijo pri ljudeh, ki so preobčutljivi na cvetni prah ali trave. Zato je alergijski test obvezen.  



Brez amonijaka? Brez glutena? Vegansko?
Amonijak ima pri barvanju las pomembno vlogo. Je alkalna snov, ki poskrbi, da las nabrekne in sprejme barvno molekulo. Amonijak pri postopku barvanja sodeluje tudi kot katalizator, zato je barvanje hitrejše in učinkovitejše. Če barva ne vsebuje amonijaka, vsebuje katero drugo alkalno kemikalijo. Prednost barv brez amonijaka je le ena, in sicer da ne smrdijo tako kot konkurentke z amonijakom. Glede na to, da amonijak spada med bolj raziskane kemikalije glede stranskih učinkov, niti ni tako slaba izbira, če vas vonj seveda ne moti preveč.

prejšnji članek
Tako preprosto zložite rjuho z elastiko!
Zdravje
Tako preprosto zložite rjuho z elastiko!
naslednji članek
Tako ta svetovna uspešnica zveni, ko jo v svoje roke vzamejo štiri postavne talentke
Resničnostni šovi
Tako ta svetovna uspešnica zveni, ko jo v svoje roke vzamejo štiri postavne talentke