profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

V katerih primerih nožnica ni 'normalna'?

20. 2. 2023; 04.00
Avtor: N. K. / revija Bodi zdrava
Nožnica

Nožnica foto: Shutterstock

Ginekologi nenehno dobivajo vprašanja žensk o tem, ali je njihova nožnica (ali vagina) normalna. Pa preverimo, kaj je povsem običajno in kdaj nastopi razlog za skrb ...

Tudi nožnice se med seboj razlikujejo, tako kot si dva človeka nista enaka, in najverjetneje ni z vašo prav nič narobe. Je pa dobro vedeti, katere stvari so zanjo popolnoma običajne, saj je manj verjetno, da vas bo zagrabila panika, če boste opazili kaj, česar ne poznate ali se vam zdi nenavadno. Za začetek naj pojasnimo, da se beseda nožnica ali vagina nanaša na notranje dele ženskega spolnega organa, vulva, zunanje žensko spolovilo, pa označuje dele, ki jih lahko vidite.

Oblika in velikost sramnih ustnic

Veliko vprašanj o normalnosti vulve se nanaša na njen videz, ki vključuje predvsem sramne ustnice. Tako velike sramne ustnice (zunanji del, ki je navadno poraščen z dlakami) kot male sramne ustnice (notranje ustnice vulve) imajo svojo obliko in velikost, ki sta pri vsaki ženski drugačna. Edini znak, da je s sramnimi ustnicami kaj narobe oziroma da so predolge, bi bil, če bi občutili zatekanje in bolečino med kolesarjenjem, plavanjem, tekom ali kakšno drugo aktivnostjo. Če ustnice postanejo moteče ali boleče ali če vam povzročajo veliko neudobja, se lahko kirurško popravijo, o čemer se lahko pogovorite s svojim zdravnikom. Če nimate takih težav, pa si vsekakor zapomnite: sramne ustnice so vseh oblik in velikosti.

Sramne ustnice so drugačne barve kot preostali del vulve

Nič nenavadnega ni, če se barva vaše vulve ne ujema z barvo preostalega telesa. Prav tako ni nič neobičajnega, če barva nekaterih delov vulve, na primer sramnih ustnic, ni enaka barvi preostalih delov. Razloga za paniko ni niti, če vulva sčasoma spremeni barvo – barvna paleta lahko obsega vse od rožnate do rjave. Skrb vzbujajoče so lahko nenadne spremembe, če se na primer pojavi rdečica ali vnetje.

Vaginalni izcedek se med mesecem spreminja

Dobro je, če je vagina rahlo vlažna, saj izcedek pripomore k ohranjanju njene čistosti. Normalno je tudi, da se izcedek spreminja, tako da lahko zajema vse od jasne barve in teksture jajčnega beljaka pa do gostejšega izcedka. Spremembe so odvisne od številnih dejavnikov, med katerimi so najpogostejši, v katerem delu cikla ste, uporaba kontracepcije in spolni odnosi. Problematičen je lahko izcedek s skutasto sestavo, saj lahko opozarja na okužbo. Opozorilni znak je tudi izcedek sive ali zelene barve in neprijeten vonj, saj lahko naznanja bakterijsko vnetje ali spolno prenosljivo bolezen. Če so ti znaki pospremljeni še s srbečico ali pekočim občutkom, morate k zdravniku.

Občasen pojav izbokline na vulvi (in tudi vagini)

Tako kot drugi deli telesa je tudi ta predel pokrit z žlezami, ki lahko, če se zamašijo, oblikujejo cisto. Možno je tudi, da je izboklino povzročilo britje ali vrasla dlaka. Tovrstne izbokline ali bulice pridejo in odidejo, skrb vzbujajoči pa so genitalni izrastki, ki so posledica okužbe s HPV-jem ali herpesom. Če bolijo, se pojavijo v grozdih, spominjajo na žulj ali vsebujejo kaj drugega, kar se vam zdi sumljivo, obiščite zdravnika.

Močnejši vonj

Vsaka ženska ima svoj vonj in tudi za vagino je značilno, da oddaja vonjave. Nenormalno bi bilo, če bi opazili vonj, ki se razlikuje od vašega običajnega, in če spominja na vonj po gnilem, ribah ali čem drugem pokvarjenem.

Izločanje večjih kosov krvi med menstruacijo

Povsem normalno je, če v menstrualni krvi zaznate večje krvave delce, še posebej med močno krvavitvijo. Znak za alarm pa je lahko močno krvavenje, ki na eno uro premoči vložek. Ob tako močni krvavitvi se posvetujte z zdravnikom, saj gre lahko za menoragijo – simptom stanja, kot so izrastki, težave pri nosečnosti ali težave, povezane s hormoni.

Med seksom nožnica ne postane (dovolj) vlažna

Kadar je ženska vzburjena, bo nožnica najpogosteje sama ustvarila naravni lubrikant. Včasih pa iz različnih vzrokov potrebuje malo več pomoči. A hvala bogu obstaja, zato naj vas je ne bo sramu uporabiti! Če se odločite pomagati s kupljenim lubrikantom in uporabljate kondome, ne pozabite, da lubrikant na oljni osnovi razgrajuje lateks, zato je bolje, če uporabite lubrikant na osnovi vode ali silikona.

Spremembe sramnih dlak

Sramne dlake se nič ne razlikujejo od las, zato ni nenavadno, če postanejo sive barve ali spremenijo teksturo, ko se ženska postara. Nekatere ženske začnejo tudi izgubljati sramne dlake, čeprav ni povsem znano, kaj povzroča izpadanje. Najverjetneje gre za hormonske spremembe, ki se zgodijo z menopavzo, s tem pa se spreminja raven estrogena, medtem ko jajčniki še vedno proizvajajo nekaj testosterona. Če izpadanje dlak ni povezano z menopavzo, pa se le posvetujte z zdravnikom, saj lahko to stanje opozarja na policistične jajčnike, hormonsko neravnovesje ali kaj podobnega, kar bi potrebovalo zdravljenje.

Menstrualna kri rjave barve

Odgovor na vprašanje, zakaj je izcedek rjave barve, se najverjetneje skriva v tem, da ne gre za svežo kri, ampak je kri na hlačkah ali v vagini že oksidirala, s tem pa spremenila bravo. Kri, ki se izloča na začetku ali koncu menstrualnega cikla, nima tako močnega pretoka kot običajen tok, zato se lahko zgodi, da malo dlje obtiči v vaginalnem kanalu, kjer je dostopnejša za kisik.

Spuščanje zraka iz nožnice

Pri tem ni nobenega razloga za preplah, saj gre le za zrak, ki se je ujel v nožnico in želi ven. To je povsem normalno in se pogosto zgodi med spolnim odnosom ali telesno vadbo.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava! Vabljeni k branju! foto: revija Bodi zdrava

prejšnji članek
Predsednica Pirc Musar spet državna prvakinja v ...
Svet slavnih
Predsednica Pirc Musar spet državna prvakinja v ...
naslednji članek
S sproščanjem proti stresu
Zdravje
S sproščanjem proti stresu