profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Prava pot do lepega in ravnega trebuha

21. 4. 2023; 04.00
Avtor: Nina Kovač / revija Bodi zdrava
shutterstock_785504236

Raven trebuh foto: Shutterstock

Maščobe v predelu trebuha so nočna mora marsikoga, ki si pred poletjem želi izklesati telo, zlasti trebuh. A ne gre samo za nevšečen estetski učinek teh maščob ...

Maščobe na trebuhu so tudi zdravju škodljive in v skrajnih primerih vodijo do številnih bolezni, tudi srčno-žilnih in sladkorne. Blazinice okoli trebuha so posledica genskih dispozicij in neustreznega življenjskega sloga. Tako se mnogi sprašujejo, kakšna je torej prava pot do lepega in ravnega trebuha.

Uravnotežena prehrana in redni obroki

Če si želite lep trebuh, poskrbite, da imate na dan tri glavne obroke in dve malici. Priporočljivo je, da se prehranjujete z živili z nizkim glikemičnim indeksom, kot so proso, pira in polnozrnati riž. Beli kruh zamenjajte s polnozrnatim ter se izogibajte alkoholnim in gaziranim pijačam. V prehrano vključite beljakovine, predvsem pa zelenjavo, ki ima veliko antioksidantov in pomaga pri izločanju strupov iz telesa. Odlična izbira so zelena solata, avokado, brokoli, cvetača, korenje in redkev. Za malico si privoščite pest oreščkov, ki uravnavajo lakoto in raven sladkorja v krvi. Izogibajte se soli, saj zadržuje vodo v telesu, hrano raje začinite s kumino in čilijem. Tudi zeleni čaj vam lahko pomaga, saj v kombinaciji z vadbo pripomore k zmanjševanju telesne teže in maščob na trebuhu. Pozor: za maščobe na trebuhu so krive predvsem transmaščobe oziroma delno hidrogenirana olja, ki jih najdemo v margarini, pekovskih izdelkih, kot je kruh, v namazih, ocvrti hrani, piškotih, sladoledu in sladkarijah. Za maščobne blazinice na trebuhu pa pogosto ni kriva le vrsta hrane, temveč tudi preveliki in neredni obroki. Ko na dan pojemo več, kot naše telo potrebuje, se nam odvečne kalorije, bodisi beljakovine, maščobe ali sladkorji, začnejo nalagati v obliki maščobnih blazinic.

Redna vadba

Predel okoli pasu je eden tistih, ki jih je najteže učvrstiti. Vaje za trebušne mišice bodo sicer okrepile vaš trebuh, vendar z njimi ne boste zmanjšali obsega pasu. Za lepo oblikovane mišice okoli trebuha je potrebna redna aerobna vadba, s katero boste okrepili celotno telo in izgubili maščobo na vseh predelih telesa. Za trebuh so pomembne vaje za trebušne, hrbtne, stegenske mišice in zadnjico. Priporočljive so statične vaje oziroma pilates, s katerim lahko okrepimo vse mišične skupine. Če so čvrste trebušne mišice za vas prioriteta, se pri vadbi sprva osredotočite nanje. Trebuh boste najbolj izklesali, če boste pri vadbi merili na mišice, ki ležijo pod površinskimi, torej na prečno trebušno mišico, mišico multifidus in notranjo poševno trebušno mišico. Z njihovo krepitvijo bo vaš pas postal ožji, trebuh pa čvrstejši. Priporočamo naslednjo vajo: ulezite se na hrbet in položite dlani malce nad popek. Osredotočite se na dihanje in popek potiskajte proti hrbtenici oziroma trebuh vlecite proti tlom. V položaju zadržite nekaj sekund, izdihnite in nato vajo večkrat ponovite. Trud se vam bo obrestoval, saj so mišice okoli trebuha pomembne za zdravje in nadzorovanje vseh telesnih gibov. Če boste učvrstili trebuh, boste imeli tudi boljše ravnotežje, lepšo držo, izboljšalo se bo vaše splošno počutje in tudi manj možnosti boste imeli za poškodbe.

Pravilna drža

Za lepe in čvrste mišice na trebuhu pa ni treba le garati, saj lahko zanje poskrbimo tudi med vsakodnevnimi aktivnostmi, na primer med hojo in sedenjem. Raziskave so pokazale, da kadar imamo lepo držo, s tem posledično krepimo tudi trebušne mišice. Za lepo držo poravnajte ramena z ušesi in boki in nekoliko stisnite trebušne mišice. Čez dan se večkrat spomnite na lepo držo, z njo pa se vam ne bo izboljšalo le zdravstveno počutje, ampak boste pridobili tudi raven trebuh. S slabo držo trebuh namreč potiskamo navzven, s tem pa si lahko izoblikujemo tudi bolj izbočen trebuh.

Počitek in sproščanje

Stres povzroča čezmerno nastajanje hormona kortizola v krvi, ki negativno vpliva na prebavo in telo spodbudi k shranjevanju maščob, zlasti na predelu trebuha. Raziskave so pokazale, da se, ko posežemo po hrani v čustveni krizi, to sprva pozna prav v središču telesa. Stres pa potem škoduje tudi tako, da obremenjeni hitreje posežemo po nezdravi, mastni in sladki hrani. Odložite breme, zadihajte in se sprostite. Vsak dan si vsako uro in pol med delom vzemite vsaj nekaj minut počitka. Da se izognete napetostim, si vsak dan vzemite tudi čas samo zase in ga porabite za aktivnosti, ki vam dajejo energijo, vas sproščajo in veselijo. Med počitkom se namreč v telesu uravnajo vsi glavni hormoni, ki imajo ključno vlogo pri porabi energije.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Št. 4 - Datum objave: 11. 4. 2023 foto: BZ

prejšnji članek
MasterChef: Zadovoljni s TOP10 kuharji te sezone?
Resničnostni šovi
MasterChef: Zadovoljni s TOP10 kuharji te sezone?
naslednji članek
Primerna hrana ob težavah s ščitnico in hormoni
Zdravje
Primerna hrana ob težavah s ščitnico in hormoni