nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ideje in nasveti za pasjo hrano v poletnih mesecih

5. 7. 2023; 04.00
Avtor: PATRICIJA FAŠALEK / revija Bodi zdrava
shutterstock_1710514411

Pasja prehrana poleti foto: Shutterstock

Poletje s seboj prinaša vročino, ki jo naši hišni ljubljenčki prenašajo še slabše kot mi.

Psi s črno dlako se na vročini še posebej hitro pregrejejo, prizaneseno pa ni niti tistim z dolgo dlako ali potlačenimi smrčki. Na udaru so njihove šapice, saj se lahko blazinice na vročem asfaltu opečejo, in ker za hlajenje uporabljajo sopenje z iztegnjenim jezikom, se zlahka dehidrirajo. Če imate srečo, vaš pes obožuje kopanje v morju in skakanje v reko, kjer najde svojo ohladitev, vendar a to vsekakor ni dovolj za pravo ohladitev in potrebno hidracijo. Kako lahko našim ljubljenčkom pomagamo, da vroče dneve čim lažje prebrodijo?

Pasja poletna prehrana

Ljudje pozimi posegamo po bolj težki, mastni hrani, ki nas napolni v mrzlih dneh. Poleti svojo prehrano spremenimo in prijajo nam lažje, sočnejše jedi. Več pijemo, sladkamo se s sladoledom, hladimo se z lubenico. Psom večinoma ne menjamo prehrane, njihovi briketi ostajajo enaki vse letne čase, kajti nenadna menjava hrane lahko pri psih vzbudi negativne posledice, kot so bruhanje in ponovno navajanje na novo hrano. Psi vročino uravnavajo po svoje: manj pojedo, manj so aktivni, skrivajo se v senci in pijejo več vode. Pomagamo pa jim lahko takole:

- Postrezite jim z manjšimi količinami briketov in dodajte nekaj mokre pasje hrane, da v telo prejmejo več vode in pridobijo izgubljeni apetit.

- Pasje hrane ne puščajte v posodici predolgo časa, ker se bo na vročini hitro pokvarila, s tem pa se lahko v hrani hitro razvijejo bakterije, ki negativno vplivajo na pasji želodček ali ga celo zastrupijo.

- Psa hranite bolj zgodaj zjutraj in bolj pozno zvečer, kot je vajen, saj je pomembno, da ne je v vročini, temveč v času, preden udari oz. ko popusti vročina. Hrana naj bo vedno shranjena nekje na hladnem.

- V pasjo prehrano vključite svežo, surovo ali hladilno hrano, ki jo lahko kupite v trgovini ali pripravite sami doma.

- Skrbite, da ima pes vedno na razpolago čisto in hladno, vendar ne premrzlo vodo. Ledena voda je za pasji organizem šok, zato je bolje, če je voda malo hladnejša od sobne temperature.

- Voda naj vaju spremlja, kamor koli gresta, tudi na kratkih sprehodih.

- Psu lahko ponudite hrano, ki je polna vode, kot sta na primer lubenica in kumara.

Zdravi in sočni poletni prigrizki

Poleg običajne prehrane lahko psu pomagate z vključevanjem dodatnih hranil. Tako v telo zagotovo vnese dovolj vode, pri tem pa se še malo posladka. Psi lahko jejo:

- mlečne izdelke: jogurt je odlična osvežitev;

- meso in ribe: puran, raca, zajec, svinjina in riba so okusi, ki jim zmešajo možgane;

- zelenjavo: špinača, brokoli, cvetača, zelena, kumara, zelje, solata, ohrovt in korenček so prava poslastica, polna vode;

- sadje: jagode, melona, brusnice, banana, mango, jabolko, hruška in lubenica kužkom dišijo ravno toliko kot nam.

Te sestavine bodo psa najbolj ohladile, če jih poje surove ali rahlo kuhane, vendar to ne velja za vsa živila. Surova hrana lahko nekaterim pasmam ali bolj občutljivim kužkom razdraži želodec; ohrovt, na primer, mora biti vedno kuhan. Preden psu ponudite nova živila, preverite na spletu ali pri veterinarju, ali je zanj to primerno. Vedno začnite z majhnimi koščki in nato povečujte količino, če vidite, da pes hrano dobro sprejema, vendar naj prigrizkov nikoli ne bo toliko, da bi nadomestili pravi obrok.

Domači pasji sladoled

Bi radi psa še bolj ohladili in ga razvajali? Medtem ko sebi privoščite kepico sladoleda, ga lahko tudi vašemu ljubljenčku! Takšen je denimo domači pasji sladoled, kjer si lahko sestavine vedno prilagodite po svoje, mi pa vam ponujamo primer zdravega, sočnega, hladilnega sladoleda za pasje želodčke. Pazite le, da ga pes ne poje preveč, drugače ga lahko boli trebušček. Ena majhna kepica je dovolj! Pomembno je tudi, da pri vsakem sadju, ki ga uporabite, skrbno odstranite vse peške in ga dobro umijete.

Sestavine:

- 400 ml kokosovega mleka

- 100 g jagod

- 30 ml medu

- ½ čajne žličke cimeta

Navodila:

- Sestavine zmešajte skupaj in jih vstavite v mikser.

- Miksajte, dokler ne dobite gladke mase.

- Vzemite posodico za led in vanjo vlijte maso.

- Položite jo v zamrzovalnik in počakajte nekaj ur, da se masa spremeni v sladoled.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

prejšnji članek
Kakšno je Madonnino stanje po hudi okužbi?
Svet slavnih
Kakšno je Madonnino stanje po hudi okužbi?
naslednji članek
Klopni meningoencefalitis - kakšni so simptomi?
Zdravje
Klopni meningoencefalitis - kakšni so simptomi?
#obraziavenija
obraziavenija