stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

V sladoledu je lahko zraka tudi več kot polovico

20. 7. 2023; 11.30
Avtor: K.M.
čokoladni sladoled (1)

Bio sladoledi so med najboljšimi foto: Shutterstock

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so pod drobnogled postavili 16 čokoladnih sladoledov blagovnih in trgovskih znamk. Kakovosten čokoladni sladoled se topi enakomerno in ne po slojih. Tisti z več zraka se hitreje stopijo, tisti z manj pa so bolj trdni

Od šestnajstih sladoledov testiranih pri Zvezdi potrošnikov Slovenije trije izhajajo iz ekološkega kmetijstva, eden pa je veganski, torej brez mlečnih sestavin. Preverili so njihovo sestavo, označbo, hranilno vrednost, senzorične lastnosti in morebitno vsebnost neželenih mikroorganizmov. Večina sladoledov vsebuje od 3 do 6 aditivov. En sladoled pa je brez enega samega aditiva in arome, saj je narejen le iz 4 sestavin: mleka, smetane, sladkorja in kakava. Pri enem izdelku so odkrili preseženo vrednost enterobakterij oziroma mikroorganizmov.

Cena ni merilo

Znova se je potrdilo, da cena ni nujno merilo kakovosti in da najdražji sladoled ni najbolj kakovosten. Tako so za kilogram čokoladnega sladoleda na testu odšteli od 3 do 20 evrov. Tokrat med najdražjimi ni ekoloških. Za zmagovalca testa, ekološki sladoled, so odšteli 14,63 €/kg, za izdelek, ki ima dobro razmerje med ceno in kakovostjo, pa približno štiri evre manj. Med tistimi, ki so se tokrat slabše odrezali, sta tako najdražji kot najcenejši na testu.

Kateri sladoled obožujete vi? Tokrat je bil na testu čokoladni. foto: Shutterstock

Nika Kremić z ZPS-ja pravi: »Med izdelki na testu je tudi tak, ki sploh ne vsebuje mlečne maščobe ali drugih mlečnih sestavin. Seveda govorimo o veganskem sladoledu, a ker pravilnik za sladolede v Sloveniji ne obstaja več, potrošnik dejstva, da kupuje brezmlečni sladoled, ne more več razbrati iz imena izdelka. Na ZPS zato menimo, da potrebujemo nov pravilnik, ki bo uredil to področje in potrošniku olajšal izbiro.«

Videz in okus

Kakovosten čokoladni sladoled se topi enakomerno in ne po slojih. Je nežne konsistence, brez grudic in kristalov ledu. Okus in vonj sta prijetna, osvežujoča, značilna za čokolado oziroma kakav, a ne preveč intenzivna. V sladoledu je lahko zraka tudi več kot polovico. Tisti z več zraka se hitreje stopijo, tisti z manj pa so bolj trdni, zato jih je pred uživanjem priporočljivo pustiti 10 minut na sobni temperaturi. Manjše je razmerje med neto količino, izraženo v gramih, in tisto v mililitrih, manj je zraka v izdelku.

Kalorična osvežitev 

Sladoled je zagotovo sladica, ki vsebuje kar veliko sladkorja in maščobe, a med testiranimi izdelki so tudi takšni, ki imajo manj sladkorjev in maščob. Če se boste med poletjem občasno osvežili s kakšno kepico sladoleda, seveda ni nič narobe. Zaradi puhaste konsistence pogosto deluje kot lahek obrok, vendar ni. Čokoladni sladoled vsebuje kar nekaj maščobe in veliko sladkorja. S 100 grami (kepica sladoleda) lahko zaužijete tudi do 300 kilokalorij energije ter pokrijete 15 odstotkov priporočenega energijskega vnosa za povprečno odraslo osebo.


Povzeto po www.zps.si. Celoten test najdete TUKAJ.

prejšnji članek
Ljubezen na vasi: Dona v zakonu prevarana, doma ima 2 hčeri
Resničnostni šovi
Ljubezen na vasi: Dona v zakonu prevarana, doma ima 2 hčeri
naslednji članek
Film o Barbiki navdušil Slovenke ... in Slovence
Svet slavnih
Film o Barbiki navdušil Slovenke ... in Slovence