nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Tudi slavni obrazi imajo lepotne težave

10. 9. 2016; 07.00
Avtor: Mateja Bevk
Cameron Diaz

foto: Reuters

Začne se kot na videz povsem neškodljiva rdečica (kot bi v zadregi »zakuhali«), vendar sčasoma lahko napreduje in se premeni v rozaceo.

Poleg rdečice so zanjo značilne vidne krvne žilice, bulice, mozolji, koža lahko odebeli, v najhujših primerih se poveča nos (rinofima). Če rozaceo odkrijemo dovolj zgodaj, jo lahko odpravimo, v poznih fazah pa je zelo težko ozdravljiva. Se pa z njo srečuje na milijone ljudi po svetu (samo v ZDA naj bi jih bilo 16 milijonov), med njimi je tudi veliko slavnih obrazov.

1. Princ Harry in princesa Diana
Na obrazu princa Harryja je že na daleč vidno, da se njegova rdečica postopoma spreminja v rozaceo. To stanje kože je lahko dedno, saj je za rozaceo menda trpela že njegova mama, princesa Diana, kot je v knjigi Royal Fashion and Beauty Secret zapisala Ann Chubb.

2. Cynthia Nixon
Igralka iz priljubljene nanizanke Seks v mestu je že leta trpela za rdečo, vneto kožo, preden so ji dermatologi diagnosticirali blažjo obliko rozacee. Cynthia Nixon odtlej jemlje sistemske antibiotike in retinoide ter uporablja nežna kozmetična sredstva, s katerimi preprečuje, da bi se stanje kože poslabšalo. Izogiba se povzročiteljem rozacee, med katerimi so rdeče vino in preveč začinjena hrana. Postala pa je tudi ambasadorka Nacionalnega društva za rozaceo, ki se trudi dvigniti ozaveščenost o rozacei.


3. Bill Clinton
Rdeč nos in lica nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona so prav tako posledica rozacee. Dermatologi menijo, da se je njegova rozacea najbrž razvila zaradi stalnega stresa, pod katerim je bil na svojem službenem mestu, saj so raziskave pokazale, da je stres drugi največji povzročitelj rozacee, takoj za pretirano izpostavljenostjo soncu.

4. Renee Zellweger
Igralka Renee Zellweger se prav tako spoprijema z rozaceo. Zato da jo ima pod nadzorom, uporablja blage kozmetične izdelke brez alkohola, dišav in dražilnih sestavin, razmišlja pa tudi o laserskem zdravljenju. Z laserjem in intenzivno pulzirajočo svetlobno terapijo lahko dermatologi zelo zmanjšajo rdečino in odpravijo vidne kapilare. Glede na stopnjo težavnosti pa za zdravljenje rozacee uporabljajo tudi električno sklerozacijo in dermabrazijo (pri gomoljastem nosu).

foto: Profimedia

5. Cameron Diaz
Polt Cameron Diaz se zdi popolna, a to je le zaradi ličil. Pod njimi se skriva zelo občutljiva koža, ki je pogosto rdeča, mozoljasta, nagnjena k rozacei. Vsakič, ko gre iz stanovanja, si Cameron Diaz zaščiti obraz pred temperaturnimi razlikami, za nego pa uporablja le kreme, ki so blage in vsebujejo veliko vlage ter ščitijo povrhnjico.

prejšnji članek
Tako poudarite svoje oči!
Moda&Lepota
Tako poudarite svoje oči!
naslednji članek
Znani slovenski barovec na morje kar z mamo
Svet slavnih
Znani slovenski barovec na morje kar z mamo