nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Opozorilni znaki, da morate telesu pomagati pri odvajanju toksinov

13. 2. 2024; 12.00
Avtor: Tea Dečman
debelost2

Ni vedno krivo prenajedanje foto: Shutterstock

Prvi znak, da jetra ne delujejo več dobro, je po navadi pridobivanje trebuščka. Če jetra prenehajo učinkovito presnavljati maščobo, se ta začne nabirati okoli pasu.

Dobro delovanje jeter je ključnega pomena za splošno zdravje in počutje. Slabe prehranjevalne navade (uživanje predelane hrane) in druge razvade, kot je čezmerno pitje alkohola ali pitje sladkih pijač, lahko povzročijo, da se v jetrih začne nabirati maščobno tkivo. To lahko poslabša delovanje jeter, in ta pomembni organ ni več tako učinkovit pri odvajanju toksinov iz telesa. Eden od znakov, da so jetra preobremenjena, je pridobivanje maščobe na trebuhu. Tu pa je še nekaj preostalih prvih simptomov.

Zamegljenost misli

Težave pri koncentraciji, pomanjkanje osredotočenosti, težave s spominom in počasen odziv so nekateri simptomi, ki so lahko prvi znak zamaščenosti jeter. Kot pišejo na spletni strani ameriške fundacije za zdrava jetra, je možno, da se toksini, ki se ne izločijo pravilno iz telesa, začnejo nabirati v možganih. Ko se to zgodi, se lahko spopademo z občutkom »megle« v glavi: ne moremo misliti jasno, imamo težave z zbranostjo in spominom.

Kronična utrujenost

Kronična utrujenost, ki traja nenavadno dolgo oziroma je vse pogostejša, je prav tako znak slabšega delovanja jeter. Toksini v jetrih lahko motijo presnovo mišičnih celic, kar se kaže z bolečinami v mišicah in fizično utrujenostjo. Kronična utrujenost lahko vpliva tudi na čustvovanje ter se izrazi z anksioznostjo in depresijo.

Simptomi alergije

Zdrava jetra proizvajajo protitelesa, ki pomagajo iz telesa izločiti alergene. Zamaščena jetra začnejo namesto izločanja alergenov te kopičiti. Nakopičenost alergenov sproži obrambni mehanizem možganov, ti začnejo proizvajati histamin. Pojavljajo se splošni simptomi alergije, kot so glavobol, srbečica, draženje kože.

Hipertenzija

Ljudje z zamaščenimi jetri se verjetneje spopadajo s hipertenzijo – visokim krvnim tlakom. Visok krvni pritisk pogosto spremlja povišana raven slabega holesterola, zato je večje tudi tveganje za bolezni srca in ožilja. Kombinacija zamaščenih jeter in visokega pritiska lahko vodi do bolezni jeter.

Pospešeno potenje in neprijeten vonj

Jetra so razmeroma velik organ, in če delujejo čezmerno, začnejo sproščati večje količine toplote. To je pogosto opaziti pri ljudeh, pri katerih so jetra že zamaščena. Povečana temperatura v telesu vodi do potenja, saj se telo poskuša ohladiti. Čezmerno potenje povzroča tudi težave z neprijetnim vonjem telesa.

prejšnji članek
Ingverjev piling, ki vas bo poživil
Moda&Lepota
Ingverjev piling, ki vas bo poživil
naslednji članek
Kam je 'pobegnila' Mojca Mavec?
Svet slavnih
Kam je 'pobegnila' Mojca Mavec?