nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako prepoznati kronično obstruktivno pljučno bolezen?

15. 11. 2023; 01.00
Avtor: STA/ V.M.
pljuča1

pljuča foto: profimedia

Danes obeležujemo svetovni dan kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB), ki letos poteka pod geslom Dihanje je življenje - ukrepajte prej. Bolezen je zahrbtna, največkrat pozno diagnosticirana in neozdravljiva, z ustreznim zdravljenjem pa je mogoče upočasniti njeno napredovanje in prispevati k izboljšanju kakovosti življenja bolnikov.

Kronična obstruktivna pljučna bolezen je težko kronično pljučno obolenje, pri katerem je normalen pretok zraka v pljuča zmanjšan, kar otežuje dihanje. Med ljudmi je znana tudi kot bolezen težke sape, pogosto s pridruženim kašljanjem. Sčasoma lahko se lahko zaradi bolezni razvije tudi okvara pljučnih mešičkov, ki propadajo in vodijo v prenapihnjenost pljuč.



KOPB je neozdravljiva bolezen, zanjo zbolevajo predvsem kadilci, njenega napredovanja ni možno zaustaviti, lahko pa ga upočasnimo. Ključno je namreč, da preventivno skrbimo za svoja pljuča, ko se pokažejo prve težave pa je najbolje takoj ukrepati, da ne pride do poslabšanja stanja. Gre hkrati za pogosto bolezen, ki pa je med najmanj prepoznavnimi in najredkeje diagnosticiranimi boleznimi na svetu, v Sloveniji je po ocenah Društva pljučnih in alergijskih bolnikov med 100.000 do 150.000 bolnikov s KOPB.

Vse premalo se zavedamo, kako izjemna je vloga pljuč v našem telesu. foto: Dreamstime

Letošnje geslo svetovnega dne poudarja pomen zgodnje diagnoze. "Pomembno je poudariti pomen zgodnjega zdravja pljuč in to, kako lahko s zgodnejšim ukrepanjem razširimo preprečevanje in zdravljenje KOPB. To pa lahko vključuje preprečevanje zgodnjega tveganja dejavnikov, spremljanje zdravja pljuč od rojstva, diagnosticiranje KOPB v predhodnem stanju in takojšnje zdravljenje," so v napovedi dneva zapisali na spletni strani Svetovne iniciative za KOPB (GOLD).

Za ohranjanje pljučne funkcije in vitalnosti je za vse pljučne in alergijske bolnike nujna tudi redna telesna aktivnost. Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije v ta namen že več let organizira brezplačno rehabilitacijsko vadbo, ki vsak teden poteka v 19. skupinah po različnih krajih. Društvo pa v več krajih v Sloveniji tudi ta teden organizira dneve odprtih vrat z brezplačno rehabilitacijsko vadbo.

prejšnji članek
Lazanja iz palačink? Zakaj pa ne!
Kulinarika
Lazanja iz palačink? Zakaj pa ne!
naslednji članek
Anđela iz Botrov: Zažarela sem navzven in navznoter
Svet slavnih
Anđela iz Botrov: Zažarela sem navzven in navznoter