nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ko nohti sporočajo, da nismo zdravi

22. 2. 2024; 03.00
Avtor: N. K. / revija Bodi zdrava
lomljivi nohti

Lomljivi nohti foto: Profimedia

Lepi in urejeni nohti na človeku izražajo skrb in urejenost. O človekovih navadah pogosto sodimo ravno po nohtih. Če so ti urejeni, je torej tudi človek urejen. A žal ni vedno tako, včasih nam lahko sporočajo tudi, da z našim zdravjem nekaj ni v redu. Nohti so pomemben kazalnik našega zdravstvenega stanja. Težave z jetri, pljuči ali srcem se lahko razkrijejo prav na nohtih.

Bledi nohti


Če so vaši nohti zelo bledi, je mogoče, da imate težave z jetri ali srcem. Lahko gre tudi za slabokrvnost. Nohti zbledijo, ker imate zaradi pomanjkanja železa v krvi premalo kisika. Za premagovanje slabokrvnosti si lahko pomagate tako, da na svoj jedilnik vsak dan dodate nekaj mandljev, indijskih oreščkov, lešnikov in pinjol. Uživajte tudi stročnice, kot so fižol, leča in čičerka. Bogat vir železa so tudi zelena listnata zelenjava, ribe in rdeče meso. Če ste bolj sladkosnedi, pa si brez slabe vesti privoščite košček temne čokolade in suhe slive, marelice ali fige.

Rumeni nohti


Ženskam nohti velikokrat porumenijo zaradi lakiranja. Tudi kajenje vam nohte lahko obarva rumeno. Rumeni nohti so lahko tudi posledica težav z luskavico, sladkorno boleznijo, boleznijo ščitnice ali dihal. Pogosteje pa so rumeni nohti, ki so lomljivi in odebeljeni, povezani z glivično okužbo. Glivice na nohtih so sicer zelo trdovratne in se jih težko rešimo. Ob hujši okužbi nujno obiščite zdravnika, v začetnih fazah pa si lahko pri zdravljenju glivic pomagate z naravnimi izdelki, ki jih najdete tudi v domači kuhinji. Večkrat na dan si v nohte vtrite alkoholni kis, česen, sivkino olje ali olje čajevca in že po nekaj tednih boste opazili razliko.

Luknjice na nohtih
Luknjice na površini nohtov se pogosto pojavljajo pri ljudeh, ki imajo težave s sklepi, pa tudi pri tistih, ki trpijo za luskavico. Kar štirideset tisoč ljudi v Sloveniji trpi za to kronično boleznijo kože. Kljub današnjemu medicinskemu napredku dokončna ozdravitev luskavice za zdaj še ni mogoča, zato jo lahko le zdravimo in deloma preprečujemo. Zdravljenje luskavice mora biti vedno prilagojeno posamezniku.

Nohti so pomemben kazalnik našega zdravstvenega stanja. foto: Shutterstock

Temne proge na nohtih


Če temnih prog na nohtih niste dobili zaradi udarca, obstaja možnost, da gre za vrsto kožnega raka, imenovanega melanom. To je ena izmed najnevarnejših oblik raka, zato je takojšen obisk zdravnika nujen. Takrat nohtov ne lakirajte in se primerno zaščitite pred soncem.

Ukrivljeni nohti
Če se vam nohti ukrivljajo navzdol, konice prstov pa imate odebeljene, je to znak težav z ledvicami, črevesjem, žilami in osrčjem. Lahko gre tudi za resno obolenje dihal. Če zrak ostane ujet v pljučih, zaradi slabega pretoka kisik ne doseže okončin. Zato prsti nabreknejo, nohti pa se ukrivijo navzdol. Vsekakor priporočamo obisk zdravnika.

Krhki in tanki nohti
Pogosto se zgodi, da s konico prsta udarimo ob neko površino, ob tem pa se nam zlomi noht. Toda če se vam nohti lomijo tudi ob najnežnejših dotikih, je to znak, da nekaj ni v redu. Verjetno imate težave s ščitnico. Če imate premalo ščitničnega hormona, je lahko to vzrok, da so vaši nohti zelo občutljivi in se počasi obnavljajo. Če imate takšne težave in vam nohti nikakor ne rastejo, obiščite zdravnika, ki vam bo predpisal ustrezno terapijo.

Bele pike
Če se vam na nohtih pojavljajo bele pike, najverjetneje ni razloga za skrb, saj gre največkrat za posledico poškodbe. Tudi če je krivec stres, pike po nekaj tednih navadno same izginejo. Če ne, gre lahko tudi za glivično okužbo.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju! foto: revija Bodi zdrava

prejšnji članek
10 nasvetov za pravo nego las
Moda&Lepota
10 nasvetov za pravo nego las
naslednji članek
Vzemite si čas za tišino
Zdravje
Vzemite si čas za tišino
#obraziavenija
obraziavenija