profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Za pridobljeno hemofilijo lahko zboli kdorkoli

17. 4. 2024; 01.00
Avtor: Vesna Meško
Irena Preložnik Zupan

prof. dr. Irena Preložnik Zupan, dr. med., s Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana . foto: sestavljena fotografija, Miran Juršič

Ob svetovnem dnevu hemofilije vam ponujamo vpogled v manj znano pridobljeno hemofilijo, ki se lahko pojavi kadarkoli, ne glede na starost in spol. Kaj vpliva na pojav in kakšni so simptomi?

O obliki pridobljene hemofilije smo se pogovarjali s prof. dr. Ireno Preložnik Zupan, dr. med., s Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana, ki nam je pojasnila, da resda lahko zboli vsak izmed nas, da pa ni nujno, da bolezen spremlja bolnika vse življenje. Ker gre za avtoimunsko dogajanje v telesu, je stanje resda mogoče pozdraviti, žal pa lahko pride do tega, da se bolezen ponovi.

Kaj lahko povzroči pojav pridobljene hemofilije?

»Pojavljanje pridobljene hemofilije ima dva vrha; eden je povezan z nosečnostjo, torej med 20 in 30 letom starosti (1-5 odstotkov primerov), drugi pa s starejšo populacijo (> 60 let). Pri približno 50- odstotkih bolnikov ugotovimo sočasne bolezni, najpogosteje druge avtoimunske motnje (npr.: revmatoidni artritis) ali maligne bolezni, tudi okužbe, dermatološka stanja, povezujejo jo včasih tudi z zdravili (npr. interferon alfa), pri ostalih vzroka ne najdejo (idiopatična bolezen),« pove hematologinja in razloži, da razen drugačne krvavitve pridobljena hemofilija nima specifičnih znakov, ki bi nakazovali na bolezensko stanje.

»Krvavitve pri pridobljeni hemofiliji se razlikujejo od krvavitev pri prirojeni hemofiliji. Po resnosti jih lahko delimo od zelo resnih do povsem blagih podkožnih krvavitev ali pa imamo celo bolnike brez krvavitve. Obsežni podkožni hematomi so najbolj značilni in so običajno prvi pokazatelj bolezni. Drugih značilnih znakov ni.«

Morda vas zanimajo še odkritja na področju prirojene hemofilije:

Hemofilija med ženskami: ko genetika preseneti

prejšnji članek
Kreativne ideje za bolj organizirano kopalnico
Življenjski slog
Kreativne ideje za bolj organizirano kopalnico
naslednji članek
Tjaša: Mišičasto telo je ustvarjeno zgolj za trenutke na odru
Svet slavnih
Tjaša: Mišičasto telo je ustvarjeno zgolj za trenutke na odru