901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Neznosni izcedek

13. 1. 2024; 04.00
Avtor: njena.si
izcedek
Velikokrat ženske ne vemo, ali je izcedek tam doli normalen ali ne. Zato je dobro vedeti, da se prav pri vsaki ženski v njenem rodnem obdobju dnevno izloči za čajno žličko prozornega, gostega, sluzastega izcedka, ki je bele ali rumenkaste barve.

Količina ni vedno enaka

Vendar se prej omenjena količina in gostota izcedka spreminjata od ženske do ženske, hkrati pa je količina odvisna od dneva menstrualnega cikla. V določenih obdobjih se količina sluzi nekoliko poveča. Taka obdobja so čas nosečnosti, čas med jemanjem kontracepcijskih tabletk, med ovulacijo in teden dni pred menstruacijo.

Kaj je 'normalno'?

Normalen izcedek iz nožnice vsebuje celice nožnične stene in materničnega vratu, normalne bakterije in sluz, ki jo izločata nožnica in maternični vrat. Izcedek ima rahlo kiselkast vonj in lahko malenkostno draži kožo zunanjega spolovila. Naloga tovrstnega izcedka je, da ščiti nožnično steno in sečila pred vnetji ter deluje kot lubrikant. Vaginalni izcedek je torej povsem normalen. Kadar pa je poleg izcedka prisotno še srbenje, rdeča, pekoča, boleča in otečena koža nožnice, penast ali zeleno rumen izcedek, neprijeten vonj, krvavo obarvan izcedek ali bolečina pri spolnih odnosih in uriniranju, pa je seveda treba poiskati (zdravniško) pomoč. 

Naloga normalnega nožničnega izcedka je, da ščiti nožnično steno in sečila pred vnetji ter deluje kot lubrikant.

Zakaj pride do vnetja? 

Za vzdrževanje normalne nožnične flore je ključna njena kislost. To merimo s pH-lestvico, ki mora imeti vrednost najmanj 3,5. Ta 'normalen' ekosistem nožnice lahko zmoti več dejavnikov: spolna aktivnost, jemanje kontracepcijskih tabletk, jemanje antibiotikov, prisotnost tujka, nanj pa vpliva tudi starost ženske (menopavza). Vnetja nožnice povzročajo tudi različne kemikalije: odišavljene kreme, spermicidi, mila, kondomi iz lateksa ipd. Včasih je vzrok celo tujek, ki je v nožnici, na primer predolgo časa vstavljeni oziroma bolje rečeno pozabljeni tampon. Ne smemo pa pozabiti omeniti niti kroničnih bolezenskih stanj, ki vplivajo na delovanje nožnične flore. Med njimi so najpogostejše sladkorna bolezen in bolezni ščitnice.

Preventiva boljša kot kurativa

Kako lahko sami poskrbite, da bo težav tam spodaj čim manj? Najmanj dvakrat na dan se umijte pod tekočo vodo. Pomembno je, da gibi potekajo od nožnice proti zadnjiku. Za vzdrževanje intimne higiene je priporočljivo uporabljati posebno brisačko, še bolje pa je, da uporabljate toaletni papir ali intimne robčke. Poleg prave nege je pomemben tudi izbor spodnjega perila. Perilo iz čipk in mikrovlaken je resda zapeljivo, a lahko hitro povzroči vnetja, posebno pri občutljivih osebah. Zato je prav, da ga nadenete za posebne priložnosti, dnevno pa raje uporabljajte bombaž ali svilo, ki omogočata dihanje kože. Občutljivejše ženske uporabljajte tudi pralni prašek za občutljivo kožo in se povsem izogibajte mehčalcu. Enako je tudi z odišavljenimi vložki in tamponi. Še vedno so najbolj zanesljivi klasični bombažni vložki.




prejšnji članek
Tinkara Fortuna (Bepop) obožuje ta recept za sirovo pito
Kulinarika
Tinkara Fortuna (Bepop) obožuje ta recept za sirovo pito
naslednji članek
Znanost pravi, da si morate vzeti daljši dopust
Življenjski slog
Znanost pravi, da si morate vzeti daljši dopust
#obraziavenija
obraziavenija