nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Temna stran prehranjevanja: Izogibajte se živilom, ki sodijo med mrtvo hrano

23. 11. 2023; 04.00
Avtor: A. S. / revija Bodi zdrava
čips, ženska

foto: Profimedia

Vsa hrana ni narejena enako. Dejstvo je, da nekatere ne bi smeli označevati kot »hrana«, ampak »potrošniški izdelek« brez hranil.

Prav vse, kar damo v usta, povzroči dobro ali slabo našemu organizmu. Vedno bo sicer nekaj zmede glede živil in njihovih zdravstvenih koristi, vendar se eno pravilo zagotovo ne bo spremenilo: živa hrana, npr. sadje, zelenjava, polnozrnata žita, bo vedno bolj zdrava kot procesirana živila.

*ŽIVA HRANA je tista, ki je narejena za našo prehrano. Takšna hrana je videti čvrsta, zdrava in živa. Nima dodanih kemikalij. Ni bila beljena ali kemično spremenjena. Ta hrana je obrana, požeta, stisnjena – ne predelana, pakirana in položena na polico.

*MRTVA HRANA je nasprotje živi. To so živila, ki so prišla v človeške roke in so spremenjena na vse možne načine, da bi imela čim daljši rok uporabe in da bi čim bolj zasvojila potrošnika. To pomeni, da jim je proizvajalec dodal velike količine sladkorja, prehranske aditive, belila, konzervanse in umetno narejene maščobe (hidrogenirane maščobe, delno hidrogenirane maščobe in transmaščobne kisline). Vse to na telo deluje kot vsiljivec in začne tvoriti obloge v žilah.

Zakaj vseeno toliko ljudi posega po »mrtvi hrani«

· Slaba hrana je navada.

· Slaba hrana je priročna.

· Slaba hrana je začarani krog. Ljudje padejo v krog uživanja sladkorja in cikel se ponavlja.

· Hormoni povzročijo, da je slaba hrana videti dobra.

· Slaba hrana daje tolažbo. Ko so ljudje pod stresom, sežejo po sladkem, škrobnem, kremastem. Nihče ne vzame brokolija ali korenja za tolažbo. Škrobna in sladka živila povečajo vrednost serotonina, ki je ena od možganskih snovi za dobro počutje.

Čezmerno prehranjevanje je najprej čustveni problem, šele potem je problem prehrane. Gre za pomanjkanje zmernosti. Mnogi ljudje, ki se borijo s čezmerno težo, doživljajo odpor do sebe, osamljenost, nizko samospoštovanje, depresijo, občutke krivde in sramu.

ČEMU SE IZOGNITI oziroma TEMNE STRANI SVETA HRANE

Prvi in zelo preprost namig
Omejite količine zaužite predelane hrane (bel kruh, instantni beli riž, krekerji, čips). Ta hranila imajo visok glikemični indeks, povečujejo vrednost krvnega sladkorja, vsebujejo malo ali nič hranil in celo izčrpavajo vaše prebavne encime.

Še nekaj glavnih mrtvih živil, ki se jih je treba znebiti ali drastično zmanjšati njihovo uporabo:

- Natrijev glutamat ali E621

Natrijev glutamat je pogosta sestavina procesirane hrane, ki okrepi okus, tako da poveča občutljivost okušalnih brbončic. Z drugimi besedami: pretenta naše možgane, da mislijo, da ima hrana dober okus, in tako povečuje tek in odvisnost od izdelka. Najdemo ga v procesirani hrani, kot so juhe, omake, prelivi za solate, jušne kocke, mleko v prahu, predelani mesni izdelki, zamrznjene predjedi, sladoled itd.

Na splošno velja: bolj ko je neko živilo slano ali predelano, več natrijevega glutamata vsebuje.

Gazirane pijače, ne glede na to ali so dietne ali ne, vsebujejo fosforno kislino, ki pospešujejo proces zobne gnilobe. foto: dreamstime

- Živila in pijače z veliko sladkorja

1. Sladkor vas naredi debele. Kadar jeste preveč sladkorja, začne vaše telo shranjevati maščobo. Sladkor ustvari krog zahtevkov po več sladkorja, kar poveča raven inzulina, ta pa ukazuje telesu, naj shrani maščobo.

2 . Sladkor slabi vaš imunski sistem, ker oslabi T-celice, ki vas ščitijo pred virusi, poleg tega začasno oslabi B-celice, ki izdelujejo protitelesa. Oslabi še bele krvničke, ki nas varujejo pred bakterijam. Zato ste bolj dovzetni za bakterijske in virusne okužbe. Poleg tega pa sladkor hrani tudi rakave celice.

3. Sladkor je povezan z vedenjskimi motnjami. Obstaja močna povezava med prevelikim uživanjem sladkorja in ADHD-jem, motnjo pozornosti. Mnogi otroci so postali odvisniki od sladkorja. Raziskave kažejo, da nekateri ljudje, ki jim upade visoka raven sladkorja, postanejo zlovoljni in razdražljivi.

4. Sladkor vodi v osteoporozo. V tkivu ustvarja kislo okolje, zato telo kar kliče po alkalni hrani. Če s prehrano ne dobite dovolj kalcija, ga telo začne črpati iz lastnih kosti in zob, da uravnovesi vaš pH. Zato pride do izgube kostne mase in končno osteoporoze.

5. Sladkor pospešuje težave s kvasovkami. Te ljubijo sladkor in so sicer naraven prebivalec prebavil, ampak po jemanju antibiotikov in uživanju preveč sladkorja se lahko v črevesju čezmerno razmnožijo in trebuh postane napihnjen. Tudi glivične okužbe pri ženskah se navadno poslabšajo, če jedo veliko sladkorja.

6. Sladkor povzroča diabetes tipa 2 in povišan holesterol.

7. Sladkor pospešuje proces staranja.

8. Sladkor povzroča odvisnost.

Viri sladkorja:

· brezalkoholne pijače

· kečap, kruh, omake, gorčica, žita za zajtrk, krekerji ...

Kakšna je živa hrana? foto: Shutterstock

KAJ TOREJ JESTI?

Sveže ekološko sadje in zelenjavo

Ekološko pridelana hrana zagotavlja boljša hranila brez škodljivih kemikalij, ki lahko uničujejo naše zdravje. Dokazano je, da več ko pojeste sadja in zelenjave, bolj zmanjšate možnost za razvoj bolezni srca, raka, povišanega holesterola, povišanega krvnega tlaka.

Jejte surovo sadje in zelenjavo ali kuhano na sopari. Sveža hrana ima še vse svoje encime, ki so kot vžigalne svečke v vašem telesu, ker pospešijo kemijske reakcije in vas ohranjajo žive.

Sadje in zelenjavo naj bi zaužili neolupljena, če je le mogoče, saj so številni vitamini in minerali tik pod lupino. Če nimate na izbiro svežih izdelkov, izberite zamrznjeno sadje in zelenjavo, čeprav je njihova hranilna vrednost rahlo zmanjšana.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju! foto: revija Bodi zdrava

prejšnji članek
Lara Komar v središču Ljubljane navdušila s svojim petjem
Svet slavnih
Lara Komar v središču Ljubljane navdušila s svojim petjem
naslednji članek
Zato se vam okoli trebuha nabira maščoba
Zdravje
Zato se vam okoli trebuha nabira maščoba