nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Šumenje v ušesih prizadene približno 300.000 Slovencev

3. 3. 2024; 02.00
Avtor: STA/ V.M.
profimedia-0511551183

Ušesa skrivam foto: PROFIMEDIA

Veste, kako izpostavljenost hrupu in preglasnim zvokom vpliva na vaš sluh?

Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije bo današnji svetovni dan sluha obeležila pod sloganom Skrbite in pazite na svoj sluh. Z njim želijo opozoriti na okvare sluha tistih, ki so izpostavljeni hrupu, pa tudi preglasnim zvokom. Po ocenah šumenje v ušesih ali tinitus prizadene približno 300.000 Slovencev.

"Sluh je eno izmed neprecenljivih čutil, ki nam omogoča tudi polno sporazumevanje. Ko ga enkrat izgubimo, si ga največkrat ne moremo več povrniti. Zato moramo z njim ravnati skrbno. Žal smo vse prevečkrat izpostavljeni hrupu, ki nam lahko trajno poškoduje sluh. Pomembno je, da so ljudje ozaveščeni, kaj je izguba sluha, kako jo je mogoče preprečiti in kako ukrepati ob njenem nastanku. Kajti če izgube sluha ne obravnavamo, lahko to močno vpliva na naše življenje," so ob dnevu zapisali v zvezi društev gluhih.

hrup, ušesa foto: Dreamstime

Prav zato je pomembno, da se ljudje zavedajo in ustrezno ukrepajo, če zaznajo izgubo sluha, saj bodo tako imeli boljši nadzor nad svojim zdravjem, kakovost življenja pa se bo približala ravni pred izgubo sluha.



Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije na leto izda okoli 19.000 naročilnic za slušne aparate, vzrok za to pa ni le staranje prebivalstva, ampak izpostavljenost hrupu, saj je po opozorilih zveze naglušnost najpogostejša poklicna bolezen, česar se ne zavedamo dovolj.

Naš sluh lahko prizadene tudi tinitus, ki se izraža s šumenjem, piskanjem ali brenčanjem ter je lahko stalno prisoten v naših ušesih, kar lahko močno zmanjša kakovost našega življenja. Na nevarnosti preglasnega poslušanja glasbe so opozarjali na glasbenem festivalu Ment, so še navedli v zvezi.

Svetovna zdravstvena organizacija je leta 2007 razglasila 3. marec za mednarodni dan skrbi za sluh in ga z leti preimenovala v svetovni dan sluha.

Hrup je najpogostejši krivec za slab sluh. foto: Dreamstime

prejšnji članek
Sproščujoča magnezijeva kopel
Zdravje
Sproščujoča magnezijeva kopel
naslednji članek
Napitek za lažje hujšanje in boljše delovanje ščitnice
Zdravje
Napitek za lažje hujšanje in boljše delovanje ščitnice