stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Letošnji svetovni dan Downovega sindroma pod geslom Konec stereotipom

21. 3. 2024; 06.00
Avtor: STA
Downov sindrom

Svetovni dan Downovega sindroma foto: Profimedia

Svetovni dan Downovega sindroma, ki ga obeležujemo danes, letos poteka pod geslom Konec stereotipom. Tudi letos v Društvu Downov sindrom Slovenija pripravljajo dogodke v več krajih po Sloveniji, tudi pohode z baloni, s katerimi bodo javnost seznanjali o pomenu vključevanja drugačnih v družbo, so sporočili.

V Društvu Downov sindrom Slovenija ob današnjem dnevu opozarjajo, da imajo države podpisnice konvencije Združenih narodov o pravicah invalidov dolžnost zagotoviti, da invalidni otroci in odrasli niso izključeni iz splošnega izobraževalnega sistema na podlagi invalidnosti in da imajo dostop do vključujočega, kakovostnega in brezplačnega primarnega in srednješolskega izobraževanja na enaki podlagi kot drugi. Hkrati imajo tudi pravico do vključujočega zaposlovanja in čim bolj samostojnega bivanja.



Kljub velikemu obsegu mednarodne in evropske zakonodaje, ki podpira pravico vseh otrok in odraslih do vključujočega izobraževanja, zaposlovanja in bivanja, so po vsej Evropi v tem trenutku še težave, opozarjajo v društvu.

Mednarodna nevladna organizacija DSI z letošnjim geslom Konec stereotipom poziva vse ljudi in organizacije po svetu, da naj pri svojem delovanju aktivno vključujejo osebe z Downowim sindromom in naj ne delajo in odločajo namesto njih. Pri tem poudarjajo, da imajo ljudje z Downovim sindromom pravico, da sodelujejo pri odločitvah, ki se jih tičejo na vseh področjih svojega življenja.

V Sloveniji se osebe z Downovim sindromom, starši, sorojenci in drugi sorodniki ter strokovnjaki, ki se poklicno ukvarjajo s posamezniki z Downovim sindromom, združujejo v Društvu Downov sindrom Slovenija. Društvo deluje že od leta 2013, še prej pa je delovalo kot sekcija za Downov sindrom pri društvu Sožitje Ljubljana.

Fotografija je simbolična foto: Profimedia

Predsednica društva Downov sindrom Valerija Bužan je od današnjem dnevu izpostavila, da je društvo uspelo pridobiti in urediti nove prostore v centru Ljubljane za zaposlitev oseb z Downovim sindromom. "Iščemo tudi možnosti različnih oblik bivanja s podporo za odrasle z Downovim sindromom. Pomembno nam je, da bodo v naših programih osebe z Downovim sindromom in njihove družine ter strokovni delavci pridobili uporabne informacije, pa tudi sklenili nova prijateljstva, kar daje programom še posebno vrednost," je zapisala Bužan.



Društvo bo ob svetovnem dnevu Downovega sindroma pripravilo tudi nekaj dogodkov v Ljubljani in drugod po Sloveniji, na katere vabi vse, ki jih želijo podrobneje spoznati in podpreti. Na Prešernovem trgu v Ljubljani se bodo danes predstavljali na informativni stojnici, po 21 krajih po Sloveniji pa pripravljajo pohode z baloni, so sporočili.

Downov sindrom ali trisomija 21 je najpogostejša kromosomska posebnost. Značilnosti sindroma je leta 1844 prvi opisal britanski zdravnik John Longdon Down. Kromosom 21 je v vsaki celici prisoten trikrat, kar upočasnjuje tako telesni kot tudi duševni razvoj. Vzrok za takšno motnjo je največkrat naključen, tveganje pa se povečuje s starostjo staršev. V povprečju se rodi en otrok z Downovim sindromom na približno 800 do 1000 otrok.

prejšnji članek
Viralen odziv na udarno kampanjo: 'Predvidevaj, da lahko in mogoče bom!'
Svet slavnih
Viralen odziv na udarno kampanjo: 'Predvidevaj, da lahko in mogoče bom!'
naslednji članek
Jennifer Lopez junakinja novega znanstveno-fantastičnega filma reševala svet
Svet slavnih
Jennifer Lopez junakinja novega znanstveno-fantastičnega filma reševala svet
#obraziavenija
obraziavenija