stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To so najpogostejši vzroki nenadnih krčev v želodcu

9. 1. 2024; 01.00
Avtor: Mojca Kopriva
Ženski krči

(Slika je simbolična) foto: Profimedia

Občasne bolečine v želodcu so nekaj precej običajnega, ni pa normalno, če se nam skoraj po vsakem obroku zdi, da želodcu nekaj ne ustreza ...

Morda ste pojedli več, kot lahko vaš želodec prenese. Po mnenju strokovnjakov je to menda najpogostejši vzrok nelagodnega počutja. V tem primeru krči nastanejo, ker se mora želodec bolj raztezati, saj ste preprosto vanj spravili preveč hrane. Raztezanje želodca se lahko pojavi tudi zaradi bakterij v gastrointestinalnem traktu, ki pomagajo pri presnovi hrane, kar lahko povzroča napenjanje in napihnjenost. To raztezanje pri nekaterih ljudeh povzroči bolečino ali krče. Če kdaj pojeste preveč, sicer brez skrbi, saj je to del normalnega odnosa do hrane – pazite le, da se ne dogaja pogosto.

Intolerance in alergije na hrano

Če opažate, da se krči pojavljajo le po zaužitju določene hrane, lahko pomenijo intoleranco (preobčutljivost) na njene sestavine. Med najpogostejše intolerance spada slabše presnavljanje mlečnih izdelkov oziroma določenega sadja in zelenjave, primer jabolk, hrušk, cvetače in leče. Tu se poleg bolečin v trebuhu pogosto pojavijo občutek slabosti, napihnjenost, bruhanje, driska in plini. Alergije pomenijo še korak dlje. Alergični odziv na hrano pomeni, da je imunski sistem hrano (napačno) identificiral kot nekaj potencialno nevarnega, zato je na »vsiljivca« izvedel napad, in ta vodi do simptomov, kot so trebušni krči, ščemenje v ustih, izpuščaji in vsesplošna srbečica po telesu, potenje po obrazu, driska, slabost in bruhanje, včasih celo težave z dihanjem. Ljudje so najpogosteje alergični na kravje mleko, jajca, pšenico, sojo, ribe, arašide in druge oreščke.

krči, bolečine, trebuh foto: dreamstime

Sindrom razdražljivega črevesja

Ta sindrom lahko prepoznate po znakih, ki se pojavijo po obroku in prenehajo po tem, ko izločite blato. Najpogostejši znaki so hudo napenjanje, napihnjenost v trebuhu, driska ali zaprtje (to se lahko izmenjuje), vidna je tudi sluz na blatu. Za ta pojav obstajajo različne razlage. Nekateri strokovnjaki pravijo, da se pri ljudeh, ki jim povzroča težave sindrom razdražljivega črevesja, debelo črevo tudi sicer med prebavo krči siloviteje in pogosteje, kot je običajno. Druga teorija pa je, da so ti ljudje dodatno občutljivi za raztezanje, ki je sicer v črevesju normalen pojav.

Vnetna črevesna bolezen

Med vnetne črevesne bolezni spadata dve vrsti bolezni: ulcerozni kolitis in crohnova bolezen, ki sta kronični in po navadi potekata v obliki izmenjujočih se zagonov vnetja in obdobij, ko bolnik nima težav. Najpogostejši simptomi in znaki so dolgotrajna driska, bolečine v trebuhu in pomanjkanje apetita. Driske so lahko krvave, ob čemer moramo nujno k zdravniku. Zaznamo lahko tudi povišano telesno temperaturo, bolečine v sklepih, vnetje oči, kožne izpuščaje, pojavita se slabost in bruhanje. Včasih so težave blage oblike in minejo v nekaj dneh ali tednih, zato ljudje ne obiščejo zdravnika, kar pa dolgoročno stanje le še poslabša.

prejšnji članek
Oljčno olje kroti občutek lakote
Kulinarika
Oljčno olje kroti občutek lakote
naslednji članek
Lara Tošić (Radio 1) s takšnega božiča ob morju ni predstavljala
Svet slavnih
Lara Tošić (Radio 1) s takšnega božiča ob morju ni predstavljala
#nasazenazenska
nasazenazenska