nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Znaki, da vaše telo potrebuje razstrupljanje

7. 4. 2024; 02.00
Avtor: Nina Kovač / revija Bodi zdrava
razstrupljanje

Čas je za razstrupljanje foto: Shutterstock

Preverite, kako se lotiti razstrupljanja, čemu je namenjeno, kako si lahko pomagate in nenazadnje, ali ga vaše telo sploh potrebuje ...

Ko se začne prebujati pomlad, se navadno začneta prebujati tudi naše telo in zavest, da je sezona lahkih oblačil pred vrati in da se je treba na to začeti pripravljati. Nihče od nas ni ljubitelj dolgotrajnih odrekanj in pretežkih naporov, prav tako smo že zdavnaj nehali verjeti v hitre in čudežne diete. Zato je na drugi strani razstrupljanje tako priljubljeno – ker naj bi dalo hitre rezultate, pa vendar to ni dieta.

Katere vrste razstrupljanja poznamo

Načinov razstrupljanja je veliko, v grobem pa jih delimo na nekaj skupin, od katerih nekatere ne zahtevajo veliko odrekanja, a v zameno močno udarijo po žepu, spet druge ne bodo zahtevale niti centa, a boste morali za rezultat vložiti toliko več odločnosti in discipline.

Razstrupljanje s pripomočki
Ta vrsta razstrupljanja je na prvi pogled še najelegantnejša, zato je zadnje čase tudi tako zelo priljubljena. Če imate dovolj razpoložljivih sredstev, si lahko priskrbite preparate, ki vam bodo ob rednem uživanju pomagali razstrupiti telo brez večjega napora. Morda se boste morali odreči nekaterim res ekstremnim pregreham, a načelno vam ne bo treba živeti v pomanjkanju, saj bodo preparati pospešili delovanje vašega telesa ali mu priskočili na pomoč. Gre za razna razstrupljanja z antioksidanti, žveplom, glino in podobnimi snovmi, ki pripomorejo k čiščenju telesa.

Razstrupljanje z gostimi sokovi
V tem primeru gre za očiščevanje telesa s svežimi sokovi iz sadja in zelenjave, ki jim je dodano zmleto meso sadja in zelenjave. Ker takšni sokovi vsebujejo tudi trde delce, imajo veliko vlaknin, zaradi česar telo ni izpostavljeno tako strogemu postu, poteka pa čiščenje pri takšni dieti veliko počasneje, kot če v telo vnašamo samo tekočino. In še nekaj je dobro vedeti: ker telo za presnovo vlakninskih delcev porabi več energije, izloči manj strupov.

Razstrupljanje s pomarančnim sokom. foto: Shutterstock

Razstrupljanje s sadnimi sokovi


Razstrupljanje s sadnimi sokovi je primerno za vse, ki si želijo hitrih učinkov, a se kljub temu bojijo, da zgolj ob vodi ne bi mogli zdržati. Pri tej obliki razstrupljanja lahko uživate sadne čaje in sadne sokove, a jih morate pripraviti sami, ne uživajte že pripravljenih. Pri tem morate biti pozorni, da res pripravite sokove brez koščkov sadja, saj ti že nekoliko upočasnijo proces razstrupljevanja. Poleg tega je treba podrobno proučiti, katera hranila zaužijete z določenim sokom, da pokrijete potrebe po vseh pomembnih vitaminih in mineralih.

Post z vodo
Ta oblika razstrupljanja velja za najučinkovitejšo in hkrati najstrožjo. Kljub ekstremnosti je post z vodo ena najpogostejših in najstarejših oblik očiščevanja, ki ga poznajo vse kulture in ki naj bi imel tudi duhovne razsežnosti. Naši predniki so se denimo redno postili vsak petek, tudi vse na naših tleh prisotne religije vključujejo post kot del verskega življenja. Voda že od nekdaj velja za enega najučinkovitejših razstrupljevalcev in očiščevalcev telesa, a je treba biti pri takšnem postu nadvse previden. Ne sme trajati predolgo, če pa se že odločite za nekajdnevni post z vodo, je vodi priporočljivo dodajati limono, javorjev sirup, kajenski poper ali cimet. Tudi te različice vodnih mešanic naj bi bile učinkovit razstrupljevalec, ki pa v nasprotju z vodo telesu zagotavljajo nekaj več hranil.

Lahko se postimo samo en dan na teden, lahko dva dni skupaj ali pa dva dni v tednu ločeno.

Kdaj naše telo potrebuje razstrupljanje?

Znaki, ki nakazujejo, da je dobro, da začnete razmišljati o razstrupljanju svojega telesa:

1. Nenehno se počutite utrujene, ste pod stresom in preobremenjeni.

2. Imate pogoste glavobole ali pomanjkanje mentalne jasnosti.

3. Pogosto imate izpuščaje in madeže na koži ali utrujeno in bledo polt.

4. Imate težavo s prebavo.

5. Pogosto uživate ocvrto hrano, predelano meso, mlečne izdelke, gluten, predelano hrano, rafinirani sladkor ali hitro hrano.

6. Pogosto uživate kavo, alkohol, droge ali cigarete.

7. Velikokrat se počutite čustveno nestabilne, depresivne, nemotivirane in vam primanjkuje energije in navdušenja.

8. Vaš zadah in vonj kože oddajata skrb vzbujajoč smrad, ne glede na to, koliko dezodoranta ali zobne paste uporabljate.

Razstrupljanje z naravnimi sokovi. foto: Shutterstock

Čemu razstrupljanje

Z razstrupljanjem pomagamo predvsem obremenjenim jetrom, ki niso sposobna ustaviti vseh strupov, težkih kovin in drugih škodljivih snovi, ki jih v telo vnašamo z neprimerno prehrano. S tem pripomoremo k splošnemu boljšemu počutju, vitalnosti, ohranjanju zdravja in dvigu energije. Poskusite lahko tudi z naravnimi čistilci.

Zeolit, najmočnejši v naravi
Zeolit je naravni mineral vulkanskega izvora, ki na podlagi znanstvenih raziskav velja za najmočnejši razstrupljevalec v naravi. Nase veže slabo (strupe, težke kovine, herbicide, radioaktivne delce idr.) in oddaja dobro (minerale, kot sta magnezij in kalcij, ter druge esencialne snovi). Zaradi njegovih učinkov ga ljudje uporabljajo tako za uživanje kot za razstrupljanje in povečanje rodovitnosti zemlje. V vseh primerih je, kažejo raziskave, izjemno učinkovit. Razlog za to se skriva v njegovem negativnem naboju, ki je redkost med minerali in mu daje sposobnost velike ionske izmenjave. Ko ga začnemo uživati, zeolit v telesu nase veže strupe, ti pa se nato skupaj z njim izločijo iz telesa, saj jih mineral priklene nase. Z njim si pomagajo tudi ljudje s hudimi boleznimi, jemljejo ga kot dopolnilno pomoč. Škoditi ne more, priporoča se, da ga vsak dan zaužijemo eno čajno žličko z veliko vode. V nasprotju z glino, ki je sicer ravno tako znana po veliki razstrupljevalni moči, ga lahko uživamo neprekinjeno.

Limona, najenostavnejša čistilka
Nesladkana limonada je napitek, ki bi si ga morali privoščiti vsak dan. Če že ne vsak dan, pa si jo redno pripravljajte vsaj dva tedna zapored, da dosežete želeni učinek. Limona je namreč najenostavnejša in najhitreje dostopna pomoč jetrom. Citronska kislina, ki se skriva v njej, spodbuja prebavne encime in razstrupljanje jeter. To je ravno tako znak, da zadeva deluje in da se je telo začelo čistiti. Pitje limonovega soka ali limonade bi drugače utegnilo povzročati težave samo ljudem, ki jim dela preglavice želodčna kislina. Hkrati pa vam lahko prav limona pomaga ugotoviti, ali je vaša težava preveč ali premalo kisline v telesu. Če se po pitju limonovega soka počutite bolje, vam preglavice povzroča premalo kisline. V tem primeru vam bo zelo koristilo, če boste po vsakem obroku spili sok ene limone. Če pa pitje limonovega soka počutje še poslabša, je vaša težava preveč želodčne kisline. Potemtakem bo bolje, da se razstrupljanja lotite z drugimi naravnimi pripomočki.

Pegasti badelj
O koristih pegastega badlja za jetra se veliko govori. Priporočajo ga zdravniki, o njegovem delovanju pišejo strokovnjaki, nanj pa prisegajo tudi alternativci. Ne zgodi se velikokrat, da bi se zdravniki in zeliščarji strinjali, a pri pegastem badlju so zedinjeni: pomaga razbremeniti jetra in telo. Vendar le takrat, ko ga uživamo dovolj dolgo in v primerni obliki. Čaji ne pomagajo kaj dosti, saj se vanje ne izloči dovolj snovi, zaradi katerih je pegasti badelj pravzaprav opevan. Veliko večji učinek boste dosegli z uživanjem tinkture ali naravnega prehranskega dopolnila iz pegastega badlja.

Regrat, darilo pomladi
Izkoristite dar, ki ga ponuja pomlad, in se odpravite nabirat regrat. Gotovo veste, da je zdrav, nas pa vsako leto zmrazi, ko vidimo ljudi, ki ga nabirajo ob prometnih cestah in na poljih, ki jih obdelujejo s škropivi. Regrat je namreč zdrav samo, če ga nabiramo v okolju, ki ni onesnaženo. Če so tla onesnažena (denimo s težkimi kovinami), jih regrat vsrka vase in od njegovega uživanja ne boste prav nič pridobili. Ravno nasprotno, vaše telo lahko še dodatno obremeni. Zato temu, kje ga nabirate, namenite posebno pozornost. Poleg solate si lahko iz njegovih listov in korenin pripravite tudi čaj za boljše delovanje jeter. Mimogrede bodo regratovi listi pomagali še pri zastajanju vode v telesu, motnjah v delovanju ledvic.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava! Vabljeni k branju! foto: BZ

prejšnji članek
Te škodljive navade povečujejo tveganje za demenco
Zdravje
Te škodljive navade povečujejo tveganje za demenco
naslednji članek
Zakaj pohodništvo in planinarjenje?
Življenjski slog
Zakaj pohodništvo in planinarjenje?