stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Česen in med pozdravita vse

7. 2. 2024; 01.00
Avtor: Jej zdravo
česen in med

Česen in med foto: Dreamstime

Zdravilne lastnosti česna in medu so znane ter preizkušene že več tisoč let. Skorajda ni bolezni ali težave, pri kateri ti dve naravni sredstvi ne bi vsaj malo pomagali.

Obe sestavini učinkujeta antioksidativno, protimikrobno, protivnetno in krepita imunski sistem. Pri laboratorijskih poskusih s česnom so ugotovili, učinkovito uničuje številne zelo nevarne bakterije. Glavna učinkovina v česnu je alicin, to je žveplova spojina, ki je kriva za njegov značilni in za večino neprijetni vonj. Vendar pa prav ta učinkovina ubije bakterije že v izdihanem zraku. Česen uničuje viruse, plesni, bakterije, uravnava tlak in krvni sladkor, krepi imunski sistem in učinkuje preventivno proti rakavim obolenjem.

Česen suši bradavice. foto: Pixabay

Če ga združimo z medom, pozitivne učinke obeh še okrepimo. Zelo znan pripravek za dvig odpornosti in tudi kot zdravilo je fermentiran česen v medu. Fermentacija naredi česen lažje prebavljiv in pomaga, da se fitonutrienti in druge učinkovine lažje sprostijo ter so bolj dostopne telesu. Priprava je res preprosta in vam ne bo vzela več kot pet minut. Najzahtevnejše pri tem je dobiti dobre surovine – to sta kakovosten med in domač česen. Če ste pridelali svoj česen na vrtu, seveda uporabite tega, kdor nima te možnosti, naj kupi česen od lokalnega kmeta, ki kmetuje po biodinamični metodi. Prav tako pazljivo naj izbere tudi med.

Učinkovita naravna mešanica, ki bo okrepila vaš imunski sistem. Preizkusite jo. foto: dreamstime

Česen v medu

Sestavine:

2–3 glavice česna

od 250 do 300 g akacijevega ali cvetličnega medu

Priprava:

1. Česen olupimo in malce stremo kar s plosko stranjo noža. Lahko ga tudi zrežemo na lističe ali sesekljamo.

2. Damo ga v kozarec za vlaganje in prelijemo z medom. Zapremo in pustimo namakati vsaj en teden, še bolje pa od tri do štiri tedne.

3. Vsaj enkrat na dan kozarec pretresemo in odpremo pokrovček, da izpustimo pline, ki nastajajo med fermentacijo. Po tem času pripravek shranimo v hladilnik. Obdrži se vsaj pol leta.

Zdaj, sredi zime in najhujše sezone vseh viroz – začnite jemati pripravek takoj. Morda si naredite dva kozarčka, enega začnite uporabljati takoj, pri drugem pa upoštevajte postopek. Pripravek priporočamo vsem: starejšim, bolnim, zdravim, okrevajočim, otrokom ... Ne dajemo pa ga dojenčkom in tistim, ki so alergični na katero izmed sestavin.

prejšnji članek
Rjavčki iz sladkega krompirja
Kulinarika
Rjavčki iz sladkega krompirja
naslednji članek
Botri: 'Matija' je bila nekoč plesalka
Svet slavnih
Botri: 'Matija' je bila nekoč plesalka
#nasazenazenska
nasazenazenska