pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj moramo naučiti svoje otroke?

24. 3. 2016; 11.00
Avtor: A.P.
Počitnice, obala, morje, družina, majhni otroci

foto: Profimedia

Poskušamo jih naučiti odgovornosti, da si umijejo roke pred obroki, spoštujejo starejše in da so v šoli delavni. Pozabili pa smo jim dati primer, kako se je treba spopasti z življenjem, kako biti srečna in izpopolnjena oseba.

Naj bo dober prijatelj. Ne glede na spol in starost, je pomembno, da otrok ve, kaj pomeni biti dober prijatelj. Prijatelje za celo življenje velikokrat poznamo že iz časa vrtca ali osnovne šole. Pomembno je, da otroke naučimo kako zaščititi in negovati prijateljstvo.

Naj se bori za sebe. Otroci so lahko grobi in posesivni, zato ne obupajte od svoje namere, da otroka naučite, kako pomembno je da se bori za sebe in svoje mišljenje. Pomembno je, da se otrok zaveda lastne vrednosti in se bo tako tudi znal izboriti za svoje potrebe.

Naj se bori za druge. Kdaj je treba pomagati tudi tistim, ki tega ne zmorejo ali pa si ne upajo. Dati pomoč tistim, ki jo potrebujejo in jim ponuditi rame, ko jih potrebujejo so kvalitete velikega človeka, ki se jih uči v otroški dobi.

Naj poda svoje mnenje. Lahko je slepo slediti drugim in biti poslušna ovčka. Pomembno je, da se otrok zaveda svoje identitete, da sledi svojemu srcu.

Naj bo pogumen. Starejši kot smo, bolj pozabljamo na to, kakšni smo bili kot otroci. Pomembno je, da spodbujamo otroka, da je hraber in pogumen, da je zvest sebi in svoji osebnosti skozi celo življenje.



Naj bo sam svoja modna ikona. Otrok naj najde svoj modni značaj, naj bo sam svoj stilist in kombinira oboje, materiale in vzorce kot si sam želi.

Naj bo nežen do živali. Empatija do živih bitij se razvija v otroštvu. Opogumite svojega otroka, da pomaga in rešuje živa bitja, saj je to dobro za skupnost in naravo, je tudi dobro za duha.

Naj bo vztrajen. Bodite vztrajni, da bo vztrajen tudi vaš otrok. Je kvaliteta, ki opisuje največje in najuspešnejše ljudi.

Naj sanja velike stvari in naj jih uresniči. Mnogi starši spodbujajo otroke, da naj veliko sanjajo, potem pa sami pozabijo na to. Potrebno jih je spomniti na sanje, da naj za njih trdo delajo, se trudijo. Sanje se ne uresničijo s čarobno palico, ampak s trdim delom, v čemur jim moramo biti za vzgled.


Naj najdejo srečo v vsakem dnevu. Naučite otroke, da morajo biti hvaležni in da v vsakem dnevu najdejo stvari, za katere morajo biti hvaležni. Majhne stvari naredijo življenje lepše in bolj veselo.

prejšnji članek
Osvojite jo nazaj!
Zdravje
Osvojite jo nazaj!
naslednji članek
Moški, ki pijejo pivo, boljši v postelji?
Odnosi
Moški, ki pijejo pivo, boljši v postelji?