zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ostati skupaj, ne glede na vse?

7. 4. 2016; 11.00
Avtor: Marijana Mandić/Bodi zdrava
Naučite se prepirati

Preden se ločite, vam mora biti kristalno jasno, da si partnerja več ne želite.

V vsakem zakonu nastopijo prelomni trenutki, ob katerih se nepripravljena zakonca vprašata: "Ali sva res za skupaj? Ima vse skupaj še kakšen smisel?"

Ima in v večini primerov mnogo večji, kot bi ga imela ločitev. Kajti študije so razkrile podatek, da le vsakemu tretjemu ločencu leta po razvezi ni žal zaradi nepremišljene poteze, ki lahko za seboj potegne plaz hudega. Zato vam pred usodnim "ne" strokovnjaki svetujejo: nikar se ne ločite, dokler …

Se partnerju popolnoma ne zaupate

Ne čebljamo vsi radi o svojih najintimnejših mislih, upanjih in razočaranjih, kompleksih in ponosu. Če ste tudi vi med njimi, si vzemite čas za pismo soprogu. Morda vas bo po vseh teh letih prvič razumel, ko bo slišal, da se za vašo jezo skriva žalost, za vašo osamljenostjo pa dvomi o sebi. Bolj ko boste ranljivi, bolj vam bo lahko prišel naproti in vam pomagal.

Se ne zaveste stroškov ločitve

Ni zanemarljiv podatek, da lahko en sam obisk pri znanem odvetniku stane toliko, kot bi vaju prišel vikend paket na morju. Kaj bi se zgodilo, če bi tako zajeten kupček denarja vložili v izboljšanje vajinega odnosa?

Ne prevzamete odgovornosti

Izprašajte se: "Kako, zakaj sem se pravzaprav znašla v tako brezupnih okoliščinah? Sem tudi jaz odgovorna za vse te prepire, slabo komunikacijo ali njegov umik?" Če si ne boste prišli do dna in se boste, kljub vsemu, ločili, boste svoje negativne vzorce prenesli, če ne v drugo zvezo, pa med otroke, sodelavce, prijatelje. Večina zakonov ni črno-belih. In v večini zakonov sta za nastale okoliščine odgovorna oba partnerja.

Dobro je vedeti!

Družinska terapija pomaga razrešiti travme iz otroštva, zaradi katerih smo, kakršni smo, in zaradi česar izzivamo vzdušje, kakršnega smo bili deležni v svoji izvorni družini. Družinski terapevti pravijo, da nobena zveza ne bi smela biti razrešena, preden s terapevtovo pomočjo ne razčistimo, zakaj smo se zaljubili ravno v svojega moža. Ko to spoznamo, partnerja znova vzljubimo.

Vam ni popolnoma vseeno

Preden se ločite, vam mora biti kristalno jasno, da si partnerja več ne želite, da ga ne vidite v romantičnih sanjah in da ga niti malo ne bi pogrešali. Res ne?

Ne opravite s fantazijami o drugem

Pa menda je ne sanjarite, da je tam zunaj nekdo, ki vas bo razumel in podprl, ne glede na vse? Imate ljubčka, ki je videti idealen? Morda takole še nekaj tednov ali mesecev, potem pa bo slepa zaljubljenost dobila oči in tudi novi partner bo na vsem lepem imel napake. In še: z ločitvijo prodate en kup problemov za običajno še večji kup drugih. Ali drugače: takoj ko pod zakon potegnete črto, ga morate začeti popravljati, kajti na vrsto pride urejanje stikov z otroki, glajenje odnosov med vašim bivšim in zdajšnjim, delitev premoženja in še in še.

Ne poskusita z dotiki

Besede gredo včasih težko iz ust, roka pa kar spolzi po rami. Pretihotapite se na njegovo stran postelje, zmasirajte mu hrbet. Ne, ne svetujemo seksa, kadar smo jezni ali žalostni, je to še najmanj umesten poskus zbližanja. Zgolj in samo nežni dotiki vas bodo prestavili v čas, ko sta se spoznavala, z osvežitvijo partnerjeve atraktivnosti pa bodo naslednji koraki spontani. Zelo verjetno se bosta spet čustveno zbližala.

Ne čebljamo vsi radi o svojih najintimnejših mislih, upanjih in razočaranjih, kompleksih in ponosu. Če ste tudi vi med njimi, si vzemite čas za pismo soprogu. foto: Profimedia

Niste pomislili na otroke

Kratkoročne in takojšnje travme otrok po ločitvi so znane vsem. Kaj pa tiste, ki jih spremljajo v odraslost? Otroci ločenih staršev težko vzpostavijo trden, intimen odnos, še težje jim je pri vzgoji njihovih otrok.

Si ne vzamete dovolj časa

Vas je prevaral, je zapravil premoženje, je odvisnik? Če ste bili tako globoko ranjeni, se zdi prvi trenutek ločitev najboljša izbira. Vendar izkušnje mnogih kažejo, da je bolj modro počakati, da se čustva užaljenosti in besa umaknejo razumnemu razmisleku in morda še eni priložnosti ob pomoči terapevta.

Dobro je vedeti!

Po drugi strani na Centrih za socialno delo ugotavljajo, da so vse pogosteje tisti, ki starše spodbudijo k razvezi in se celo sami oglasijo pri odvetniku, otroci. Največkrat se to zgodi zaradi telesnega ali psihičnega nasilja. Zlorabljene matere so, zaradi psihične izčrpanosti ali finančne odvisnosti od moža, velikokrat neodločne in se bojijo ostati same, pozneje pa so otrokom hvaležne za podporo pri ločitvi. "Sinova sta bila ob razvezi stara 15 in 9 let in verjetno bi bili še vedno skupaj, če me k ločitvi ne bi nagovarjala ravno onadva. Zdaj ko lahko ponoči vsaj mirno spimo, pa se zavedam, da bi to morala storiti vsaj pet let prej," razloži Alenka.
Poudariti je treba, da ob kakršnih koli zlorabah o ločitvi, vsaj začasni, ne smete razmišljati, temveč jo morate kar najhitreje izvesti. V pomoč so vam lahko strokovnjaki na Centrih za socialno delo ali tisti na SOS telefonu za ženske in otroke, žrtve nasilja, 080 11 55 (od 12. do 22. ure), 01/520 99 00 je številka na Klic v duševni stiski (med 19. in 7. uro zjutraj), 116 123 zaupna telefona Samarijan in Sopotnik (skupna, brezplačna številka, 24 ur na dan), 116 111 je številka TOM, telefona otrok in mladostnikov (med 12. in 20. uro).

Ne rečete: "Naredila sem vse!" 

"Poskusila sva, kar je bilo v najini moči, a se ni izšlo. Zdaj se bova potrudila, da ostaneva dobra prijatelja," naj bi rekla oba, ki sta prelomila zaprisego dokler naju smrt ne loči. Če ste že v postopku, vam bo priti skozenj lažje ob zavedanju, da je srečna ločitev enako naporna kot srečen zakon, srečna pa mora biti zaradi vseh, vaju, vajinih otrok, staršev, prijateljev. Sestopite s piedestala in se ozrite na partnerja, od katerega se po vseh teh letih poslavljate spoštljivo, ter se vprašajte: "Zakaj sva si bila namenjena? Morda ne za zakon, a najine poti so se prekrižale in ob tem sva razvila močna čustva." Morda pa imata čudovite otroke? Vajina naloga je, da najdeta polico, kamor ta čustva spadajo. Tam jih varno odložita in se premaknita naprej z naklonjenostjo do bivšega v srcu. Ljudje smo ustvarjeni za odpuščanje in ljubezen, tudi do tistih, ki so nas najgloblje ranili.

prejšnji članek
Superpoceni superhrana
Zdravje
Superpoceni superhrana
naslednji članek
Je dojenček kriv za konec kariere?
Svet slavnih
Je dojenček kriv za konec kariere?