stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Stiska bralke: Čudaška zveza s partnerjem, ki je imel težko otroštvo

13. 4. 2017; 04.00
Avtor: V. M.
partnerja, odnos, veza

Mu lahko odpustim varanje? foto: Profimedia

Nezupanje lahko v partnerski odnos zareže kot ostro rezilo in poškoduje še tako trdno osnovo, ki temelji na popolni predanosti. Strah, negotovost, hlastanje po naklonjenosti, sumnjičavost, manipulacije … Kako ravnati, ko zvezo ožemajo okovja krize iz preteklosti?

V izjemno nezavidljivi situaciji se je znašla naša bralka Lenja, ki je nedavno stopila na skupno pot s fantom, za katerega se zdi, da ima za seboj žalostno in težko otroštvo. V pogovoru nam je pojasnila, da je partner tihe in zadržane narave, zato pogosto ne ve, kaj se dogaja v njegovih mislih. Njuno ljubezen kali njegova negotovost vase in v njeno ljubezen.


Zveza z nezaupljivim partnerjem
Pozdravljeni.
Spoznala sem fanta, za katerega se zdi, da s seboj nosi veliko čustvene prtljage. Ker je dober po srcu, nežen in pozoren, sem se odločila, da bom skočila v vodo in zakorakala v zvezo z njim. Naj povem, da se zelo trudi za mojo naklonjenost. Težava, ki jo opažam po nekaj mesecih je, da je zelo negotov, kar se kaže v vedno večjem nezaupanju. Nagiba se k nenehnemu zapolnjevanju občutka, da ne bo zapuščen, prevaran. Vseskozi išče potrditve, kar postaja precej naporno. Zlasti, ker je tako zelo sumnjičav. Povoda za slednje mu ne dajem, zelo se trudim, da bi se ob meni počutil dobro. A kaj, ko vsakodnevno izvaja pritiske v smislu, da sem spoznala koga drugega, ki je lepši, boljši … Ti pritiski večinoma niso verbalni. Dovolj je beseda, dve, slednje namreč pospremi z molkom, neodzivanjem na moja vprašanja itd. Zanima me, ali je sploh smiselno nadaljevati takšno zvezo? Obstaja rešitev ali je bolje, da odidem svojo pot?
Hvala za odgovor. Lenja


Za nasvet smo poprosili Anjo Kurent, BA.Pth, spec. psihoterapije, ki naši bralki Lenji svetuje takole:

Draga bralka, v partnerstvu in svoji družini polnimo našo dušo preko različnih potreb. Iščemo ljubezen, pripadnost, zaupanje, sočutje, spoštovanje in razvijamo svojo individualnost. Raziskujemo, koliko smo varni v odnosu v kontekstu izražanja svoje pristnosti in razločevanja, kaj je v odnosu pristnega, kaj je varno, kaj predvidljivo in kaj ne. Nekateri odrasli, ki so bili kot otroci žrtev manipulacij, se izurijo v senzitivnosti zavajanja, prikrivanja, zanikanja in zelo težko zaupajo sebi in drugim ljudem. Drugi pa zaradi neprestane nezavedne želje po vzpostavljanju zaupanja delujejo naivno in so mnogokrat izigrani v različnih odnosih.

Zaupanje ne spolzi iz rok enemu od partnerjev, temveč je zaupanje gradnik odnosa. V vaših besedah je zaznati kot, da bi bil vaš partner prežet s strahom. Vaše vprašanje je, če obstaja rešitev za vajino zvezo – tega zagotovila sicer ni nikjer, verjamem pa, da v kolikor sta se oba partnerja pripravljena soočiti z določenimi svojimi strahovi, ki verjetno izhajajo iz izkušenj preteklosti, potem je možnost toliko večja, da vama bo uspelo. Menim, da partnerske zveze ne more 'reševati' en sam, to je tako kot bi nekdo plul z barko, drugi pa zraven plaval. Vajina odločitev je ali si izbereta, da stopita oba na isto barko ali pa se združita v plavanju.

Kar pa lahko storite sami zase je, da prepoznate svojo vrednost in pričnete v sožitju z zavedanjem le-te, delovati tudi v odnosu s partnerjem.

Vse dobro na vajini poti.

Več o svetovalki Anji Kurent, BA.Pth, spec. psihoterapije, boste našli tukaj.

Preberite še, kako hitro preboleti ločitev. Kliknite tukaj!

prejšnji članek
Bolna, izčrpana, brez ličil: Slavna lepotica še nikoli takšna!
Zdravje
Bolna, izčrpana, brez ličil: Slavna lepotica še nikoli takšna!
naslednji članek
Čudežni napitek, ki ubija lakoto in topi kilograme
Zdravje
Čudežni napitek, ki ubija lakoto in topi kilograme