stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Živite svoje življenje in ne življenja drugih

22. 1. 2024; 04.00
Avtor: K. S.
beach-blue-skies-by-the-sea-934718

pot foto: Pexels

Primerjati se z drugimi je lahko dvorezen meč. Med tem ko nas lahko motivira, nas vzporedno lahko tudi zavira.

Oscar Wild je nekoč zapisal: »Bodi ti; vsi ostali so že zasedeni« in prav je imel. Že tako je nesmiselno, da se z nekom primerjamo, še huje, če poskušamo živeti njegovo življenje.

Kot ste unikat vi, je unikatno tudi vaše življenje. Med tem ko ni nič narobe z iskanjem vzornikov ali mentorjev, je slabo, če želimo kopirati njihovo celotno popotovanje do cilja. Zavedajte se, da imamo vsi različne sposobnosti, različne okoliščine in predispozicije.

A obstaja tudi drug razlog in sicer družbeni pritiski. Nenehno smo obdani z ljudmi, ki menijo, da vedo vse … tudi kako moramo živeti mi. Pa je temu res tako? Kdo nas najbolj pozna? Je to prijateljica Maja ali mi sami?

S slednjim se v večini soočamo v odnosih s starši in partnerji, ki nam sicer želijo (po večini) dobro, a prevečkrat poskušajo preko nas živeti svoje sanje. Predajo nešteta vodila, ideje, zastavljajo tudi cilje, katerim pa sinovi in hčere na koncu sledijo ravno zaradi strahu pred razočaranjem.

Pomislite, kolikokrat ste sprejeli odločitev na podlagi želja drugih in kolikokrat ste za temi dejansko stali vi. Kolikokrat so se izjalovile odločitve na podlagi pričakovanj drugih in kolikokrat tiste, ki ste jih dejansko sprejeli zaradi sebe?

Vsi imamo svoje cilje in svoje vizije, pot do njih pa variira od osebe do osebe. Med tem ko je dobro imeti ideale, mentorje in nenazadnje motivatorje kot take, je venomer potrebno njihove predloge in besede jemati kot nasvet in ne svete resnice. So pomoč, ne pa pravilo.

Ko prenehamo živeti svoje življenje, nas v resnici noben dosežen uspeh ne zadovolji. Ne padite torej pod vpliv drugih, ampak sami sebi določite tempo rasti. Ostanite zvesti sebi in svoji poti.

prejšnji članek
Zakaj joka Klemen Bunderla?
Svet slavnih
Zakaj joka Klemen Bunderla?
naslednji članek
Maščoba na trebuhu znak preobremenjenega limfnega sistema
Zdravje
Maščoba na trebuhu znak preobremenjenega limfnega sistema